Articol
Sediul IPJ Sibiu va fi reabilitat pentru eficientizare energetică, lucrările urmând să înceapă la finalul acestei luni. În primă fază, vor fi executate lucrări la sediul administrativ, situat în curtea instituției, urmând ca ulterior să se intervină la clădirea principală, cea aflată la stradă. În tot acest timp, activitatea va funcționa într-un spațiu din zona Ștefan cel Mare, închiriat de IPJ Sibiu. Chiar dacă activitea și o parte a personalului vor funcționa temporar în locația de pe Ștefan cel Mare, trebuie spus că anumite compartimente vor rămâne în sediul de pe strada Revoluției. Servicii precum cel „Rutier”, „Cazierele” sau arestul nu vor fi relocate, ele urmând să funcționeze în vechile spații.
Încă din iulie, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a publicat pe platforma de achiziții publice (SEAP) anunțul privind închirierea unui imobil, dotat cu utilități și spații de parcare necesare funcționării Instituției în perioada derulării execuției de lucrări. În urma evaluării ofertelor depuse a fost declarată câștigătoare oferta aparținând operatorului economic S.C. GENERAL LOGISTICS S.R.L., la prețul de 36 lei/m2/lună (preț fără TVA).
Ce presupun lucrările de eficientizare energetică
Potrivit reprezentanților IPJ Sibiu, în luna septembrie a fost semnat „contractul pentru execuția de lucrări cu SC CONLAN SRL (Lider de asociere în cadrul Asocierii SC CONLAN SRL – SC SIFEE ACTION SRL), în valoare de 16.102.548,97 lei (fără TVA), cu termen maxim de execuție de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
Lucrările din acest proiect, în linii mari, constau în montare de termosistem (izolație termică) pe cele două corpuri de clădire, montarea unui sistem de ventilație, schimbarea cazanelor vechi cu pompe de căldură și înlocuirea radiatoarelor cu ventilconvectoare, desfacerea șarpantei existente de pe acoperișul clădirii C1, montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul ambelor corpuri de clădire, montarea de panouri solare pentru producerea apei calde menajere, schimbarea instalațiilor de apă, canalizare și instalații electrice, montarea unui sistem de umbrire pe fațadele clădirilor și nu în ultimul rând, executarea de lucrări pentru asigurarea respectării legislației privind securitatea la incendiu”.
Proiectul “Modernizare în vederea creșterii eficienței energetice a sediului Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu” este o investiție cu finanțare din fondurile Europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență. Obiectul investiției constă în reabilitarea energetică și creșterea eficienței energetice a două corpuri de clădire care însumează o suprafața de aproximativ 6.000 mp desfășurați. Corpurile de clădire având amândouă un regim de înălțime D+P+3E. (Corp C1 – Sediu IPJ Sibiu; Corp C2 – Birouri IPJ Sibiu)
După finalizarea lucrărilor aferente corpului C2 și recepționarea acestora, vor începe lucrările la Corpul C1. Aceste lucrări constau în demontarea șarpantei existente și realizarea unei terase de tip necirculabil realizându-se un termosistem adecvat ce va îndeplini cerințele energetice ale proiectului. Prin soluțiile ce vor fi aplicate, se urmărește o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire și o reducere a consumului de energie primară. Nivelul anual estimat al gazelor cu efect de seră la sfârșitul implementării proiectului va fi redus. Având în vedere propunerea de amplasare a panourilor solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice necesare iluminatului cu tuburi presurizate pentru prepararea apei calde menajere, se dorește realizarea unui consum din surse regenerabile din consumul de energie al clădirii. În cadrul proiectului se vor desfășura și lucrări de amenajări exterioare, cum sunt repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirilor.
Care sunt beneficiile concrete ale acestei investiții
Investiția de la IPJ Sibiu este gândită în așa fel încât să reducă atât consumul de energie, cât și poluarea. Prin implementarea proiectului, obiectivele preconizate a fi atinse prin eficientizare energetică pot fi privite din mai multe puncte de vedere: