Articol
Clubul Copiilor Avrig a început pregătirile organizatorice pentru cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Concurs „Moștenire din bătrâni”.
Manifestarea artistică este dedicată iubitorilor de folclor, elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal din întreg județul Sibiu, care se pot înscrie la categoriile de concurs, în mod gratuit, până la 27 aprilie 2025. Festivalul se va desfășura duminică, 11 mai, începând cu ora 12, la Casa de Cultură a orașului Avrig.
„Moștenire din bătrâni” este organizat de Clubul Copiilor Avrig – structură a Palatului Copiilor Sibiu, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, cu sprijinul Primăriei orașului Avrig și Consiliului Local al orașului Avrig.
Scopul festivalului, unul dintre cele mai cunoscute evenimente artistice dedicate tinerilor iubitori de folclor din întreaga țară, este de a descoperi, păstra și valorifica tradițiile și obiceiurile populare românești, patrimoniul cultural, costumul popular şi dansul tradițional românesc și de a insufla copiilor sentimentul aproape uitat de patriotism şi dragoste de neam și țară, de mândrie, de apartenenţă şi identitate naţională, prin valorile specifice materiale şi spirituale ale poporului român.
Organizatorii speră ca, ediție de ediție, să descopere în cadrul festivalului și să promoveze noi talente din rândul soliștilor vocali, soliștilor instrumentiști și dansatorilor, să încurajeze implicării elevilor în promovarea valorilor cultural – artistice și a tradițiilor populare românești, să contribuie la păstrarea şi promovarea costumului tradiţional românesc, la dezvoltarea simțului pentru artă și frumos.
Concursul din cadrul festivalului se va desfășura pe secțiuni (soliști vocali, soliști instrumentiști, grupuri vocale, grupuri instrumentale, formații de dansuri) și grupe de vârstă (clasa pregătitoare – clasa a IV-a, clasa a V-a – clasa a VIII-a, clasa a IX-a – clasa a XII-a).
Festivalul va debuta cu ,,Parada portului popular” la care pot lua parte toți participanții înscriși, cu condiția să fie îmbrăcați în port popular. Defilarea va începe la orele 11:30, din parcarea Școlii Gimnaziale Avrig, urmând un scurt traseu prin zona centrală a localității. Intrarea în sală se va face la ora 12:00. Participanții la paradă vor avea prioritate la intrarea pe scenă.
În cadrul concursului vor fi acordate câte trei premii (I, II, III) pentru fiecare secțiune și categorie de vârstă, plus alte două premii speciale (Premiul „Gheorghe Lazăr”, oferit în cinstea marelui cărturar și Premiul „Ioan Văleanu”, acordat în onoarea regretatului coregraf). Pe lângă premii, vor fi acordate mențiuni și diplome de participare.
Jurizarea concurenților va fi realizată de către o comisie de specialitate, care va analiza prezența scenică, interpretarea artistică, autenticitatea momentului, încadrarea momentului artistic și a costumului popular în zona etnografică de proveniență.
Foto: Clubul Elevilor Avrig