Articol
Prima măsură de relaxare ar putea fi renunțarea la măștile de protecție în aer liber, a anunțat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Nu există încă un calendar pentru renunțarea la restricții, și pentru că acum nu sunt motive să existe, în condițiile în care situația în spitale este „serioasă” în continuare : numărul de cazuri în Terapie Intensivă este în continuare ridicat.
„Totuși, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare. Dar până se ridică starea de alertă sigur că s-ar putea renunța la anumite restricții – cum ar fi de exemplu utilizarea măștii în aer liber sau creșterea gradului de ocupare a unor instituții care organizează evenimente – dar numai în corelație cu evoluția reală”, a declarat Rafila.
Acesta a precizat că situația nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci de numărul de pacienți din spitale și din secțiile de terapie intensivă.
Întrebat dacă ne așteptăm ca primele măsuri să fie legate de scoaterea măștii în spațiile deschise, Rafila a răspuns: „Eu cred că asta ar fi prima măsură, dar nu în spațiile închise, pentru că vine primăvara, lumea iese din case. Nu vreau să mă hazardez, să fac pronosticuri, dar cred că aceasta ar putea să fie o măsură luată după ce vedem că lucrurile reintră în normal în ceea ce privește îmbolnăvirile și scăderea este consistentă”.
Măsurile de relaxare mai au de așteptat
„Nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment”, a mai spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Decesele au un trend descendent, iar acest lucru împiedică eventuale măsuri de relaxare. După ce zilele trecute au fost peste 100 de decese pe zi sau chiar aproape 200, luni au fost 64 în România.
Evoluția numărului de persoane care sunt în AT are „o stabilizare, o creștere ușoară”.
„Nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții”, a declarat ministrul.