Articol
La sfârşitul săptămânii trecute, pe Valea Ștezii de la Răşinari, comună clasată ca "The best tourist village România 2022" (Cel mai bun sat turistic din România), a avut loc cea de-a XIX-a ediție a tradiţionalului eveniment "Festivalul Brânzei și al Țuicii".
Ca în fiecare an, pe Valea Ștezii, Festivalului Brânzei și al Țuicii a reuşit să îşi încânte publicul cu bucate tradiționale, preparate cu multă grijă și respectându-se reţetele mai vechi sau mai noi, din "meniul zilei" nelipsind tocana de miel la ceaun, bulzul ciobănesc, gogoșile cu brânză de burduf, clătitele cu urdă, cârnații de casă, păstrăvul la tigaie sau chiar nelipsiţii mititei. Fiind şi festivalul ţuicii, această băutură a avut şi ea locul său în "desfăşurătorul festivalului" fiind prezentă în mai multe variante şi mai multe procente de "tărie".
La fel, tinerii costumaţi în strai tradițional au încântat publicul cu cântecele şi jocurile lor, alături de ei fiind cunoscuți cântăreți de muzică populară din Mărginimea Sibiului și din alte zone ale țării. În plus, pe parcursul celor două zile de festival au fost organizate ateliere tematice pentru copii şi drumeții în împrejurimi.
Sâmbătă, în prima zi de festival, gazdele au oferit publicului un program din care nu au lipsit, obiceiuri pastorale din Rășinari, un spectacol folcloric oferit de Ansamblul "Călușerii” al Căminului Cultural din Răşinari, alături de invitaţii Sergiu Rațiu, Rareș Andrei Tătoiu, Natalia Blezu, Veniamin Fogoroș, Nicolas Bogdan Gușterițan, Cristina Maria Posa, Hanea Iulian și Selena Güller, Bianca și Diana Crețu, Fluierașii și Corul din Răşinari.
După ceremonia deschiderii oficiale, a urmat Ansamblul "Junii Petrileni" din Petrila, urmaţi de invitații speciali Traian Stoiţă și Iliuță de la Jina, Grupul folcloric din Zăvoi, Ansamblul ,,Ciuleandra” din Topoloveni, Victoria Meiţescu și Aurelian Adam, Ansamblul "Horița" din Lisa, Izabela Tomiţă cu grupul folcloric "Mlădițe Sibiene", Ansamblul "Vasile Lucaciu” din Sisești. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără.
Duminica a debutat cu prepararea "Bulzului festivalului", programul artistic fiind susţinut de Ansamblul "Dor” din Băbeni cu soliștii Ștefania Dănuleț și Andra Munteanu
14.20 Ansamblul "Liviu Dafinescu” din Baia de Fier, Ileana Maria Roșu, Alexandra Negrilă, Dragoș Gușelia, Iliuță Galea – taragot, Ioana Teodora Puia și Ioana Roxana Agârbiceanu, Ansamblul "lie Marin” din Slatina, "Cheile Oltețului” din Polovragi și Ansamblul ,,Nedeia” din Novaci, grupul folcloric "Doruri Sibiene", Ansamblul de la Șura Mică, Ansamblul ,,Purtata Avrigului”, Ansamblul "Comorile Arpașului" şi grupurile de dansuri populare din Boiţa și Racoviţa. A urmat un recital al câstigătoarei Trofeului "Dumitru Giurcă Notar 2020", Meliania Maria Gâjulete, urmată de ansamblul "Armenișana” din Caraş Severin, "Călușerii” din Rășinari. Seara s-a încheiat cu un program special oferit de Florin Ionaș Generalul și Claudia
Festivalul Brânzei şi al Ţuicii este organizat de Primăria Rășinari în colaborare cu GAL Mărginimea Sibiului, Asociația Călușerii Rășinari, Asociația Turismul Sibian, Asociația Rășinari Confluențe Europene și este co-finanțată de Primăria Rășinari prin Agenda Culturală 2022 și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturală și Comunitară 2022. Festivalul este în acest an și un eveniment comun în cadrul proiectului de cooperare "Acţiuni comune pentru promovarea potenţialului turistic şi a produselor tradiţionale locale din teritoriile Mărginimea Sibiului, Ţara Oltului şi Valea Sâmbetei”.