Articol
În fiecare an, ca o vestire a marii sărbători a Naşterii Domnului şi a Crăciunului cu darurile sale, sărbătorim, pe 6 decembrie, pe Sfântul Ierarh Nicolae, sau cum e ştiut de către copii, Moş Nicolae. Cel care se spune că aduce dulciuri sau jordiţe, în funcţie de cum au fost, cuminţi sau nu (deşi până la urmă se dovedeşte că au fost toţi cuminţi, că aşa sunt copiii).
Sfântul Ierarh Nicolae cel care a dat bogăţia pe slujire
Cel care va fi cunoscut mai târziu de creştinii ortoodocşi ca Sfântul Ierarh Nicolae din Mira Liciei, de cei catolici ca Sfântul Nicolae de Bari, cel supranumit "Minunatul" pentru multele minuni pe care le-a făcut (interesant cum în trecut aceste minuni erau socotite ca fiind ceva aparte dar totuşi firesc în mersul lucrurilor, neexistând ura aceea sectant-ştiinţistă care neagă tot ce nu poate demonstra prin formule şi scheme).
Nicolae s-a născut în localitatea Patara, din Licia, în Asia Mică într-o familie de creştini bogaţi, fiind singurul copil. Se spune că încă din copilărie şi tinereţe era atras de viaţa duhovinicească, postind încă din fragedă copilărie şi cunoscând de timpuriu Scripturile. Tânărul Nicolae cere, să fie dat în grija unui unchi, tot Nicolae pe nume, episcop, devenind astfel preot. Tradiţia spune că episcopul Nicolae i-a dat în grijă lui Nicolae întreaga adminsitrare a bisericii, la un moment dat, când a făcut un pelerinaj în palestina, la Locurile Sfinte.
Cel care va deveni Sfântul Nicolae devine, după moartea părinţilor, unic moştenitor al unei averi consistente, dar pe care o împarte săracilor. Apoi părăseşte "lumea" cu ale ei, alegând calea mai înălţătoare a mănăstirii. Însă Bunul Dumnezeu are alte planuri cu el şi îi arată alt drum de urmat. "…Nu este aceasta holda pe care trebuie să Mi-o aduci roadă și pe care o aștept de la tine; ci întoarce-te către oameni, ca să se preamărească prin tine numele Meu", a auzit Nicolae, pe când se afla în rugăciune.
Sfântul Nicolae ajunge în Licia, la cetatea Mira, unde trăieşte necunoscut de nimeni, ca un simplu locuitor. În vremea aceasta, Ioan, arhiepiscopul Mirei, trece la cele veşnice iar Sinodul se adună pentru a se alege noul arhiepiscop. Prin voia lui Dumnezeu lor li se arată că cel mai potrivit om pentru a fi noul arhiepiscop al Liciei este un anume Nicolae, locuitor al cetăţii.
Sf. Nicolae devenie astfel ierarh, nou arhiepiscop al Mirei Liciei, chiar dacă el nu şi-a dorit această mărire. Sfântul Nicolae a păstorit însă bine cetatea şi Biserica ei, el fiind mereu alături de credincioşi săi, mai ales că vremurile erau tulburi pentru creştini, din cazua "civilizaţiei romane" şi a împăraţilor Romei, care din teamă că îşi vor pierde autoritatea şi mai ales de frica faţă de "zeii" lor, deja începuseră teroarea împotriva creştinilor.
Printre multele minuni făcute de Sfântul Nicolae, cea mai cunoscută este aceasta: când a aflat că trei fete erau pe cale să se prostitueze din cauza sărăciei lor, el a aruncat, trei nopţi la rând, câte un sac de monede de aur pe fereastra casei acestora, pentru ca tatăl lor să le poată oferi o zestre pentru fiecare dintre ele, scăpând,a stfeld eo ocutpaţie degradantă. De aici şi vine tradiţia că "Moş Nicolae" aduce daruri.
Sfântul Ierarh Nicolae a participant la Primul Conciliu de la Nicea în anul 325, convocat de împăratul Sf. Constantin. Aici s-au pus bazele dogmei creştine şi au fost combătute ereziile arianismului. De aici vine şi legenda "nuieluşei" pentru copiii răi. Arie, la acel sinod, susţinea vehement că Iisus Hristos era doar un om, cu puteri supranaturale, nu Fiu al lui Dumnezeu. Revoltat de insistenţa cu care Arie îşi promova teoriile, Nicolae nu a mai răbdat şi l-a pălmuit. De aici vine şi legenda nuieluşei primite de copiii răi.
Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340. Din 1087, moaştele sale sunt păstrate la Bari, în Basilica di San Nicola. Este protectorul celor săraci, al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, el fiind iubit şi venerat în întreaga lume.
De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, peste 800.000 de români, din care peste 500.000 bărbaţi şi aproape peste 3000.000 femei, îşi sărbătoresc ziua onomastică.
În Sibiu, trei biserici au hramul Sfântului Ierarh Nicolae: biserica din Lazaret (Biserica Veche), biserica de pe bd. Mihai Viteazu (împreună cu Hramul Înălţării Domnului) şi biserica din Turnişor.