Recunoaștere mondială pentru Centrul de date al STS de la Sibiu

Acasa >

Articol

*România are singura infrastructură de acest tip care îndeplinește criteriile tehnologice și administrative*

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La începutul lunii noiembrie 2022, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a inaugurat la Sibiu un modern Centru de Date, în zona centrală a orașului. „Tribuna” a solicitat conducerii STS un rezumat al activităților desfășurate aici, atât în contextul în care spațiul public este inundat de știri referitoare la securitatea rețelelor online, cât și a faptului că de la darea în funcțiune a centrului de la Sibiu a trecut aproape un an și jumătate.   

Astfel, prin purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Cătălin Chirca, am aflat că Sibiul a intrat pe lista exclusivă a locațiilor unde funcționează centre de date capabile să funcționeze în caz de dezastru, că apare primul curs postuniversitar românesc în domeniul centrelor de date, că sute de dispeceri 112 din județele vecine vin aici la pregătire și că salvamontiștii sibieni beneficiază de rețele extinse de comunicații atunci când intervin să salveze vieți.

Certificare americană, performanță românească

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Centrul de date STS de la Sibiu a obținut prestigioasa certificare Tier III din partea Institutului Uptime din New York, singurul organism la nivel mondial care eliberează certificări pentru centre de date. Astfel, la Sibiu funcționează prima infrastructură de acest tip, administrată de statul român, care îndeplinește toate criteriile tehnologice și administrative.

Experții internaționali veniți la Sibiu au evaluat nivelul de performanță și fiabilitate al Centrului, recunoscând capacitatea acestuia de a asigura continuitatea serviciilor, chiar și în cazul unor dezastre.

Certificarea Tier III mai atestă faptul că centrul de date utilizat pentru digitalizarea statului român respectă cele mai înalte standarde internaționale în ceea ce privește redundanța, securitatea și disponibilitatea serviciilor. Mai concret, înseamnă că centrul poate funcționa în mod continuu, chiar și în cazul unor întreruperi sau deranjamente la nivelul rețelelor de utilități sau evenimente de securitate cibernetică, având sisteme de backup avansate și protecție împotriva pierderilor de date.

Infrastructura tehnică permite implementarea unor soluții integrate de Cloud Computing, pentru a optimiza utilizarea echipamentelor IT&C la nivelul administrației publice și pentru a facilita interoperabilitatea între bazele de date ale statului. Practic, centrul deservește mai multe instituții din județul Sibiu și din regiune, pentru a nu mai fi nevoie ca administrațiile locale să administreze servere proprii pe care să funcționeze diferite servicii electronice. În același timp, ajută bazele de date digitale să comunice între ele pentru a eficientiza relaționarea statului cu cetățenii.

Centrul dispune de echipamente performante și interconectează rețele de comunicații de mare capacitate, fiind administrate de ingineri și personal cu experiență și înaltă pregătire tehnică. Centrul de servicii esențiale de comunicații și tehnologia informației al STS este un nod al infrastructurii Cloudului Guvernamental din România.

Centrul de Date de la Sibiu mai oferă suport pentru infrastructura IT națională, dar reprezintă și un punct de sprijin pentru structurile NATO care își desfășoară activitatea în județul Sibiu, alături de alte instituții din administrația județeană și locală, garantând comunicații sigure și fiabile. Prin utilizarea tehnologiilor de criptare avansată și a protocoalelor de securitate cibernetică, centrul asigură protecția datelor critice și a informațiilor strategice.

Premieră academică: formare postuniversitară în domeniul centrelor de date

Pentru a valorifica la maximum potențialul acestei infrastructuri IT&C avansate, la Sibiu se pregătește organizarea unui program postuniversitar în domeniul administrării centrelor de date, susținut de specialiștii STS la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Reprezintă o premieră pentru mediul academic din România și va cuprinde dezvoltarea competențelor specializate în administrarea centrelor de date.

Se vor putea înscrie la curs toți cei care vor să învețe noțiuni privind standardele internaționale din domeniu ce vizează administrarea, mentenanța, creșterea performanței și fiabilității centrelor de date. De asemenea, programul de pregătire va include cursuri despre îmbunătățirea securității cibernetice pentru a veni în sprijinul proiectelor naționale de digitalizare.

STS, colaborare cu autoritățile locale și structurile NATO din Sibiu

STS deține un rol important în asigurarea comunicațiilor pentru Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO. Sistemele implementate de STS oferă infrastructura necesară pentru desfășurarea exercițiilor comune ale structurilor Alianței Nord-Atlantice. De altfel, prin Centrul de servicii esențiale IT&C din Sibiu, STS oferă administrației publice locale și județene mai multe tipuri de servicii care sprijină buna desfășurare a activității și îmbunătățirea relaționării digitale cu cetățenii.

Astfel, primăriile și celelalte autorități publice locale și județene au acces gratuit la servicii de videoconferință, comunicații radio, rețele telefonice securizate, internet cu soluții de securitate cibernetică asociate, e-mail securizat, semnătură electronică, găzduire în data center sau alte funcționalități tehnice conexe.

Chiar dacă nu toți știu acest lucru, cetățenii beneficiază de serviciile STS atunci când solicită un extras de carte funciară, merg cu autoturismul la verificarea tehnică periodică sau își achită impozitele online. STS furnizează suport și asistență tehnică inclusiv pentru interconectarea serviciilor de comunicații de date pentru accesul instituțiilor la diferite platforme ale statului – ghiseul.ro, cadastru, evidența persoanelor, permise și înmatriculări, ANAF, APIA, RAR, ARR, administrare infrastructuri rutiere, registrul comerțului, ITM, Romsilva etc.

Cum se pregătesc operatorii și dispecerii de la 112 în centrul STS de la Sibiu?

STS a operaționalizat, în anul 2022, Centrul regional de pregătire pentru personalul 112. La Sibiu vin să se instruiască pentru a lucra cu noile tehnologii implementate la Serviciului de urgență atât operatori ai STS din alte județe, cât și dispeceri de la agențiile specializate – Ambulanță, Poliție, ISU, SMURD, Jandarmerie sau Salvamont. Doar în anul 2024, au participat la cursuri peste 400 de operatori și dispeceri 112 din întreaga regiune – Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Mureș și Vâlcea.

În prezent, la centrul din Sibiu sunt testate și implementate viitoarele funcționalități ale sistemului Next Generation 112 (NG112), care reprezintă evoluția serviciilor de urgență prin integrarea comunicațiilor bazate pe date, mesagerie și video. Aceasta va permite o interacțiune mai complexă și mai eficientă între cetățeni și serviciile de urgență, facilitând un răspuns mai rapid și intervenții mai bine coordonate.

Sibienii, mai responsabili

În anul 2024, la nivelul județului Sibiu, operatorii STS ai Serviciului de urgență au preluate și procesat peste 169.000 de apeluri la 112. Din punct de vedere al conștientizării populației, statistica este favorabilă deoarece Sibiu se află printre județele în care mai mult de 60% dintre apeluri au fost realizate responsabil. Cele mai multe urgențe au fost cazuri medicale și au fost transferate către Ambulanță și SMURD.

De precizat este faptul că, în 2024, peste 9,7 milioane de apeluri au fost preluate de dispecerii 112 iar aproape 64% dintre acestea au reprezentat urgențe medicale.

Salvamont Sibiu comunică securizat prin rețelele STS în timpul misiunilor

Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu, aflat în coordonarea Consiliului Județean Sibiu, beneficiază din plin de rețelele de radiocomunicații administrate de către STS. Având misiuni în zone greu accesibile din cele trei masive aflate pe teritoriul județului nostru, Făgăraș, Lotru și Cindrel, și cu acoperire limitată a operatorilor publici de telefonie mobilă, salvatorii montani au sprijinul inginerilor de la STS pentru a comunica pe timpul misiunilor. În ultimii ani a fost extinsă acoperirea în rețeaua de comunicații radio TETRA și UHF în mai multe zone montane din județ, cu scopul de a facilita cooperarea salvamontiștilor atât cu dispeceratul județean Sibiu, cât și cu celelalte servicii de Salvamont din regiune.

Subordonat Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Cu o structură militară și coordonat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, STS este instituția responsabilă pentru furnizarea de servicii securizate de comunicații și tehnologia informației către autoritățile publice din România. Activitatea STS este controlată de Parlamentul României, prin comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Printre beneficiarii acestor servicii se numără Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Guvernul României, instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și administrațiile publice centrale și locale.

Mihai Pop

21 martie 2025 la 18:52

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit