PSD acuză liberalii că nu au vrut plafonarea facturilor la energie şi pe luna ianuarie

Acasa >

Articol

Conform noii OUG, populația va plăti maximum 0,80 lei/kWh la energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. Consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 mc gaze vor plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse. Măsurile sunt adoptate pentru perioada 1 februarie, 31 martie 2022

Imagine intercalată
Imagine intercalată

PSD – nemulţumit

Partidul Social Democrat a anunţat că nu este mulțumit "pe deplin" cu Ordonanța de Urgență adoptată marţi. "Miniștrii PSD au propus o soluție juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniștrii PNL ai Energiei și Justiției au respins-o, din păcate, fără o justificare solidă", spune comunicatul PSD.

Social democraţii susțin că "aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie este posibilă, fiind o soluție în care atât consumatorii, cât și furnizorii erau susținuți printr-un mecanism bugetar eficient".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"…PSD consideră că, în actuala formă, ordonanța este un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forțată, insuficient de bine pregătită, a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populației, cât și asupra mediului de afaceri românesc". Ei consideră că singura soluție rezonabilă pentru ca populația și economia să nu sufere șocuri majore "este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioada bine determinată" şi a anunţat că a constituit un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie.

"Toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe piețele energetice en-gros a dus la prețuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021 față de septembrie 2020. Astfel, afirmațiile tuturor corifeilor de dreapta din guvernările 2020-2021, potrivit cărora “liberalizarea va scădea prețurile de vânzare” sau că “liberalizarea va scădea facturile românilor” s-au dovedit simple lozinci, bune doar de postat pe Facebook".

 

Cîţu: "ordonanța poate fi modificată când ajunge în Parlament"

 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, în replică, a declarat că ordonanţa putea fi criticată în ședința de guvern” şi că ea mai poate fi modificată atuncicând va ajunge în Parlament". "E ciudat să fii într-o coaliție și să fii acuzat de așa ceva. Dacă ei cred că noi suntem partizanii crizei energetice, pot să stea în Opoziție din nou", a spus Cîțu.

"Dacă se poate, cu siguranță se va face în Parlamentul României. Eu sunt de acord, cu condiția să fie legal și nu după să atace cineva la CCR și să trebuiască să dăm banii înapoi. Sunt de acord să meargă și în noiembrie dacă se poate, dar avem o Constituție care spune că e mai complicat să te duci retroactiv", a mai spus Florin Cîțu, citat de DIGI24.

Guvernul a adoptat, marţi, noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze, de la 1 februarie până la 31 martie a.c.

Pentru populație nus eva depăpşi suma de 0,80 lei/kWh la energia electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 kWh energie electrică sau 300 mc gaze naturale se va plăti maximum 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale preţ cu toate taxele incluse.

Pentru consumatori non-casnici și industria alimentară se vor plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Ordonanța mai prevede amenzi de până la 200.000 de lei în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

" Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse", a declarat, după adoptarea ordonanţei, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Autor
26 ianuarie 2022 la 17:29

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit