Articol
Vara și-a intrat în drepturi, așa că încă de la intrarea pe Pietonala Bălcescu au apărut vitrinele cu înghețată de diverse sortimente pentru toți cei ce vor să se bucure de ceva dulce și răcoritor. Anul acesta e ceva mai scumpă, din motive ce nu țin nici de producători, nici de comercianți.
Pornind de la sortimentele de înghețată clasică, precum cea de vanilie și ciocolată, până la cea cu oreo, fistic, fructul pasiuni, caramel, fructe de pădure, mango, oferta e variată, comercianții încercând să răspundă tuturor pretențiilor.
Vitrinele cu înghețată intră în logica oricărei concurențe comerciale, așa că prețurile diferă. O cupă de înghețată începe de la 7-8 lei, cupa mică de 50 g, 16-18 lei cupa mare de 100-150 g, iar pentru cei interesați să cumpere un kg, prețul este de 160 de lei.
Prețurile de la mașinile de înghețată sunt la fel cu cele de la vitrine. Poți lua un cornet cu 7 lei sau o caserolă cu 8 lei. Chiar la intrarea pe Bălcescu îl întâlnim pe Vlad, vânzător de înghețată. După spusele lui are în jur de 200 de clienți pe zi: „Avem un minim de 200 de clienţi pe zi, deci avem vânzare destul de mare, având în vedere că abia a început sezonul".
Comparativ cu anul trecut prețurile la înghețată au crescut destul de mult. Dacă în 2023 puteam mânca o înghețată la cornet cu doar 5 lei, în această vară cel mai ieftin desert de acest fel pe care îl poți mânca în centrul Sibiului pornește de la 7 lei. Scumpirea e cauzată de majoarea TVA și a accizei la zahăr.
Maria-Antonia OANA
Foto: Răzvan NEGRU