Articol
Răchitanul (Lythrum Salicaria) este o plantă erbacee, perenă, care creşte în locuri mlăştinoase, numită şi florile zânelor, gălbejoară, brăileancă, întâlnită mai ales în Lunca Dunării. Este răspândit în Europa, Asia, Africa de Nord, America de Nord, Australia. Poate atinge înălţimea de 2 m. Înfloreşte roşu-violet, rar roze, în perioada iunie-septembrie. Planta se foloseşte intern, pentru tratarea de hemoragii, afecţiuni gastrointestinale, hemoragii uterine, în afara menstruaţiilor ciclice, diaree, dizenterie.
Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă pulbere plantă uscată la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se beau 2 căni pe zi, între mese.
Pentru diaree, se iau 1-4 grame pe zi din pulbere plantă. Pentru tratarea de ulcer varicos, se fac băi locale cu un tampon de vată sau se pun comprese cu pansamente serile. Pentru tratarea de vaginită acută, se prepară un decoct din 4 linguri plantă uscată mărunţită la o jumătate litru de apă. Se fierbe 5 minute la foc domol. Se lasă la răcit. Se strecoară. Se fac spălături vaginale. Planta este folosită ca mască cosmetică pentru tratarea tenurilor uscate. Medicul fitoterapeut Nicholas Culpeper (1654) folosea planta cu apă distilată pentru a trata şi curăţi ochii atunci când intrau diferite corpuri străine şi în caz de orbire. Ultimele studii au dus la concluzia că planta întreagă conţine antibiotic şi poate omorî bacteria tifosului. Planta se recoltează la începutul înfloririi: iunie-august. Se usucă la umbră. Se înmulţeşte prin seminţe.