Şcoala "Nicolae Iorga", un nou an şcolar şi noi facilităţi pentru cei peste 1.500 de elevi

Acasa >

Articol

Aşa că nu este de mirare că la deschiderea anului de învăţământ, curtea şcolii să fie plină de elevi şi părinţi care ori pentru prima oară, ori ca o continuare a vieţii de elev, să calce pragul şcolii şi să se reîntâlnească cu învăţătorii şi profesorii. De fapt, au fost două deschideri "oficiale", una la ora 9, pentru ciclul primar, alta la ora 12, pentru cel gimnazial. 
La deschiderea oficială au fost prezenţi, alături de elevi, părinţi şi cadrele didactice ale şcolii, IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Marius Novac, inspector şcolar general al ISJ Sibiu, Simona Pop, Simona Pop, şeful Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat din cadrul Primăriei Sibiu, agent şef principal de Poliţie Tiberiu Pospisil de la Biroul Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Sibiu şi preotul paroh Cristinel Husarciuc.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Catedra este la fel de sfântă ca şi Altarul"

"Am crescut un an într-o curte mică, dar cu inimi mari şi pline de speranţă, speranţa a devenit realitate şi iată-ne acum, la început de an şcolar şi de final de proiect, într-o curte cu vise împlinite", a spus, la ceremonia de deschidere a anului de învăţământ, Renet-Lilian Marin, directorul şcolii. 
"Îmi place să spun mereu că toţi cei care slujesc de la catedră se aseamănă cu slujitorii noştri din faţa Altarului. Catedra este la fel de sfântă ca şi Altarul unde-l cinstim pe Dumnezeu. Pentru că formăm sufletele viitorilor noştri cetăţeni. Şcoala pe care o aveţi acum la dispoziţie, şcoala nouă, a fost binecuvântată. Sala de sport la fel şi binecuvântarea lui Dumnezeu v-o adresăm şi vouă, tuturor copiilor. Să dea Dumnezeu să fiţi atât de curioşi şi de vorbitori şi de vocali şi de dispuşi de prietenie, ca în prima zi de şcoală", le-a spus IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. copiilor prezenţi. El a mai rostit o rugăciune de biencuvântare pentru noul an şcolar.

Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, intitulat "Învățătura creștină – izvor de lumină și comuniune" a fost citit de preotul paroh Cristinel Husarciuc. "Într-o societate tehnicizată și secularizată, în care valorile spirituale sunt neglijate, fiind promovate adesea nonvalorile și modelele efemere, este necesară reașezarea educației pe învățătura izvorâtă din Evanghelia iubirii smerite şi milostive a lui Hristos. În Familie, în Biserică și în Şcoală, este relevantă valorificarea specificului formativ al educației religioase, care contribuie la afirmarea valorii eterne şi a demnității persoanei umane, precum și la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate și de orientare.", se arată în mesaj.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

     
Marius Novac, ISJ Sibiu: avem nevoie de sprijinul şi înţelegerea părinţilor

"Văd că vă bucuraţi că v-aţi întors înapoi la şcoală, deci este de bine. Înseamnă că v-a fost dor de şcoală", le-a spus celor prezenţi inspectorul şcolar general, Marius Novac. El a mai adăugat că acest nou an şcolar este "deosebit", din cauza noilor reglementări din învăţământ ca noua lege a educaţiei, noi regulamente, "dar şi cu speranţe de mai bine". "Mă bucur că părinţii sunt cu şcoala, la şcoală şi pentru şcoală astăzi. Pentru că avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, de înţelegerea dumneavoastră şi de răbdarea dumneavoastră în asemenea măsură în care şi noi o să dăruim răbdare, pricepere şi stăruinţă pentru binele copiilor noştri. Începem cu speranţe, începem cu noi sedii, începem cu personal calificat, cu renume pentru această şcoală "Nicolae Iorga"; un renume creat pe muncă, pe strădanie, pe rezultatele şi calitatea educaţiei de la această şcoală", a mai spus Novac. El le-a mai cerut elevilor "să ţină la şcoală ca la a doua loc casă, pentru că aici îşi petrec timpul cel mai mare, cel mai îndelungat după cel de acasă", "să se străduiască şi să-şi asculte învăţătorii, profesorii pentru că dorim binele lor, iar educaţia să fie o prioritate atât pentru elevii noştri cât şi pentru părinţii acestora. 

"Dragi elevi, ne-am pregătit să vă oferim un mediu sigur în şcoli, să reducem cazurile de bullying şi faptele violente, să prevenim consumul de droguri şi de alte substanţe periculoase", a anunţat Tiberiu Pospisil, de la Biroul Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Sibiu. El a mai anunţat că se vor organiza activităţi preventive în mediul şcolar cât şi de consiliere a adolescenţilor aflaţi la risc de consum şi a familiilor acestora.  

Corp nou cu săli de clasă şi o sală nouă de sport

Ceremonia de deschidere a fost completată de inaugurarea noilor facilităţi ale şcolii. "Şcoala "Nicolae Iorga" a devenit mai generoasă pentru voi, a devenit mai plăcută sperăm noi, pentru voi, a spus, Simona Pop,şeful Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat din cadrul Primăriei Sibiu, care a trecut în revistă lucrările de extindere efectuate în ultima vreme aici, care chiar dacă au fost făcute "într-un timp destul de scurt", ele "sunt şi de calitate".

Astfel, Şcoala "Nicolae Iorga" beneficiază din acest an de învăţământ de un corp nou de clădire cu 22 de săli de clasă cu dotări performante, un laborator de chimie, acoperiș cu terasă înierbată, sisteme antiefracție, supraveghere video, o sală profesorală şi grupuri sanitare. Lucrarea a fost desfăşurată de Primăria Municipiului Sibiu, în urma unui contract încheiat în valoare de 22,43 milioane lei şi cofinanţată din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020. O altă dotare este noua sală de sport, iar în desfăşurare sunt lucrări de modernizare şi dotare corespunzătoare a curţii şcolii, proiect în valoare de 1.060.000 lei, suportat din bugetul local. La fel, clădirea considerată "veche" a şcolii va intra şi ea într-uin proiect de eficientizare energetică (încîlzire, iluminat, etc.) şi reabilitarea faţadei. 

Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga are peste 1.500 de elevi, 61 de clase (36 învăţământ primar, 15 gimnazial), orele ţinîndu-se în două schimburi. Primi paşi în şcoală au fost făcuţi luni, de cei mai proaspeţi elevi, în şapte clase pregătitoare, din care două de limbă germană, ne-a informat Renet Liliana Marin, directorul şcolii.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
11 septembrie 2023 la 09:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit