„PRO PIANO ROMÂNIA”, un adevărat Hub sibian pentru tinerii pianiști

Acasa >

Articol

În perioada 14-16 martie a.c. ”Biblioteca Astra Sibiu” a găzduit (în Sala festivă) concursul național “Pro Piano-Prietenii Muzicii”. La eveniment au participat 118 copii din: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Galați, Tg.Mureș, Târgoviste, Alba-Iulia, Sighișoara, Mediaș și Sibiul. Și anul acesta, la cea de-a XIII-a ediție, amfitrionii au fost: Fundația culturală PRO PIANO ROMÂNIA în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, în parteneriat dar și cu susținerea Bibliotecii Județene “ASTRA” și a Clubului ROTARY Sibiu precum și  cu implicarea Editurii Grafoart și  a Hotelului Împăratul Romanilor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un scurt istoric

Festivalul are ca scop încurajarea învățării unui instrument muzical, crearea unui cadru organizat de manifestare artistică şi muzicală în care tinerii să-și etaleze calităţile tehnico-interpretative însuşite… dar să ofere și un cadru adecvat. Concursul a fost inițiat de Fundația Culturală „PRO PIANO-ROMÂNIA”, asociație înființată în 1996, care a dobândit statutul de utilitate publică din 2004. Structura asociativă a fost creată de Stela Avesalon, președintele fundației, care este profesor de pian gradul I, cu Gradație de Merit și Diploma de Excelență conferită de Ministerul Educației.

De la înființare și până în prezent obiectivele nu au fost încălcate, anume: educarea, selectarea și subvenționarea unei elite artistice, culturale și muzicale, prin școlarizarea persoanelor de orice vârstă în învățământ autorizat, precum și prin sprijinirea și promovarea tinerilor supradotați și a talentelor reprezentative pentru muzica laică și religioasă vocală și instrumentală, la nivel național și internațional.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Concursul “Prietenii Muzicii” este un proiect “PRO PIANO – ROMÂNIA” iniţiat în anul 2003 în București. „Concurs de la Sibiu a fost lansat după ce în 2010 Dana și Mircea Țibuleac au donat un pianul Bibliotecii ASTRA, o piesă rară de colecţie – marca Hofmann. Ulterior Mircea Țibuleac și Enikő-Maria Orth, în baza facilității amintite, au decis să organizeze la Sibiu filiala PRO PIANO ROMÂNIA”.

Premergător premierii

Înaintea Galei am asistat la scurte momente de repetiție, fiecare muzician dorind să lase o impresieedificatoarejuraților, dar șiasistenței, anume că ”sunt cei mai buni din cei 118 pianiști înscriși în concurs”.

Ulterior, în cadrul festivității oficiale am reținut câteva intervenții din partea organizatorilor și a membrilor juriului. Iată sumare pasaje: „Organizația noastră este una globală, de servicii umanitare și se concentrează pe mai multe domenii. Noi ne-am focusat atenția pe educație, sănătate, pe provovarea excelenței în domeniul cercetării, artei muzicale dar și a performaței sportive. Apreciem pe toți participanții, felicităm laureații… dar se cuvine să felicităm și părinții acestor tineri pentru faptul că le susțin harul. Văzând performațele participanților simt că drumul fetiței mele (de 9 ani) care este atrasă de pian, merită orice efort”, a spus ing. Suciu Radu Ilie, președintele Rotary Sibiu: ”Am bucuria și onoarea de a fi în preajma a două distinse doamne. Mă refer la Stela Avesalon, președintele fundației Fundației Culturală „PRO PIANO-ROMÂNIA” și la Enikő–Maria Orth care a format mulți pianiști performeri. Mă bucur că în urmă cu trei ani am sugerat derularea acestui proiect prin clubul nostru. Cum ideea stimulentelor financiare rotary-ene a prins contur simt o împlinire aparte, anume aceea de a fi deschis tinerilor pianiști acel orizont al rodniciei muncii lor, pe care și UAR o concretizează cu premii speciale”, opina arhitectul Micea Țibuleac, președintele fililalei sibiene a Uniunii Arhitecților din România.

Am mai reținut o intervenție de suflet aparținând reputatei pianiste Enikő–Maria Orth, care deține Medalia ,,Meritul pentru Învăţământ clasa I-a: ”Eu mă refer la existența unui triunghi al energiilor care clădește relații armonice între elev și profesor, în această muncă care depășește granițele curriculei educaționale, cu un parcurs de durată în care profesorul de muzică și elevul muzician-aspirant susțin o muncă perseverentă, individualizată spre binele elevului. Practic parcurgem etapele cunoașterii și etapele comunicării muzicale.

În final cei mai persevereți, îndrăgostiți de muzică și de pian ajug pe scenele de spectacol, așa cum constatăm și în cadrul concursului național: Pro Piano-Prietenii Muzicii dar la o scară mai mică”.

Laureații

ROTARY Club Sibiu, prin președinteleing. Suciu Radu-Ilie, a oferit 15 premii speciale, în valoare de 200 de lei fiecărui câștigător (n.n. premii înmântate pianiștilor: Negruț Natalia, Dănuleț Andrei Călin, Bândescu Andrei Ioan, Haiduc Luiza Sabrina, Teodorescu Efremia Margareta, Teodorescu Anstasia Măriuca, Florescu Vlad Andrei, Servațius Depner Iulius, Călugăru Christiana Gabriela, Pârjor Andrei, Opruț Tomas, Bucatcă Tudore Nicolae, Călugăru Maria Denisa, Răcășan Victor Ioan, Braga Zaya Rebeca). Au mai fost acordate două premii în valoare de 600 de lei fiecare. Primul a fost acordat din partea președintelui UAR, arh. Ileana Tureanu, revenind concurentului Luca Capuzzi (n.n. elev al doamnei prof. Emese Kalmár – de la Liceul de Arta Sibiu). Cel de-al doilea premiu a fost acordat de arh. Micea Țibuleac, președintele fililalei sibiene a Uniunii Arhitecților din România, fiind înmânat concurentei Ioana Mihaela Cândea (n.n. eleva doamnei prof. Enikő-Maria Orth,. de la același liceu sibian). Din juriul concursului au făcut parte prof. Stela Avesalon din București, prof. Enikő -Maria Orth, prof. Emese Kalmár și Sanda Mihaela Vulc din Sibiu ( Liceul de Artă).

Autor
17 martie 2025 la 13:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 14 ore
Trecerea prin gardul de la gară, o poveste tânără din (cel puțin) 1973…
Orice sibian care face naveta Lazaret/Lupeni – Gară/Centru cunoaște trecerile acelea "secrete" care fentează Podul Gării. "Prin gard",...
Cultura
8 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 15 ore
Moment rar pentru Biserica Ortodoxă: a fost sfințit Marele Mir. Câte și ce ingrediente conține acesta
Moment special în Joia mare, pentru ortodoxia română: a fost sfințit Mare Mir,  pentru a 23-a oară în...
Actualitate
2 min de citit
acum 20 ore
Lucrările la Campusul dual încep pe 23 aprilie 2025
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu anunță începerea lucrărilor la noul Campus pentru învățământ dual pe data de 23...
Actualitate
3 min de citit
acum 21 ore
Erasmus+ la Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu – Bucuria din ochii copiilor
Pentru unii copii, luna aprilie a adus mai mult decât vacanță sau zile de primăvară mult dorite. A...
Cultura
3 min de citit