Articol
Sibienii îşi amintesc că, acum ceva ani, nu mulţi dar oricum înainte de renovarea casei – monument istoric – din Piaţa Mică Nr. 22, Sala cu Frescă putea fi vizitată. Gratuit.
Pentru cei care nu cunosc locul, Sala cu Frescă (i se mai spune "Sala Frescă") este încăperea din partea dreaptă a clădirii, cum vii din Piaţa Mică. Aici, pe vremea când la nr. 22 se afla un magazin "Aprozar" (ulterior "Legume-Fructe") a fost descoperită întâmplător, în 1957, în timpul unor lucrări de renovare, o pictură pe peretele din stânga. Aceea este Fresca. Prin anii 90, în acest loc era un magazin de antichităţi (foarte bine aprovizionat), numit chiar "Fresca". Apoi nu a mai fost nimic până în 2009, când au avut loc lucrări ample de restaurare, iar camera, devenită "Sala cu frescă"/"Sala Frescă" a fost deschisă publicului. Apoi iar a fost închisă.
Fresca din Sala cu Frescă este una dintre cele mai vechi din Transilvania, fiind datată la 1631. În plus, în tavan mai avem un blazon, oficial neatribuit cuiva, datat şi el la 1694. Fresca este color, este vizibilă, este restaurată şi prezintă diverse scene: una urbană, una de vânătoare cu un iepure gigantic şi un animal fantastic (un fel de cerbo-dragon), o scenă din Vechiul Testament identificată ca fiind Judecata Înţeleptului Solomon şi diverse ornamente.
Chiar dacă se află într-un loc de interes maxim pentru turişti, locul acela destul de faimos atât printre localnici cât şi printre oaspeţii care vin la Sibiu, se ambiţionează să fie aşa cum se vede în teren: închis. Fără vreo explicaţie vizibilă. Doar închis.
Aşa că ne-am întrebat şi noi (chiar public o dată, dar fără vreun răspuns), mai ales în contextul noului sezon turistic care bate la uşa Sibiului. Şi am căutat să aflăm, pentru noi şi pentru cititori, care mai e treaba cu spaţiul acela frumos, istoric, reprezentativ pentru Sibiu, dar încuiat.
Primăria spune: Sala Frescă nu e spaţiul ei
Având în vedere că în clădire funcţionează acum Casa Căsătoriilor, care este în subordinea Primăriei Municipiului Sibiu, prima întrebare a fost lansată acolo, la primărie.
Ni s-a răspuns, scurt: "Sala Frescă din imobilul situat în Piața Mică nr. 22 este în administrarea Muzeului Brukenthal. Vă rugăm să adresați această întrebare instituției menționate".
Bun, deci avem o clădire a Primăriei cu o Sală (cu) Frescă care e a Muzeului. Măcar am stabilit un lucru.
Brukenthal răspunde: Sala Frescă este deschisă, chiar dacă e mai mult închisă
Am mers cu întrebarea, deci, la Muzeul Brukenthal. Întrebarea suna aşa: "Care este acum statutul Sălii cu Frescă de la imobilul din Piaţa Mică nr. 22 şi de ce nu mai este permisă vizitarea?"
Printr-un document oficial (deşi eu am cerut doar o lămurire), cu nr. 1667/12.03.2025 mi se aduce la cunoştinţă că: (redăm aici documentul complet):
"Stimate domnule,
În baza Legii 544/2001, prin care sunteți interesat de statutul Sălii cu Frescă din Sibiu, vă facem cunoscut următoarele:
1. Sala cu Frescă din Piața Mică nr. 22 este dată în folosință Muzeului Național Brukenthal.
2. În perioada 2021-2022, dl. Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul de atunci al instituției, a dorit ca Sala cu Frescă să fie cedată Primăriei Municipiului Sibiu.
3. În anul 2022, după preluarea mandatului de manager, am transmis Primăriei Municipiului Sibiu că dorim ca Sala cu Frescă să rămână în cadrul Muzeului Național Brukenthal.
4. Fresca se află sub supravegherea profesionistă a colegilor conservatori și restauratori care, conform legii, efectuează vizite regulate în imobilul menționat.
În ceea ce privește afirmația dumneavoastră că nu este permisă vizitarea, aceasta este falsă:
1. Sala cu Frescă poate fi vizitată conform anunțului de pe site-ul oficial al Muzeului, la rubrica Program și tarife.
2. Sala cu Frescă a fost deschisă în anul 2023 în cadrul programului Noaptea Muzeelor, pentru a promova intens acest imobil deosebit.
3. În momentul de față, organigrama și bugetul instituției nu permit ca Sala cu Frescă să beneficieze de personal de supraveghere și să fie inclusă într-un program zilnic de vizitare.
4. Muzeul Național Brukenthal a informat şi a solicitat mărirea schemei de personal şi respectiv a bugetului, însă solicitarea noastră nu a primit răspuns afirmativ din partea Ministerului Culturii".
Semnează: dr. Alexandru Constanti Chituţă, managerul MNB.
Ceva (ne)clarificări
În primul rând mulţumesc pentru operativitatea cu care mi s-a răspuns la solicitare şi m-aş bucura ca şi alte instituţii să aibă aceeaşi viteză de reacţie. Cei drept, nu îmi trebuia neapărat un document oficial, m-ar fi mulţumit doar o declaraţie pe care să o fi reprodus, aşa cum am mai procedat. Ţin să precizez, ca autor al articolului, că NU SUNT INTERESAT de statutul Sălii Frescă "în baza Legii 544/2001". Sunt interesat doar de statutul Sălii cu Frescă şi punct. Nu îmi amintesc să fi invocat în solicitare, ca metodă indirectă de presiune (nu mi-e în stil) vreo lege, ordonanţă, ordin de ministru sau alte reglementări,d acă nu e neapărat cazul. Doar am întrebat.
Referitor la faptul că "În ceea ce privește afirmația dumneavoastră că nu este permisă vizitarea, aceasta este falsă", hai să o luăm punctual:
"Sala cu Frescă poate fi vizitată conform anunțului de pe site-ul oficial al Muzeului, la rubrica Program și tarife".
OK, şi care turist, aflat în Sibiu, zona Piaţa Mare/Mică/Huet Centrul istoric ŞTIE că Sala cu Frescă aparţine de Muzeul Brukenthal pentru a accesa exact linkul menţionat? Plus că acolo, pe site la capitolul "program şi tarife", există CINCI sub-linkuri. Unul dintre ele este "Tarife" iar de acolo trebuie să ajungi la "Sala cu Frescă" pentru a citi că "Vizitarea Sălii cu Frescă se realizează cu programare prealabilă cu 24h înainte la nr. de telefon 0269-217691. Prețul unui bilet este de 10 lei adulți, 5 lei pensionari, 2,5 lei elevi/studenți.
Biletele pot fi achiziționate de la casieria de bilete a Palatului Brukenthal (Piața Mare nr. 4)." (link aici: https://www.brukenthalmuseum.ro/mnb/preturi)
OK, concluzia e că totuşi, Sala cu Frescă ESTE ÎNCHISĂ şi NU POATE FI VIZITATĂ decât cu programare. Aceasta nu înseamnă că este permanent deschisă. Mai ales graţie precizărilor ulterioare cu lipsa personalului de supraveghere din vina unui ministru al culturii, din păcate nenumit.
Numai că e o anumită problemă. La Sala cu Frescă nu există NIMIC care să te informeze cu privire la statutul sălii şi programul-condiţiile de vizitare. De fapt nu există nimic care să îţi spună ca acolo e o sală cu frescă ce poate fi vizitată de cineva sau că ea aparţine cuiva. OK, partea de sibieni care cunoaşte istoria oraşului ştie ce e după uşă, dar restul? Dar restul de ne-sibieni?
Acolo avem, din exterior, o uşă şi atât. Nu ar fi fost util ca, înainte de a lansa acuze cu afirmaţii eronate, să fi umblat la informaţiile exacte proprii? Adică să le fi pus acolo, spre binele vizitatorilor şi al muzeului chiar, că ai loc berechet? Pentru că, aşa cum se prezintă, acolo este NIMIC.
Oricum, ne bucurăm pentru că am lămurit, până la urmă, treaba aceasta: Deci, dacă vreţi să vizitaţi Sala cu Frescă din Piaţa Mică Nr. 22, o puteţi face pe bază de programare. Iar turiştii ne-sibieni şi ne-români ar trebui să îşi pună în vedere încă de dinainte de a pleca/veni la Sibiu, faptul că vor să vadă sala aceea, pentru că în teren nimic nu îţi spune că ar fi ceva interesant acolo.
Mulţumesc pe această cale Primăriei Municipiului Sibiu şi Muzeului Naţional Brukenthal, pentru informaţiile oferite. Când vom avea nevoie, vom mai apela. Până atunci, în ediţia online, aveţi nişte poze din interior. Din vremea când intrarea era gratuită şi exista şi supraveghetor.