„Revelionul Bucătarilor” – 2025 a fost în stil baroc, la Avrig

Acasa >

Articol

Zilele trecute, restaurantul din cadrul Palatului Brukenthal Avrig a fost gazda „Revelionului Bucătarilor” – 2025, eveniment gastronomic realizat cu sprijinul și implicarea a aproximativ 50 de maeștri bucătari din întreaga țară.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Aceasta a fost cea de-a șaptea ediție a evenimentului și a doua dată consecutiv când acesta a fost găzduit de locația din Avrig.

Organizarea „Revelionului Bucătarilor” – 2025  a aparținut Asociației Culturale Euro Est Alternativ – ACEEA și Euro – Toques România, a fost coordonat de maeștrii Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, și s-a bucurat, așa cum este normal, de sprijinul și colaborarea mai multor asociații profesionale ale bucătarilor.

Tema evenimentului din acest an a fost „Stilul Baroc”, maeștrii bucătari participanți fiind provocați să se prezinte cu preparate culinare reinterpretate, inspirate din epoca barocului, ce se aflau pe mesele reședințelor oamenilor importanți din acele timpuri, la maiestuoasele petreceri organizate. Provocarea a fost acceptată și în semn de respect pentru locația ce a găzduit evenimentul (un complex emblematic al barocului transilvănean, ce impresionează prin amploare și multitudinea elementelor care îl compun), iar cele întinse pe mese au reprezentat un adevărat spectacol – călătorie culinară prin multe dintre regiunile României, alegerea preparatului potrivit, pentru cei mai puțin cunoscători dintre participanți, fiind o adevărată aventură, dar care a adus tuturor, la final, bucurie și satisfacție.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Printre preparatele prezentate și savurate la „Revelionul Bucătarilor” – 2025 s-au aflat berbecuțul umplut, peștii de diferite soiuri preparați la cuptor, curcan, rață și gâscă asezonate cu diferite garnituri, porcul de mangalița copt, fripturile de vită cu diferite sosuri și garnituri, platourile cu diverse mezeluri, brânzeturi fine și alte elemente specifice, prăjiturile și alte deserturi dulci, precum și enorm de multe alte preparate, de la a căror enumerare prefer să mă abțin considerând că nu este cazul să fac și mai multă poftă cititorilor…

Chiar dacă nu au avut neapărat legătură cu evenimentul în sine, gazdele și organizatorii au introdus în desfășurarea acestuia și unele momente din afara gastronomiei și experienței culinare, probabil pentru a face ca evenimentul să fie și mai atractiv. Astfel, în desfășurătorul activității s-au aflat discursurile de felicitare și prezentare susținute de unii invitați speciali la eveniment, momente festive de înmânare a unor distincții și diplome de excelență pentru cei mai noi bucătari admiși în organizația ACEEA, organizatori și reprezentantul gazdelor, prezentarea celei mai noi picturi introdusă în colecția de tablouri/artă a Palatului Brukenthal Avrig etc.

Petrecerea organizată cu prilejul „Revelionului Bucătarilor” – 2025 găzduit de Palatul Brukenthal Avrig s-a întins până târziu în noapte, într-o atmosferă frumoasă, caldă, prietenească și extrem de ofertantă din punct de vedere gastronomic.

Evenimentul a fost inclus în cadrul activităților de promovare a Historic Cafes Route, itinerar cultural al Consiliului Europei care cuprinde, doar de câțiva ani, și câteva locații din țara noastră. Președintele Consiliului de Administrație al Historic Cafes Route este Arnold Gunter Klingeis, administrator al Palatului Brukenthal Avrig, prima locație din România admisă în prestigioasa rețea europeană.

 

Autor
19 ianuarie 2025 la 09:43
1325 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Comunicat de presa
acum 4 ore
„FLY – În Familie” – o zi specială la Aerodromul Măgura, dedicată zborului, relaxării și bucuriei de a fi împreună
În 1 Mai, Aerodromul Măgura din Cisnădie devine gazda unui eveniment deosebit dedicat familiilor: „FLY - În Familie”,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Ianis Stoica și Tiago Goncalves ”rotunjesc” conturile clubului FC Hermannstadt! Aproximativ 3 milioane de euro ar urma să încaseze sibienii, la vară!
Gruparea de pe ”Municipal” e pe cale să-i vândă pe Ianis Stoica și Tiago Goncalves la finalul sezonului....
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
După doi ani, sibianul Victor Cornea părăsește Top 100 mondial de dublu
Tenismenul legitimat la TC Pamira a coborât zece poziții față de săptămâna trecută și, pentru prima dată din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit