Articol
Zilele trecute, restaurantul din cadrul Palatului Brukenthal Avrig a fost gazda „Revelionului Bucătarilor” – 2025, eveniment gastronomic realizat cu sprijinul și implicarea a aproximativ 50 de maeștri bucătari din întreaga țară.
Aceasta a fost cea de-a șaptea ediție a evenimentului și a doua dată consecutiv când acesta a fost găzduit de locația din Avrig.
Organizarea „Revelionului Bucătarilor” – 2025 a aparținut Asociației Culturale Euro Est Alternativ – ACEEA și Euro – Toques România, a fost coordonat de maeștrii Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, și s-a bucurat, așa cum este normal, de sprijinul și colaborarea mai multor asociații profesionale ale bucătarilor.
Tema evenimentului din acest an a fost „Stilul Baroc”, maeștrii bucătari participanți fiind provocați să se prezinte cu preparate culinare reinterpretate, inspirate din epoca barocului, ce se aflau pe mesele reședințelor oamenilor importanți din acele timpuri, la maiestuoasele petreceri organizate. Provocarea a fost acceptată și în semn de respect pentru locația ce a găzduit evenimentul (un complex emblematic al barocului transilvănean, ce impresionează prin amploare și multitudinea elementelor care îl compun), iar cele întinse pe mese au reprezentat un adevărat spectacol – călătorie culinară prin multe dintre regiunile României, alegerea preparatului potrivit, pentru cei mai puțin cunoscători dintre participanți, fiind o adevărată aventură, dar care a adus tuturor, la final, bucurie și satisfacție.
Printre preparatele prezentate și savurate la „Revelionul Bucătarilor” – 2025 s-au aflat berbecuțul umplut, peștii de diferite soiuri preparați la cuptor, curcan, rață și gâscă asezonate cu diferite garnituri, porcul de mangalița copt, fripturile de vită cu diferite sosuri și garnituri, platourile cu diverse mezeluri, brânzeturi fine și alte elemente specifice, prăjiturile și alte deserturi dulci, precum și enorm de multe alte preparate, de la a căror enumerare prefer să mă abțin considerând că nu este cazul să fac și mai multă poftă cititorilor…
Chiar dacă nu au avut neapărat legătură cu evenimentul în sine, gazdele și organizatorii au introdus în desfășurarea acestuia și unele momente din afara gastronomiei și experienței culinare, probabil pentru a face ca evenimentul să fie și mai atractiv. Astfel, în desfășurătorul activității s-au aflat discursurile de felicitare și prezentare susținute de unii invitați speciali la eveniment, momente festive de înmânare a unor distincții și diplome de excelență pentru cei mai noi bucătari admiși în organizația ACEEA, organizatori și reprezentantul gazdelor, prezentarea celei mai noi picturi introdusă în colecția de tablouri/artă a Palatului Brukenthal Avrig etc.
Petrecerea organizată cu prilejul „Revelionului Bucătarilor” – 2025 găzduit de Palatul Brukenthal Avrig s-a întins până târziu în noapte, într-o atmosferă frumoasă, caldă, prietenească și extrem de ofertantă din punct de vedere gastronomic.
Evenimentul a fost inclus în cadrul activităților de promovare a Historic Cafes Route, itinerar cultural al Consiliului Europei care cuprinde, doar de câțiva ani, și câteva locații din țara noastră. Președintele Consiliului de Administrație al Historic Cafes Route este Arnold Gunter Klingeis, administrator al Palatului Brukenthal Avrig, prima locație din România admisă în prestigioasa rețea europeană.