Articol
Răzvan Pop a devenit managerul Bibliotecii Județene ASTRA. Istoricul sibian a fost numit în aceasta funcție joi, 1 aprilie, și va ocupa postul respectiv până în 31 martie 2026.
“Strategia mea se va baza pe o reorganizare administrativă, cu scopul modernizării în sine a instituției și evident a activității acesteia așa cum este reperată de către publicul activ al entității. În paginile următoare vom detalia acest aspect. Odată realizată această reorganizare administrativă ne vom permite a trasa liniile strategice de dezvoltare a activității instituției, (…) Principalii beneficiari ai proiectului nostru de management sunt cetățenii județului Sibiu. Spunem județul Sibiu și nu ne rezumăm la teritoriul municipiului Sibiu, deoarece considerăm esențial ca instituția noastră să își desfășoare activitatea cu scopul atingerii tuturor comunităților componente ale județului. Pornind de la aceasta bază și având în vedere capacitatea administrativă și patrimonială a instituției, considerăm că activitatea Bibliotecii Județene ASTRA trebuie să atingă comunități de pe întreg teritoriul României dar chiar și comunități internaționale legate cultural de statul roman. Analizând activitatea dintr-un alt unghi, putem spune ca beneficiarii profesionali ai activității entității culturale sunt cercetătorii din România, sunt educatorii și profesorii din România sunt operatorii culturali precum și administratorii locali. Credem că în viitorul apropiat, liniile principale de acțiune sunt atragerea fondurilor alternative de finanțare a instituției, achiziționarea, prelucrarea și valorificare unui număr sporit de lucrări, dezvoltarea sau atragerea de programe culturale menite sa deservească comunitățile din județul Sibiu ”, se arată în proiectul de management al lui Răzvan Pop.
Necesitățile culturale
Potrivit noului manager, Biblioteca Județeană ASTRA trebuie sa devină o platformă de conectare a marilor actori culturali din România dar mai ales din județul Sibiu.
“Considerăm ca o instituție activă și versatilă precum Biblioteca ASTRA, în baza tradiției pe care o poartă dar și a profilului, trebuie să își construiască capacitatea de a fi liantul între administrațiile locale și operatorii culturali alăturând și mediul educațional și de cercetare. În anul 2031 Biblioteca ASTRA, unica continuatoare legală și de facto a Asociațiunii ASTRA, va celebra 170 de ani de la fondarea acesteia. Credem că acel moment nu trebuie să fie numai un moment de sărbătoare dar trebuie să fie un moment al concluzionării unui proiect propriu de evoluție instituțională care sa permită acesteia să se prezinte în fața cetățenilor din județul nostru și nu numai, drept una dintre instituțiile moderne culturale care va reuși sa îndeplinească menirea pentru care a fost creata Asociațiunea la mijlocul secolului al XIX-lea, instituție pe care o moștenește. În anul 2021 cei 160 de ani de la fondarea Asociațiunii din păcate a fost sărbătoriți timid din motive pe care considerăm ca nu este nevoie a le analiza. Propunem astfel o noua abordare. Biblioteca Județeană ASTRA trebuie să se autoprovoace cu o strategie pentru următorii zece ani. Astfel trebuie să își traseze liniile de dezvoltare care să acopere nu numai activitatea de astăzi a instituției dar trebuie să acopere necesitățile culturale de care comunitățile județului Sibiu au nevoie”, prevede proiectul depus la concurs.
Biblioteca ASTRA, un spațiu prietenos și primitor
Răzvan Pop este de părere “că spațiul unei biblioteci trebuie sa devină un spațiu prietenos, primitor și facil de înțeles. Cei care se intersectează cu activitatea unei astfel de intituții trebuie să o recepteze drept un ajutor în dezvoltarea lor personală. Organizatorul de evenimente trebuie să găsească un loc care îl ajuta să își desfășoare activitatea, cercetătorul trebuie să găsească un centru de informație vast, administratorul local trebuie să găsească soluții de dezvoltare a unei vieți culturale la el în comunitate, companiile economice trebuie să își identifice activitățile culturale pe care le doresc susținute iar, cel mai important, orice cetățean din județul Sibiu trebuie să se identifice cu aceasta instituție, să o recunoască dar și să o uziteze în dezvoltarea lor culturală”.
Ultima zi în calitate de director al ORDA
Răzvan Pop a fost la conducerea Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, viceprimar al Sibiului și director general la Oficiul Roman pentru Drepturile Autorului.
„Ieri (joi, 31 martie, n.r.) a fost ultima mea zi în calitate de director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. A fost un an în care am învățat multe și în care, cred eu, am încercat să îmi îndeplinesc cu onoare rolul asumat.
Tot ceea ce am reușit să fac sau să pornesc a fost o muncă în echipă alături de excelenții colegi din cadrul ORDA. Le mulțumesc în parte fiecăruia pentru munca depusă. În același spirit nu realizam toate acestea fără dialogul permanent cu Ministerul Culturii și fără parteneriatul esențial cu OSIM”, a precizat Răzvan Pop, într-o postare pe rețelele de socializare.