Articol
Conform regulilor jurnalistice, dăm publicităţii complet şi nemodificat, acest comunicat aşa cum l-am primit pe adresa de email a redacţiei. Urmat evident de o primă parte a răspunsului nostru.
COMUNICAT DE PRESĂ
Pentru corectă informare: Despre evenimentele orașului
Ca urmare a unei serii de articole publicate de un ziar local cu privire la evenimentele care au loc în oraș, transmitem următoarele informații pentru corecta și obiectiva informare a sibienilor:
Sibiul este un oraș VIU. De aceea este și plăcut locuitorilor săi, precum și vizitatorilor. Această vitalitate este dată în bună măsură de evenimentele care au loc în oraș, marea majoritate cofinanțate de Primăria Sibiu care a înțeles că sibienii își doresc să petreacă frumos și activ timpul liber în orașul lor. Sibiul nu este perfect, așa cum jurnalistul aproape acuză Primăria Sibiu că îl prezintă, dar este foarte apreciat de sibieni și vizitatori deopotrivă, din multe puncte de vedere, iar noi îl promovăm cu tot ce are acesta mai bun, așa cum se practică și este normal, cu o mândrie locală care este naturală și care nu provine din perfecțiune, ci din eforturile și multele reușite pe care le are.
În acordarea acestor finanțări nerambursabile pentru evenimentele orașului, Primăria Sibiu RESPECTĂ legislația în vigoare, și anume OG 51/1998, actualizată, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, coroborată cu legislația generală, Legea 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, precum și cu Ghidul Agendei Culturale, aprobat în fiecare an de Consiliul Local Sibiu după punerea acestuia în dezbatere publică (în cadrul căreia, precizăm că nu s-au primit opinii tranșante de respingere a acestor evenimente, precum cele exprimate de ziaristul care în prezent se erijează ca un reprezentant al comunității). Prin urmare, afirmațiile din articolul publicat, prin care insinuează ilegalități în acordarea finanțărilor sunt ERONATE, frizând calomnia. De altfel, Camera de Conturi verifică în fiecare an, prin sondaj, deconturi realizate pe evenimente și nu a identificat nereguli, dovada corectitudinii cu care Primăria Sibiu aplică legea și în acest domeniu.
Contrar opiniilor și insinuărilor din articol, motivul pentru care Primăria acordă aceste finanțări pentru evenimentele orașului este susținerea culturii și a sportului, iar pe de altă parte impulsionarea turismului și a economiei locale în general. Prin urmare, beneficiile acestor finanțări se întorc ÎN COMUNITATE și în bugetul local, generând astfel venituri atât de importante pentru realizarea proiectelor orașului, de la drumuri și până la reabilitarea parcurilor și crearea de noi spații verzi și de agrement.
În ceea ce privește prevederea din Legea 350/2005 conform căreia “Finanțările nerambursabile nu se acordă pentru activități generatoare de profit", atragem atenția autorului articolului că, cu puține cunoștințe de economie, ar trebui să facă diferența între profit și venit, înainte de a emite opinii publice incorecte. Explicăm în cele ce urmează, nu pentru a-l lămuri pe jurnalist, ci pentru sibienii de bună credință care au nevoie de informația corectă pentru a-și forma propriile opinii:
1. Profitul în acest context înseamnă sumele care rămân operatorului organizator, după acoperirea tuturor cheltuielilor generate de proiect. Venitul înseamnă toate sumele încasate de operatorul organizator, din surse proprii, din sponsorizări sau finanțări nerambursabile. Prin urmare, chiar dacă un operator realizează venituri, finanțarea nerambursabilă se poate acorda și este perfect legală dacă operatorul nu înregistrează profit. Primăria Sibiu verifică acest aspect prin documente, pentru că toate contractele de finanțare de pe Agenda Culturală se supun procedurii de decontare, în conformitate cu Ghidul menționat și detaliat în Anexa 1, și anume fiecare operator trebuie să prezinte: Fișa rezultatului financiar a proiectului sau fişa veniturilor și a cheltuielilor din evidența contabilă, aferente proiectului. În Ghidul Agendei Culturale se precizează faptul că dacă proiectul a avut activități generatoare de profit se retrage finanțarea, o prevedere introdusă și în contractul de finanțare.
Trebuie precizat în acest context că mai multe proiecte finanțate prin Agenda Culturală de către municipalitate, care au acces pe bază de bilet, inclusiv cele indoor, de la Sala Thalia sau Centrul Cultural Ion Besoiu, etc generează venituri însă, la finalul proiectului, după acoperirea cheltuielilor aferente, trebuie sa rezulte din documentele contabile depuse, adică din fișa de venituri și cheltuieli, că proiectul in sine nu a generat profit.
2. Prin Agenda Culturală, Primăria Sibiu finanțează actul cultural și cheltuielile generate de activitățile pentru actul cultural în sine (artiști, logistica necesară, etc) și NU activitățile comerciale din cadrul unui proiect. De altfel, domeniul public se acordă gratuit doar pentru activitățile culturale, iar pentru zonele ocupate cu localuri comerciale organizatorul plătește taxă de ocupare a domeniului public de 2 lei/mp/zi.
3. Toate informațiile cu privire la agendele de evenimente ale orașului, procesul de evaluare și rezultate sunt publicate transparent pe site-ul Primăriei, iar legislația este publică. Prin urmare, chiar dacă în pozițiile publice ale Primăriei tema nu este prezentată exhaustiv, orice cetățean interesat poate consulta aceste informații.
Referitor la evenimentul “Focus in the park”:
De ce s-a aprobat desfășurarea acestuia în parc? Deoarece conceptul evenimentului este tocmai de petrecere a timpului liber în natură, în cadrul unei eveniment care oferă activități muzicale și de alt tip. Peste tot în lume, deci și în România, au loc astfel de manifestări în zone naturale. În cazul Parcului Sub Arini, din totalul suprafeței de 22 de hectare a parcului, evenimentului Focus in the park i-a fost aprobată utilizarea unei suprafețe care reprezintă 3,63% din totalul parcului, timp de câteva zile din totalul de 365 dintr-un an. Deci, pentru câteva zile pe an, Parcul Sub Arini primește și o altă funcționalitate, apreciată de miile de participanți la Focus in the Park. Chiar dacă Parcul Sub Arini nu are statut de zonă protejată, având în vedere că este o zonă naturală, Primăria Sibiu o protejează și a aprobat cu foarte mare atenție un număr limitat de evenimente în ultimii ani, pentru că nu se dorește transformarea acestei zone într-o locație frecventă pentru evenimente, tocmai pentru a respecta destinația principală a parcului și pe cei care doresc liniște.
Mai mult, după încheierea evenimentului, organizatorul trebuie să aducă zona evenimentului la starea inițială. Anul trecut, spre exemplu, pe lângă curățenie, au fost realizate inclusiv însămânțări cu iarbă pentru a reface suprafața înierbată în anumite locuri în care s-a deteriorat.
Mai facem o remarcă generală: Prin investiții constante, printr-o strategie bine gândită și prin eforturi mari din partea administrației locale și a comunității active, Sibiul este astăzi un oraș în care locuitorii pot găsi atât facilități pentru sport și distracție, cât și pentru relaxare, odihnă și liniște. Orașul este apreciat tocmai pentru această calitate a locuirii, oferind diversitatea de oportunități pentru o comunitate diversă. Astfel, Sibiul tăcut, plictisitor și neatractiv din anii 80-90 a rămas doar o amintire pentru sibienii care trăiesc în prezent și privesc cu optimism spre viitor, la un oraș în care să le placă tot mai mult să locuiască.
Încheiem, asigurând sibienii că Primăria Sibiu ascultă și ține cont de opiniile, sugestiile și reclamațiile lor, pe care le analizăm cu seriozitatea responsabilității pe care știm că o avem, iar deciziile se iau ținându-se cont de beneficiile pe care un proiect sau eveniment le aduce comunității largi, a întregului oraș". Semnează Serviciul Comunicare, Sănătate Publică și Tineret Primăria Municipiului Sibiu.
RĂSPUNS:
Sibiul era şi înainte un oraş VIU, acesta nefiind doar un apanaj al anumitor perioade istorice sau mandate la conducerea Primăriei Sibiu. De nu ar fi fost VIU, ar fi fost unul din oraşele de categorie B sau C ale României sau mai rău, un oraş mort. Afirmaţia că "este și plăcut locuitorilor săi", este una hazardată, deoarece nu poţi fizic, cunoaşte exact opinia tuturor locuitorilor Sibiului, care nefiind aici nici Germania nazistă nici Coreea de Nord, au opinii diferite cu privire la oraş, administraţia lui şi modul în care el se dezvoltă, bine sau greșit. Ceea ce este excelent, nimeni nu mai vrea să revină la perioadele când conducătorii iubiţi erau obligatoriu aplaudaţi.
Am impresia că sugeraţi că m-aş fi "luat” de TOATE evenimentele din Agenda Culturală, conform referirii la faptul că vitalitatea Sibiului se datorează şi evenimentelor publice, culturale sau de divertisment. A mă acuza că acuz Primăria de părţile imperfecte ale Sibiului este din nou hazardant şi INEXACT ("Sibiul nu este perfect, așa cum jurnalistul aproape acuză Primăria Sibiu că îl prezintă", sl. ns.) atâta vreme cât acele "acuzaţii" apărute în presă nu au fost fanteziste, ci chiar au fost însoţite de fotografii care confirmau "acuzaţiile" şi, MAI ALES, a faptului că, atunci când problemele au fost rezolvate sau când Primăria a fost acuzată pe nedrept de răuvoitori, acel "jurnalist" nu a ezitat să laude Primăria sau chiar să îi ia apărarea, ÎN ZIAR, nu pe pereţi.
Fiecare are dreptul la aşa-zisa "mândrie locală", chiar dacă noi nu votăm cu aşa ceva, mizând mai mult pe conştiinţa locală sau responsabilitatea locală a TUTUROR, cetăţeni şi AUTORITĂŢI.
Sunt acuzat că afirmaţiile privind finanţarea evenimentului "insinuează ilegalități" şi că sunt ERONATE, frizând calomnia" (sl.ns.).
Am spus că: evenimentul "Focus in the Park" este finanţat cu 300.000 lei (maximum cât s-a dat anul acesta pe Agenda Culturală); că o porţiune consistentă a Parcului Sub Arini este oferită GRATIS unui eveniment la care SE CER BILETE şi că legea spune că finanțările se dau pentru activităţi nonprofit. Şi că "avem o problemă nelămurită rău spre bine.". Deci o problemă NE-LĂ-MU-RI-TĂ, nu o acuzaţie că s-ar fi încălcat vreo lege, şi la modul în care a fost frazată, nişte cunoştinţe elementare de comunicare şi relaţii publice ar fi relevat că este vorba de o problemă nelămurită care POARTE FI LĂMURITĂ fără atâta deranj. Cât despre "insinuări", din păcate definirea lor ca atare este lovită de subiectivitate, ele putând fi percepute în funcţie de mulţi factori personali şi subiectivi. Apropo de ce se repetă obsesiv cuvântul "insinuare"?
O altă insinuare (na, ce ne-a apucat şi pe noi) este că noi ziarul sau eu autorul am nega complet obiectivitatea cu care Primăria finanţează "evenimentele orașului" sau că motivul nu ar fi, per total, "susținerea culturii și a sportului" ori "impulsionarea turismului și a economiei locale în general". S-a făcut referire la UN SINGUR EVENIMENT, respectiv "Focus in the Park", nu la TOATĂ agenda culturală finanţată care, culmea şi-a găsit loc şi la noi în ziar, uneori chiar gratuit, deşi puteam liniştiţi să nu o facem.
Sincer, o strictă lămurire suplimentară cu privire la subiect, pe un ton mai puţin afectat, insinuant şi aluziv ar fi fost mult mai binevenită şi mai apreciată.
Dacă tot suntem la cifre, am dori să ştim, concret, cum şi cu cât finanțarea "Focus in the Park" s-a întors în comunitate și în bugetul local, şi câte venituri a generat "pentru realizarea proiectelor orașului, de la drumuri și până la reabilitarea parcurilor și crearea de noi spații verzi și de agrement".
Acum punctual:
1: "Profitul în acest context înseamnă sumele care rămân operatorului organizator, după acoperirea tuturor cheltuielilor generate de proiect". Deci deja aveţi la dispoziţie bilanţul evenimentului şi reiese că nu există vreun profit pentru organizator? Nici din vânzarea biletelor nici din (posibila) sumă plătită de cei care au avut spaţii comerciale în zona alocată evenimentului? În regulă, Primăria a închiriat spaţiul la tariful standard, dar s-a plătit sau nu, de către comercianţi, o sumă organizatorului?
2: Deci un eveniment cultural este rupt în două, deşi este unul singur, el fiind finanţat ca act cultural "în sine" și, separat, activitățile comerciale din cadrul ACELUIAŞI EVENIMENT organizat de acelaşi… organizator? Nu o luaţi ca insinuare ci, din nou simplă nelămurire.
3: Nimeni nu a spus că o agendă de evenimente este secretă. La ce, din articolele publicate, vă referiţi, concret, când afirmaţi aceasta?
Oricum apreciem, o dată, promptitudinea cu care a fost emis comunicatul, în contextul în care multe solicitări transmise de noi în urmă cu multă vreme încă nu au primit vreun răspuns. La fel, apreciem faptul că Primăria Sibiu dă impresia că face parţial, PR-ul organizatorilor Focus in the Park (care deşi ei erau îndreptăţiţi, dpdv al comunicării publice, să ne trimită opinia lor, nu au făcut-o).
Referitor la fraza (spusă oficial?) "ziaristul care în prezent se erijează ca un reprezentant al comunității" informăm Serviciul Comunicare, Sănătate Publică și Tineret din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu că un ziarist ESTE un reprezentant al comunității, prin meseria sa, deci nu are cum să se erijeze în ceva ce deja este. Acest lucru îl învață studenţii la jurnalism încă din anul I.
Celelalte aspecte menţionate în consistentul drept la replică primit de la Primăria Sibiu le vom trata într-o ediţie viitoare. S-a consumat spaţiu mult cu o asemenea cantitate de material, dar a primat pentru noi ca dreptul la replică să fie asigurat (deşi nu e drept la replică nefiind vreo referire concretă la un ziar, articol sau jurnalist) pentru că aşa este corect dpdv al meseriei.
Şi la final spunem, evident, "Va urma". Noi voiam să fie gata, dar uite…
PS: Imaginile sunt făcute astăzi, 28 august, în Parcul Sub Arini, pe locul unde a fost organizat "Focus in the Park". Foto: Răzvan NEGRU