Articol
Prezent la Sibiu, la începutul acestei săptămâni, pentru a lua parte la prima conferință de presă prilejuită de etapa din Campionatul Național de Raliuri ”Betano” care va avea loc aici, la mijlocul lunii iulie, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv, Norris Măgeanu, a răspuns fără ezitare întrebării dacă ar vedea, în viitor, Raliul Sibiului cuprinzând Transfăgărășanul, Transalpina și stațiunea Păltiniș: ”Așa va fi prima etapă de Mondial din România. Așa va fi! Și va fi o etapă despre care să se vorbească mult și bine”.
Din ce cauză nu mai avem curse ERC și WRC în România
Mai-marele FRAS a menționat, cu această ocazie, că România are posibilitatea de a organiza și găzdui în orice moment o etapă din Campionatul European de Raliuri sau din Mondial, însă pentru moment acest lucru nu este posibil din cauza ACR-ului (n.a. Automobil Club Român). ”Cei de la FIA trebuie să facă pasul, de la vechi, la nou”, spune Măgeanu.
”România putea și anul trecut să organizeze o etapă de Campionat European, am făcut toate demersurile, însă mai avem de rezolvat una din puținele probleme pe care le mai avem, cu Automobil Club Român (n.a. ACR), care ne creează dificultăți, pentru că doar din cauza dânșilor s-a anulat etapa. Cei de la FIA au venit, au văzut trasee, au fost total fascinați de ceea ce au văzut aici, de organizarea noastră. Noi am fost invitați și anul acesta la prima etapă de organizatorii ERC și WRC, intenția dânșilor există, trebuie doar să facem un pic de ordine în zona asta administrativă în care FIA să înțeleagă că trebuie să facă pasul, să treacă așa, de la vechi, la nou”, a adăugat oficialul FRAS.
Sibiul, în planurile de mărire ale lui Măgeanu
Norris Măgeanu a propus Federației Internaționale Automobilistice, anul trecut, includerea Raliului Clujului în ERC.
”Noi am mers, anul trecut, cu propunerea pentru Raliul Clujului pe asfalt, pentru că la momentul respectiv ei și aveau nevoie de o etapă pe asfalt. În plus, au spus că, având în vedere că reluăm colaborarea după o perioadă destul de lungă, și pentru ei ar fi mai mișto să fie o etapă de asfalt, pentru că etapele de pe macadam sunt mai dificile, pot să nască multe alte probleme, dar oricând putem să venim cu soluții alternative. România are șosele extraordinare, atât pe asfalt, cât și pe macadam”, a mai spus Măgeanu.
Președintele FRAS visează la o etapă mai amplă în România care ar putea fi inclusă în calendarul ERC sau WRC, cu finișul la Sibiu: ”Zona Sibiului, oricum am privi-o, în perspectiva unei etape de European sau de Mondial, este în orice discuție, de aici începe. Fie că vorbim de etapa de macadam obișnuită, care cu siguranță ar rămâne una extrem de importantă pentru Campionatul European, pentru că, în Europa, nu mai prea sunt etape de macadam… Asta (n.a. etapa) trebuie păstrată pe formatul celei actuale, dar în ideea unei etape mai ample, pe care o tot gândim, cu startul, poate – nu știu – în București și parcul de service la Sibiu, pe asfalt, cu Transfăgărășanul și Transalpina, care să însemne într-adevăr o etapă cu potențial de Mondial… Și asta este o variantă plauzibilă. Susținere există, organizatorii (n.a. Sibiu Racing Team), cu siguranță, fiind un proiect mai mare, vor avea suportul altor colegi din țară, dar sunt sigur că se va întâmpla asta”, a completat oficialul FRAS.
Cale fără întoarcere
Norris Măgeanu este ferm convins că, din momentul în care România va intra în calendarul Campionatului European sau al celui Mondial, nu va mai ieși și va găzdui, an de an, o etapă. Președintele FRAS se bazează pe faptul că finanțarea pentru această etapă ar urma să vină de la Guvern, autoritățile locale și mai multe companii puternice.
”Eu spun în felul următor: din momentul în care noi am intrat în Campionatul European, chiar și Mondial, nici nu mai ieșim, pentru că văd cum se mișcă lucrurile, am început și noi să ieșim, să participăm la etape de afară, vedem cam care este potențialul celor de afară, bineînțeles cu foarte mulți bani, dar atâta timp cât avem și noi susținerea asta, guvernamentală pe de-o parte și a autorităților locale pe de alta, alături de care încep să vină parteneri puternici… Uite, n-am cum să nu remarc deja că Mercedes este, prin dealer-ul local al evenimentului… Deja, dacă nu văd Mercedes, mi se pare că lipsește ceva de la Sibiu. Așa se construiesc lucrurile, așa se fac pașii înainte și asta îți dă siguranța că este o fundație temeinică, pe care se poate ridica. Și când o să începem să facem din nou ERC, n-o să fie pentru o singură dată”, a adăugat Măgeanu.
Sibiul, de nelipsit din Campionatul Național
Altfel, Măgeanu consideră că Raliul Sibiului nu are cum să lipsească din calendarul Campionatului Național de Raliuri ”Betano”: ”Nu pot să văd Campionatul Național de Raliuri fără Sibiu, în nicio variantă și nu pot să văd raliul de la Sibiu fără a avea un start festiv în Piața Mare sau în Piața Mică. Nu pot să văd un raliu la Sibiu fără să trecem pe probele de la Gâtu Berbecului, pe Șanta, coborârea aia de noapte. Sunt lucruri care sunt așa (n.a. își împreună mâinile)”.
Măgeanu s-a ferit însă să se pronunțe, fentând răspunsul, întrebat fiind dacă este Raliul Sibiului cel mai important din CNRB: ”Sibiul este cea mai importantă etapă în felul său. Mă simt așa, ca un tată care are nu știu câți copii. Nu poți să-i dai niciunuia mai mult decât altuia”.