Articol
Redactorul-şef al revistei "Rapsodia", poetul Ioan Gligor Stopiţa, va prezenta în al XIX-lea an de apariţie a unicei publicaţii literare sibiene lunare, noul număr 221- ianuarie 2023. Domnul Stopiţa, împreună cu secretarul de redacţie Ovidiu Repede şi cu foto-reporterul Ştefan Trihenea merită întreaga gratitudine a sibienilor, invitaţi să achiziţioneze noul număr în care este sărbătorit şi preşedintele Cenaclului, profesorul-poet Aurel Domide, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Să-i urăm cu toţii "Ani buni, cu sănătate şi bucurii, cu cât mai multe versuri în revistă !"
Conf. univ. dr. Anca Sîrghie îşi încheie un "turneu" personal, început prin zoom la Cenaclul "Mihai Eminescu" din New York, unde a fost invitată, ca de obicei, să ţină una dintre comunicările Simpozionului literar ajuns la a XXX-a ediţie, pr. prof. univ. dr. Theodor Damian oficiind la Biserica "Sf. Petru şi Pavel" din Astoria, în fiecare an, fără excepţie, şi un parastas închinat poetului nostru naţional. "Cea mai luminoasă săptămână a culturii române", cum o apreciază Anca Sîrghie, a continuat la Montréal, Canada, la Cenaclul "Destine literare", care de la debutul pandemiei a organizat prin zoom 44 de reuniuni cu scriitori români de pretutindeni. La Cenaclul "Radu Theodoru" vineri, urmează să vorbească despre "Şcoala românească în opinia ziaristului Mihai Eminescu", folosind aspecte inedite dintr-o cercetare mai amplă. Sărbătorirea "poetului nepereche" va continua cu recitalul profesoarei Angela Pop Stoian, acompaniată la pian de Teodora Ruja Stoian. Sunt aşteptaţi şi alţi participanţi la eveniment, dintre care sperăm să nu lipsească elevii Colegiului "Gh. Lazăr" din Sibiu, care au prilejul să recite din versurile eminesciene şi din propriile creaţii, conform tradiţiei Cenaclului.
În numele Cenaclului "Radu Theodoru", în ziua de 15 ianuarie a.c., un grup de prieteni au depus o coroană cu flori la Statuia poetului din Parcul Sub Arini, amintindu-şi de actorii Ion Buleandră şi Paul Mocanu, care în această zi socotită sacră pentru cultura română, invitau profesori şi elevi de la şcolile urbei ca să le recite din versurile poetului. Era o iniţiativă personală, pe care sibienii o rememorează cu emoţie.