Articol
Planul Urbanistic Zonal pentru construcția unei clădiri de birouri pe o suprafață de 330 mp în strada Xenopol din Sibiu a fost respins în ultima ședință a Consiliului Local Sibiu. Pe ordinea de zi a ședinței a CL de la finalul lunii mai, s-a aflat un proiect de hotărâre privind PUZCP – Construire clădire birouri în municipiul Sibiu, str. Xenopol nr. 16.
Proiectul a fost respins, după ce a primit avizul nefavorabil al Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător și conservarea monumentelor istorice și de arhitectură a dat un aviz nefavorabil proiectului.
Înaintea votului, doi sibieni care locuiesc pe Xenopol la nr. 18 au apelat la aleșii locali să respingă proiectul.
O profesoară locatară a imobilului de la nr 18, din str. Xenopol, a explicat că există două procese pe rol, legate de grănițuire, de stabilirea limitelor de proprietate.
„Eu vorbesc în numele mai multor reprezentanți sibieni, locuitori ai centrului istoric al Sibiului un vot favorabil prezentului PUZ creează un precedent care va genera și este o chestiune -de timp – va genera ocuparea puținelor spații libere din centrul istoric al Sibiului”, a spus sibianca.
Profesoara a vorbit despre faptul că în centrul Sibiului sunt puține zone verzi și a recomandat păstrarea acestora și respingerea proiectelor de construcție a unor noi clădiri în centrul istoric.
„Sibiul este un oraș viu, suntem conștienți de aceasta, centrul istoric este vizitat de foarte multă lume, sunt admirate clădirile, sunt admirate acoperișurile cu ochi, ca atare, vin cu un glas de simplu cetățean, pentru că noi suntem mici, venim cu o rugăminte adresată forurilor competente de a respinge dezvoltarea pe orizontală a întregii zone intra muros. Rugăm reprezentații acestor foruri să sprijine conservarea și potențarea întregului patrimoniu istoric din zona intramuros”, a spus sibianca.
E a adăugat faptul că se teme că o eventuală construcție pe terenul de lângă clădirea în care locuiește ar afecta fundația clădirii precum și structura de rezistență a imobilului, atât în perioada de construcție, cât și ulterior, deoarece spațiul este foarte mic, are 330 mp.
Un alt sibian din aceeași clădire a vorbit despre faptul că unele documente nu mai sunt actuale și a apelat la consilieri să respingă proiectul. El a declarat că pe vremuri în acel teren era curtea grădiniței și a recomandat autorităților să încerce să recupereze acel teren pentru copii.
Cu un etaj retras
PUZ-ul propus spre aprobarea Consiliului Local prevedea faptul că pe terenul de pe strada Xenopol urma să fie ridicată o clădire de birouri. Pentru asigurarea vizibilităţii Catedralei dinspre piaţetă, etajul 1 al noii clădiri se va retrage cu 1,80-2,90 m faţă de limita parterului, respectiv aproximativ min. 6,30-7,40m faţă de limita dreaptă (vecin str. Mitropoliei 23). „Clădirea propusă pe Xenopol nr.16 se poate alipi sau conecta prin corpuri de legătură cu calcanul clădirii existente de la S/E, în vederea integrării în ansamblu pieţii”, prevedea proiectul.
Înălţimea maximă admisă a clădirilor, măsurată la cornişa superioară sau la aticul ultimului nivel neretras, în punctul cel mai înalt, nu va depăşi 9 m, iar înălţimea maximă admisă a clădirilor , măsurată la coama acoperişului sau la aticul nivelului retras, în punctul cel mai înalt, nu va depăşi 12 m, prevedea proiectul.
„Imobilul din str. Xenopol 16 va trata cu atenţie legătura cu calcanul clădirii de la nr.18, de care se poate şi alipi sau conecta prin corpuri de legătură. Înălţimea noii clădiri se va aproba în baza avizului emis de Ministerul Culturii, şi pe baza analizei vizibilităţii catedralei dinspre piaţetă. La faza de autorizare se va solicita un nou aviz al Ministerului Culturii. Volumetria clădirii va rezulta în urma studiului vizibilităţii catedralei, astfel încât noua construcţie să nu afecteze şi să nu obtureze prin volumetrie, conformare, aspect exterior perspectiva spre Catedrala Mitropolitană "Sf. Treime"- monument istoric înscris pe Lista monumentelor istorice cod SB-11-m-A- 1214”, mai prevedea proiectul.
Acesta a fost respins de majoritate, doi dintre consilierii locali abținându-se de la vot.