Tribuna va publica marți, în ediția sa online, analiza profesorului Ionuț Stăncelu, de la Departamentul de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu despre populism și extremism, despre diferența dintre cele două, dar și despre cum una poate conduce la alta în anumite situații.
„O întrebare la care trebuie să răspundem este: când apare populismul? De obicei când cetățenii își pierd încrederea în capacitatea instituțiilor de a gestiona anumite crize, cele economice, de exemplu, sau resimt o teamă la adresa securității culturale. Cauzele materiale și cele sociale sunt de obicei conectate.
Poate că cea mai importantă caracteristică a populismului este că împarte poporul și elita în două categorii diferite, fundamental opuse, primul este uniform virtuos, suveran și nu ar trebui să răspundă în fața nimănui, iar al doilea corupt și fără speranță. Convingerea populiștilor este că onestitatea și moralitatea se găsesc la „oamenii simpli” ”- explică în articolul său profesorul Stăncelu.
Ionuț Stăncelu este cadru didactic asociat la Departamentul de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate al Facultății de Științe Socio-Umane din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS). Este licențiat în științe politice, dar și în teologie și a urmat cursuri ale Facultății de Istorie și Filosofie ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Este doctorand în Istorie în cadrul ULBS.