Articol
"Au fost mai multe speculaţii în presă, în utliam perioadă, despre prezenţa PNL la guvernare, despre posibila sau posibile plecări de la guvernare. Aş dori, în calitate de lider politic, să transmit că în Partidul Naţional Liberal, politica este una singură: aceea de responsabilitate, seriozitate şi de asumare a unor decizii şi momente oricât de dificile ar părea ele. PNL nu este un partid care să fugă de la guvernare.", a spus Raluca Turcan, ministrul Culturii şi preşedintele PNL Sibiu, la conferinţa de presă ce a avut loc sâmbătă, în contextul discuţiilor privind o eventuală rupere a Coaliţiei din cauza problemei comasării alegerilor.
Ea a spus că nu crede că există pericolul ruperii coaliţiei şi crede că dacă cineva va rupe aceasta doar pentru că nu s-au comasat nişte alegeri, "atunci acel cineva va trebui să răspundă public în faţa oamenilor".
Turcan a mai precizat în acest sens că "guvernarea pe fond este un act de responsabilitate şi nu este un act nici de orgoliu, nici de calcul politic intern (…). Poţi să mergi în Opoziţie, să dai din gură toată ziua, să nu faci absolut nimic, dar pe fond, respectul faţă de oameni înseamnă să-ţi asumi şi momente dificile. (…) PNL nu va fugi niciodată de asumarea guvernării". Referitor la comasarea alegerilor, liderul liberal e de părere că prin aceasta se poate ajunge la o prezenţă mai mare la vot şi o reprezentativitate mai mare a tuturor celor care candidează, "pentru că democraţie puternică înseamnă aleşi cu voturi multe, cu reprezentativitate, nu cu prezenţe slabe la vot".
"Evident că acum se poartă negocieri despre ce formule de comasări să fie, sau dacă să fie, noi ne-am exprimat în interiorul partidului şi punctul meu de vedere rămâne ferm: comasare înseamnă prezenţă mai mare la vot şi legitimitate a celor aleşi. (…) Cine crede că prin comasări faci calcule politice să-i scoţi pe unii din ecuaţie, cred că n-are suficientă experienţă politică să înţeleagă (…). Prezenţa mare la vot şi votul oamenilor poate să-ţi ofere şi surprize la calculele interne dar în primul rând îţi oferă legitimitate".
Sibiul are 165 de proiecte prin PNDL şi 98 prin "Anghel Saligny"
În cadrul conferinţei de presă, Raluca Turcan a mai prezentat beneficiile programelor de investiţii publice derulate cu finanţare guvernamentală în judeţ. Ea a spus că liberalii au susținut tot timpul că pentru a crește standardul de viață al sibienilor este necesar să fie aduse în județ nu numai investiții străine de calitate, ci și investiții publice materializate în drumuri rapide și moderne, trotuare refăcute, școli reabilitate, spitale dotate, rețele de utilități.
Raluca Turcan a mai atătat joi că, aşa cum arată datele de la Direcţia Judeţeană de statistică, la Sibiu, PIB/locuitor în 2007, anul aderării la UE, era de 21.300 lei, până în 2020 s-a triplat la peste 59.000 lei iar anul acesta va fi aproape de patru ori mai mare decât de la aderarea la UE. "Este bine. Oricine poate să spună că este bine, indeferent de cât de răuvoitor ar fi. Însă în spatele acestuzi uriaş efort de recuperare a decalajelor, de dezvoltare faţăd e ţările din Uniunea Europeană, au stat oameni, au stat echipe de consilii, au stat programe făcute în parteneriat autoritate locală, guvern şi fonduri europene", spune Turcan. La Sibiu, rata șomajului este printre cele mai mici din țară – 2,7% iar o mare provocare este lipsa forței de muncă pentru antreprenorii sibieni. La fel, tot conform statisticilor, Câștigul salarial mediu net/bani în mână la nivelul lunii octombrie 2023, în Sibiu, este mai mare decât media națională (4.893 lei la Sibiu față de 4.692 media națională). "Rezultatele sunt bune, dar PNL Sibiu și-a propus mai mult! Și avem soluții și proiecte să ducem Sibiul mai departe! Pentru aceste evoluții favorabile, investițiile private, străine și românești, au jucat un rol esențial, dar ele nu ar fi performat și poate că nu ar fi venit la Sibiu dacă nu le ajutam cu investiții publice foarte utile: infrastructura rutieră județeana, utilități, scoli, servicii medicale", a mai transmis Raluca Turcan.
În programele naţionale de investiţii, judeţul Sibiu a beneficiat prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL de 165 de proiecte. Astfel, 47 de localităţi au înfiinţat şi extins reţele de apă şi canalizare. S-au realizat sute de kilometri de drumuri judeţene, comunale sau străzi, au fost modernizate, doar prin PNDL, 35 de localităţi din judeţ. Tot prin acest plan, 13 unităţi sanitare ca dispensare, clinici, unităţi spitaliceşti, au fost dotate sau reabilitate. La fel, 16 grădiniţe, şcoli şi licee au fost reabilitate şi modernizate. PNDL prin cele două etape, a însemnat, în total, pentru Sibiu, inevstiţii de peste 832 milioane lei, din care 790 au fost deja plătiți și puțin peste 42 milioane vor fi decontate în perioada imediat următoare.
Un alt program este Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", program "pentru care PNL a pus mandatul pe masă" şi care, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/2022, bugetul alocat s-a majorat de la 50 miliarde lei la 65 miliarde lei. Astfel, cele 15 miliarde lei alocate suplimentar se vor distribui astfel: 10 miliarde lei pentru a finanța 4.858 de proiecte de investiți în drumuri județene, comunale, din interiorul localităților sau variante ocolitoare iar 5 miliarde pentru 105 obiective majore de investiții admise pentru finanțare prin POIM, pentru care s-au făcut documentații de către autoritățile locale, dar care au depășit bugetul Programului Infrastructură Mare și trebuie realizate. Sibiul este beneficiar prin proiectele de gaz în Rășinari și Gura Râului.
"Astăzi, Programul Național de Investiții Anghel Saligny înseamnă pentru Sibiu: ✔️98 de proiecte de investiții finanțate pentru drumuri, poduri, apă și canalizare, cu o valoare totală de peste 927 milioane de lei (66 de obiective în valoare de 584 milioane lei sunt deja contractate și deja s-au decontat 105 milioane lei). ✔️18 proiecte pentru distribuție gaze naturale, cu o valoare de peste 176 milioane de lei. un proiect major în valoare de 33 milioane de lei la Răşinari, contractat în luna februarie,a fost preluat în acest program pentru că nu mai putea fi finanțat prin POIM. Astfel, prin PNDL și PNI "Anghel Saligny", Sibiul s-a modernizat cu proiecte de peste 2 miliarde de lei! ❇️Suma este uriașă, având în vedere că finanțările s-au dus prioritar către județe cu decalaje mari de dezvoltare, iar Sibiul nu este un județ slab dezvoltat. PNL înseamnă dezvoltare prin investiții", a mai spus liderul liberal.
Turcan a mai informat că ⬆️90% din UAT-urile din județul Sibiu au cel puțin un proiect finanțat prin "Anghel Salingny" și toate UAT din Sibiu au beneficiat de acest program. Ea a amintit două investiții pentru infrastructura de învățământ din județul Sibiu, care au fost reaprobate printr-un ordin recent al ministrului de resort și se vor desfășura prin Compania Națională de Investiții: construire de gradiniță cu trei grupe pe str. Scolii nr. 65, în satul Blăjel, comuna Blăjel – valoarea investiției se ridică la 5,156,805 lei şi construirea unei grădinițe cu program prelungit în comuna Sadu, valoarea investiției ridicându-se la 7,002,507 lei.
"????️Ne străduim să asigurăm o distribuție cât mai echilibrată a investițiilor (utilități, drumuri, poduri) și să accelerăm și componenta educațională, prin proiectele de dotare a unităților de învățământ, dar și prin construirea de grădinițe", a mai precizat Raluca Turcan.