Articol
Primăria Municipiului Sibiu a transmis redacției un drept la replică referitor la situația semnalată pe strada M. Kogălniceanu nr. 8 în articolul publicat în 1 februarie cu titlul: "Ziua şi scandalul pe str. Kogălniceanu din Sibiu!?!":
Poliția Locală monitorizează zilnic această zonă, atât prin intermediul unei patrule, cât și prin intermediul camerelor de luat vederi instalate în zonă. Astfel, în data de 29.01.2022 au fost identificate 4 persoane care au depozitat neregulamentar deșeuri și articole de mobilier. Fiecare a primit o amendă de 800 de lei pentru această contravenție. De asemenea, datele de identificare ale celor 4 cetățeni au fost transmise Serviciului Management Salubrizare și Protecția Mediului pentru recuperarea costurilor acțiunilor repetate de salubrizare realizate pentru a curăța mizeria lăsată de aceste persoane pe domeniul public.
Pentru asigurarea liniștii și ordinii publice în zonă, în baza bunei colaborări instituționale, Poliția Locală a inițiat o acțiune comună în acest caz atât cu Inspectoratul de Jandarmerie Sibiu, cât și cu Inspectoratul de Poliție Sibiu, în sensul descurajării și sancționării faptelor antisociale care se produc în această zonă.
În ceea ce privește construcția ilegală identificată la adresa menționată, Poliția Locală a sancționat persoana vinovată. Deoarece măsura complementară de demolare a acesteia nu a fost dusă la îndeplinire, s-a intervenit în luna noiembrie 2021 cu un executor judecătoresc care a constatat că nici în urma deciziei unei instanțe nu a fost demolată construcția ilegală, impunându-se astfel demolarea acesteia de către Primăria Sibiu, printr-o firmă specializată, debitorul urmând să achite contravaloarea lucrărilor.
Urmare a constatărilor controlului efectuat de Poliția Locală în luna noiembrie 2021, Primăria Sibiu realizează în paralel cercetări cu privire la proprietarul de drept al imobilului în care locuiesc aceste persoane, analizând inclusiv aspectele legate de formele legale în baza cărora aceste persoane ocupă imobilul. Persoanele au fost legitimate și dețin cărți de identitate eliberate cu respectarea legislației în vigoare, atestarea domiciliului făcându-se de către un polițist de ordine publică ce a certificat printr-un control în teren faptul că acolo locuiesc. Legislația în domeniu prevede că, în cazul în care cetățeanul nu prezintă un act de proprietate a spațiului, atestarea domiciliului se poate face prin verificarea în teren.
Din punct de vedere al asistenței sociale, locatarii de la această adresă (18 persoane) se află în evidențele Direcției de Asistență Socială, beneficiind de servicii sociale pentru care se încadrează, în baza prevederilor legale. Ultima anchetă socială la această adresă a fost realizată în luna ianuarie 2022. Având în vedere deficiențele constatate, Direcția de Asistență Socială a întocmit un plan de măsuri pentru îmbunătățirea situației socio-familiale și locative, urmând ca situația să fie monitorizată lunar de către asistenții sociali.