Articol
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri, la Filarmonica de Stat din Sibiu, s-a discutat despre raportul de activitate din anul 2024, investiții și numărul de evenimente. Managerul instituției, Cristian Lupeș, a răspuns prompt întrebărilor adresate de jurnaliști pe parcursul conferinței.
Potrivit datelor furnizate, s-au vândut 621 de mii de bilete, veniturile proprii au crescut cu 10,12%, iar în cadrul Filarmonicii s-au organizat 213 evenimente, dintre care 50 de concerte simfonice.
„Am considerat că o instituție elitistă, care are ca domeniu de activitate muzica, trebuie să rămână în atenția publicului, de aceea există o paletă diversă de evenimente”, a transmis managerul instituției.
Cum au fost cheltuiți banii publici
Bugetul a fost investit în modernizarea clădirii, a spațiului de studiu, a grupurilor sanitare, a esplanadei iluminate și a scaunelor din săli. De asemenea, au fost achiziționate instrumente noi, precum: oboi, trompetă, trombon, pian, clarinet și accesorii pentru instrumente.
În anul 2024, cheltuielile aferente investițiilor noi au fost de aproximativ 1,9 milioane de lei, iar cele pentru reparații s-au cifrat la aproape 1 milion de lei.
Alte investiții și noutăți
În Sala Thalia, principalele noutăți sunt: un lift pentru pian, capabil să aducă pianul direct pe scenă – singura platformă funcțională de acest tip din România, un ecran de proiecție retractabil de mari dimensiuni, un videoproiector laser de înaltă performanță, un sistem audio, microfoane și lumini de scenă inteligente.
Filarmonica a continuat să organizeze 10 festivaluri și 90 de activități educative, unul dintre ele fiind „Sibiu Opera Festival”, care, după părerea managerului, rămâne un festival „forțos” și longeviv. Un alt eveniment foarte îndrăgit de melomani a fost festivalul „Concertele pe acoperiș”.
Pentru viitor, Cristian Lupeș își dorește să îmbunătățească planul de dezvoltare a clădirii și să ofere publicului cât mai multe spectacole, ba chiar să aducă o companie de operă din străinătate.
„Anul acesta încercăm să îi dăm o latură internațională și să aducem o companie de operă din străinătate, dar așteptăm bugetul. Spectacolul, muzica și scenotehnica sunt exploatate cât mai mult. Ne dorim să fim cât mai eficienți și să avem o instituție cât mai modernă”, a afirmat acesta.
Foto: Răzvan NEGRU