Dacă tot ne arde cu facturile la gaz şi curent, de ce să nu facă statul pe milostivul şi să nu zvârle şi oareşce mărunţiş în direcţia populimii, nu? Să nu uităm că peste 70 la sută din Romgaz aparţine statului român prin ministerul lui Virgil, era să scriu al Energiei. Să ne amintim că Electrica este deţinută în proporţie de peste 48 la sută tot de stat, prin acelaşi minister al Ener … ăsta, pardon, al lui Virgil, Dintâiul. Cam cât intră în buzunarele statului pe care tot noi îl plătim ca să-şi poată bate joc, nestingherit, de noi, socotiţi şi singuri, căci nu pentru calculul ăsta ne-am adunat astăzi aici, ci pentru a băga de seamă că un voucher de 200 de lei e gata să ia de guler scumpirile şi să ni ţi le facă ţăndări.
Cu un asemenea voucher, persoanele fizice îşi pot înlocui becurile convenţionale cu unele LED, cu consum redus. Administraţia Fondului de Mediu spune că a şi publicat pe site-ul instituţiei proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului referitor la creşterea eficienţei energetice prin înlocuirea becurilor clasice cu unele LED de maximum 15 waţi. Numit neoficial "Rabla pentru becuri", programul se adresează doar persoanelor fizice, deşi o economie semnificativă ar fi venit cu siguranţă din zona persoanelor juridice, asta ca să nu mai pomenesc de marii consumatori industriali.
Ca şi la Rabla pentru electrocasnice, cei interesaţi se pot înscrie prin intermediul unei aplicaţii gestionate de Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Becurile LED vor fi putea fi cumpărate doar de la magazinele înscrise în program, iar voucherele pot fi utilizate în cel mult şapte zile de la publicarea listei cu solicitanţii aprobaţi.
Cine poate beneficia de acest program
Proiectul de ordin al Ministerului Mediului a stabilit condițiile care trebuie îndeplinite de românii interesaţi să cumpere becuri LED cu bani de la stat:
1) persoană fizică cu domiciliul în România;
2) fără obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, potrivit legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;
3) are minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;
4) este posesor carte de identitate valabilă la înscrierea în program
5) va preda comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu LED, un număr echivalent de becuri convenţionale;
6) îşi dă acordul pentru prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi pentru transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid ori în scopul elaborării de situaţii şi statistici.
Solicitantul poate beneficia de un singur voucher în valoare de 200 de lei.
Ce declarație trebuie păstrată un an de zile!
Când merge cu voucherul la un comerciant validat, solicitantul aprobat va trebui să se asigure că declaraţia pe propria răspundere semnată, scanată şi copia de buletin/carte de identitate sunt încărcate în contul de utilizator din aplicaţia informatică, având obligaţia ca originalul declaraţiei să fie păstrat timp de un an de la data utilizării voucherului.
Ca să poată fi aplicat, proiectul de ordin trebuie semnat de ministrul Mediului și publicat în Monitorul Oficial (MO).
„Propunerea este de 200 lei, aduci un bec vechi și primești un vouchere pentru a cumpăra unul mai eficient din punct de vedere energetic. Aici trebuie să vorbim despre soluțiile cu efect real pentru că vor fi gospodării unde schimbarea becurilor vor avea un efect de 50%, vor fi gospodării unde schimbarea becurilor nu atinge nici 5% pentru că acolo unde sunt foarte multe instalații electrice consumatoare schimbarea becurilor nu va aduce un avantaj. Unde este un televizor și un aparat radio, acolo schimbarea becurilor poate să însemne un pas înainte", a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit TVR Info.
Suma propusă pentru acest program este de 400 de milioane de lei.
În loc de concluzie
Despre becurile LED tot mai multe studii sunt gata să bage mâna în foc că poluează şi că ne pot afecta sănătatea. Unele aprind concluzii orbitoare şi vorbesc de radiaţii vecine cu cancerele de piele. "Detaliile" bineînţeles că nu se regăsesc nici în zicerile ministrului Mediului, nici în "sfaturile" altor guşteri, din motive pe care le vom detalia data viitoare. Cum ar fi fost să ne spuie nen-tu Barna "Puneţi-vă becuri LED, dar vedeţi că vă fac sănătatea franjuri"?