Articol
O practică destul de des întâlnită este de a promova servicii și produse în școli uneori chiar în timpul orelor de curs. Părinții sunt apoi întrebați dacă vor să cumpere anumite lucruri sau copiii ajung acasă cu broșuri care promovează, într-un mod nu tocmai adecvat pentru vârsta lor, unele evenimente.
Zilele acestea, de exemplu, în anumite școli a fost promovat un spectacol de magie care, conform broșurii, oferă la intrare copiilor: ciocolată, șampanie pentru copii și o baghetă magică. Broșura, primită și de elevii claselor primare, are un îndemn, mai degrabă întâlnit în reclamele caselor de pariuri sportive sau ale cazinourilor online: „Vino însoțit să îți dublezi sau chiar triplezi șansele. Ai încredere în șansa ta!”.
Acest îndemn face referire la faptul că la sfârșit poți câștiga o baghetă magică „din filmul Harry Potter, adusă de la Londra”, așa cum spune organizatorul. Acesta mai spune că deține acordul ISJ Sibiu inclusiv pentru broșură, dar și acordul altor instituții: „Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Sportului pentru a promova în școli spectacolul. Sigur că da, avem acordul Inspectoratului Județean Sibiu.”, susține organizatorul spectacolului.
Inspectoratul Școlar Județean Sibiu precizează că nu a aprobat și că nu aprobă acțiuni cu caracter comercial în unitățile de învățământ și că cei care răspund de respectarea legii în acest sens sunt directorii școlilor.
„Această acțiune nu este aprobată de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, iar la nivelul ISJ Sibiu nu există niciun protocol semnat pentru această acțiune. ISJ Sibiu nu a aprobat și nu aprobă astfel de acțiuni cu caracter comercial în unitățile de învățământ. Cei care răspund de respectarea legii și a prevederilor acesteia sunt directorii unităților de învățământ.” – prof. Constantin Dinică, inspector școlar, ISJ Sibiu.
Mai mult decât atât, ISJ Sibiu precizează că întreruperea orelor de curs se poate face cu acordul directorului școlii însă nu în scop comercial.
„Un agent economic poate să întrerupă orele de curs doar cu acordul directorului unității de învățământ și a cadrului didactic, dar nu în scop comercial, ci doar pentru activități educative sau de orientare profesională, iar cadrele didactice nu pot presta decât activitățile ce sunt trecute în fișa postului.” – prof. Constantin Dinică, inspector școlar, ISJ Sibiu.