Proiect european. Concentraţia de CO2 din sălile de clasă, monitorizată la Liceul Tehnologic din Mârşa

Acasa >

Articol

Vinerea trecută, elevi ai claselor a IX-a (anul I de şcoală profesională) de la Liceul Tehnologic Mârşa, alături de cadrele didactice Calmis Elena Diana Calmis, Ramona Petruţa Rus şi Maria Şinca, au efectuat măsurători ştiinţifice pentru stabilirea concentraţiei de dioxid de carbon din săli de clasă ale instituţiei de învăţământ unde învaţă. Parametrii obţinuţi au fost stocaţi pe carduri de memorie şi, prin intermediul unei aplicaţii informaţice, au fost transmişi la o bază de date comună, la care au acces partenerii europeni participanţi la proiectul Erasmus + "CHANGE – Co2 monitoring in scHools for digitAl aNd Green compEtences".
Proiectul CHANGE are ca scop 
dezvoltarea, testarea şi opti-
mizarea unui parcurs multidisciplinar. Acesta va rezulta dintr-o colaborare între o Instituţie de Cercetare şi Transfer Tehnologic şi un grup de şcoli secundare europene VET, prin implicarea cercetătorilor şi profesorilor, ca şi co-creatori şi elevilor, ca şi  destinatari.
Liderul proiectului Erasmus + este PROAMBIENTE – un institut de cercetare din Italia, iar alături de Liceul Tehnologic Mârşa, mai sunt implicate instituţii de învăţământ din Spania (CIPFP VALLE DE ELDA), Bulgaria (Profesionalgna Gimnazia Po Elektronika  "John Anasoff") şi Italia (Iis Belluzzi Fioravanti). Partenerii interni ai liceului din Mârşa (care vor participa la diverse activităţi ale proiectului) sunt Colegiul Tehnic "Cibinium" Sibiu, respectiv Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu – Facultatea de Protecţia Mediului.
Proiectul promovează şi încurajează definirea şi adoptarea de bune practici, care să conducă la schimbări de comportament în managementul clădirilor şcolare, sporind astfel confortul şi bunăstarea profesorilor şi elevilor.
Profesorii şi elevii vor fi o parte activă a acestui proces, populând un depozit de date şi împărtăşind rezultatele proiectului cu părţile interesate şi factorii de decizie.
Elevii în special, dar şi profesorii, vor fi implicaţi în detaliu în campania de monitorizare experimentală, abordând în mod proactiv metodele de cercetare.
Cel mai important obiectiv al acestui proiect este de a conştientiza participanţii asupra importanţei acţiunilor de protejare a naturii şi planetei. De asemenea, prin implementarea acţiunilor din proiect se urmăreşte dezvoltarea unui parcurs didactic privind monitorizarea CO2 (cu conţinut interdisciplinar, care variază în fizică, electronică, informatică etc.), oferirea elevilor şi şcolilor VET competenţe în conformitate cu un sector strategic al pieţei muncii, pentru a se redresa din criza pandemiei de COVID-19 şi pentru a economisi energie în clădiri, contribuţia la îmbunătăţirea abilităţilor digitale ale elevilor (prin asamblarea şi punerea în funcţiune a staţiilor de monitorizare) şi la promovarea comportamentelor care reduc utilizarea resurselor naturale, crearea unui material  didactic CHANGE optimizat pentru fiecare profesor sau elev interesat, în urma utilizării staţiilor pentru monitorizarea variaţiilor de CO2 în sălile de clasă, adoptarea unei strategii bazate pe importanţa unei ventilaţii eficiente în clădiri.
În urma activităţilor desfăşurate, cunoştinţelor dobândite prin monitorizarea concentraţiei de CO2 în sălile de clasă ale diferitelor şcoli din Europa are ca scop promovarea inovaţiei în sectorul con-
strucţiilor şcolare. Vor fi elaborate linii directoare şi bune practici pentru o ventilaţie eficientă a încăperilor, păstrând în acelaşi timp eficienţa energetică. Rezultatele experimentelor şi monitorizărilor vor fi diseminate şi transmise către factorii de decizie politică. În acelaşi timp, datele colectate vor fi publicate pe un portal deschis conform principiilor FAIR, ce le face disponibile pentru utilizare ulterioară.
Autorităţile locale, instituţiile de sănătate publică, factorii de decizie politică şi factorii de decizie open-source vor exploata rezultatele proiectului propus, încurajând schimbări de comportament, colaborare pentru lărgirea reţelei de monitorizare şi crearea de linii directoare.
În afara acestor măsurători, mârşenii implicaţi în proiect au monitorizat şi alţi parametri din sălile de clasă (temperatură, umiditate) şi au participat la câteva experimente ce i-au ajutat să înţeleagă formarea CO2 în urma combinării unor elemente foarte des folosite în gospodării, au aflat informaţii utile despre efectul acestui gaz asupra mediului şi sănătăţii oamenilor. (D.F.)

Imagine intercalată
Imagine intercalată
22 mai 2023 la 20:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Sibianul Bogdan Mihai Radu aduce peisajul contemporan la Muzeul de Artă Brașov
Muzeul de Artă Brașov găzduiește o nouă expoziție semnată de artistul plastic Bogdan Mihai Radu, originar din Tălmaciu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Victorie extrem de importantă pentru Măgura în tentativa de a evita barajul pentru menținerea în Liga Florilor. Cisnădia e la 8 puncte mai sus de locul de baraj
Echipa sibiană a câștigat cu la o diferență de 5 goluri, pe teren propriu, cu HC Zalău, vecina...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Schimbări de program la Consulatul Germaniei la Sibiu în luna mai
Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu informează sibienii că va fi închis în data de 1 mai 2025,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 oră
Sibiu se alătură mișcării globale Wings for Life World Run! Aleargă pentru cei care nu pot, pe 4 mai, la Stadionul ”Municipal” din Sibiu
Asociația Hai la Mișcare invită comunitatea sibiană să ia parte la un eveniment sportiv de anvergură internațională, cu...
Actualitate
2 min de citit