Articol
Războiul din Ucraina a cauzat una dintre cele mai grave crize europene ale refugiaţilor din istoria recentă, mulţi dintre cei ce au fugit din calea furiei armelor ajungând în ţara noastră. Şi în judeţul Sibiu a ajuns un număr destul de mare de refugiaţi din ţara vecină, oamenii găsind pe meleagurile noastre liniştea, omenia, ospitalitatea şi siguranţa de care au atâta nevoie în aceste vremuri.
Pentru a oferi cele mai bune condiţii posibile şi a contribui la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor ucraineni care fug din calea războiului şi au ajuns în unitatea administrativ – teritorială Avrig, la nivelul oraşului a fost creat Clubul de Socializare şi Petrecere a Timpului Liber pentru Refugiaţii Ucraineni. Prin înfiinţarea acestui club şi activităţile ce se pot desfăşura în cadrul său se caută modalităţile de sprijinire a acestor cetăţeni în vederea integrării în comunitatea locală pe perioada şederii lor în localităţile din UAT Avrig. Conform iniţiatorilor acestui proiect, scopul creării Clubului de Socializare şi Petrecere a Timpului Liber pentru Refugiaţi Ucraineni este acela de prevenire a apariţiei unor situaţii de dificultate şi vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială, promovând participarea refugiaţilor la viaţa comunităţii locale şi la cultivarea relaţiilor interumane.
Grupul de lucru constituit la nivelul oraşului Avrig, format din reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială, Şcolii Gimnaziale Avrig, Bibliotecii Orăşeneşti Avrig şi Primăriei Avrig, a participat joi, la orele amiezii, la prima întâlnire a nou înfiinţatului club, ce s-a desfăşurat în cadrul Bibliotecii Orăşeneşti Avrig.
La întâlnire, au participat 30 de adulţi şi copii, care au fugit din calea războiului din Ucraina şi care au găsit adăpost în casele unor localnici dispuşi să ajute.
Prezent la întâlnire, primarul Adrian David
i-a asigurat pe cetăţenii ucraineni de sprijinul autorităţilor locale.
"Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina şi poporul ucrainean, confruntat cu agresiunea Federaţiei Ruse şi vă oferim sprijinul nostru prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie. În acest scop, am constituit un grup de lucru la nivelul Primăriei oraşului Avrig, pentru a identifica soluţii la nivel local privind integrarea cetăţenilor ucraineni în perioada în care sunt nevoiţi să rămână la Avrig dar şi pentru a aplica măsurile dispuse de structurile subordonate ministerelor abilitate să se ocupe de aceste probleme", le-a explicat primarul, celor prezenţi la întâlnire.
În completarea edilului şef avrigean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Avrig, Lidia Bădilă, ne-a informat următoarele: "În cadrul clubului, desfăşurăm activităţi de informare, de integrare sau reintegrare socială, de petrecere a timpului liber, activităţi practice, cultural – artistice sau grupuri de discuţii. De asemenea, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale Avrig, am pregătit şi activităţi de predare în limba română şi le oferim cetăţenilor ucraineni, la cerere, îndrumare pentru accesarea serviciilor din comunitate şi menţinerea legăturii cu instituţiile şi cu organizaţiile din comunitate", informează Lidia Bădilă, purtător de cuvânt al Primăriei oraşului Avrig.
În total, pe raza UAT Avrig, locuiesc temporar 42 de cetăţeni ucraineni. 15 dintre ei sunt copii iar 27 sunt adulţi. Patru au reuşit să îşi găsească şi locuri de muncă. (D.F.)