Premieră în județul Sibiu: apar „Livezile comunitare” în locul terenurilor cu buruieni

Acasa >

Articol

În secolul în care problemele de mediu sunt tot mai evidente, iar comunitățile se confruntă cu un grad ridicat de urbanizare și poluare, inițiativele care aduc natura aproape de oameni devin esențiale. Proiectul ’’Livezi Comunitare” este un exemplu concret de cum un gest mic – plantarea de arbori și arbuști fructiferi pe  terenuri virane, în prezent acoperite de buruieni, poate uni,  transforma si hrăni comunitati.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Inițiativa aparține ONG-ului ’’Savori de Roza” din Vurpăr, județul Sibiu si sprijinită de Asociația ’’Plantăm speranță”.

Inițial, proiectul a fost gândit doar la nivelul județului Sibiu, însă după alăturarea și sprijinul oferit de BNI România, acesta a luat amploare la nivel național, ajungând în 7 județe, cu perspectivă de extindere și în alte zone ale țării.

„Ne propunem să transformăm terenurile virane și pârloage în  livezi comunitare  care, totodată, vor fi și spatii de învățare și de relaxare. Ne dorim să aducem comunitățile împreună, de aceea încurajăm persoanele din instituțiile publice să se unească cu mediul de afaceri și să vină la plantat, devenind un exemplu în comunitățile pe care le reprezintă sau în care își desfășoară activitatea.  În plus, astfel de livezi pot fi amenajate și la liziera pădurilor, în zonele cu urși sau mistreți, care vor avea astfel asigurată o parte a hranei necesare, fără a mai fi nevoiți să o caute în vecinătatea satelor”, spune Manuela Roșian, fondatoarea „Savori de Roza”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Campania are la bază sprijinul comunităților locale, care vor oferi terenurile necesare și voluntari pentru plantare. În schimb, acestea vor beneficia de puieți, precum și de sprijin în ceea ce privește tăierea și îngrijirea pomilor și arbuștilor fructiferi.

„Avem deja semnale pozitive din partea comunităților din Agnita, Târnava, Tălmaciu, Șelimbăr si Săliște, care deja au identificat terenurile viitoarelor livezi, iar în perioada următoare vom căuta noi locații în zona Sibiului și a Mediașului. Este un proiect care va întări sentimentul de apartenență la o comunitate, întrucât oamenii sunt invitați să lucreze și să se bucure împreună de rezultatele muncii lor”, a mai adăugat Manuela Roșian.

Companiile pot susține proiectul „Livezi Comunitare” pentru a reduce impactul ecologic al activităților lor și pentru a contribui la dezvoltarea comunității. Prin plantarea de puiet  fructifer sau forestier, companiile ajută la scăderea amprentei de carbon și pot primi   Raport de CSR privind cantitatea de oxigen emanată de arbori ajunși la maturitate, demonstrându-și astfel angajamentul față de sustenabilitate și responsabilitatea socială corporativă.  

Ținta proiectului este de a planta 200.000 de puieți fructiferi,  precum și 50.000 de puieți forestieri, pe 53 de hectare de teren. În luna martie, vor începe plantările în 30 de comunități din județul Sibiu, dar și din județele Bacău, Constanța, Olt, Alba, Bihor și Timiș, fiind așteptați să participe în jur de 13.000 de voluntari.

În cursul anului 2023 au fost plantați peste 26.000 de puieți, pe o suprafață de 5,1 hectare din județul Bihor, iar în 2024, numărul acestora a crescut la aproximativ 50.000 de arbori, plantați în județele Bihor, Argeș, Satu Mare și Cluj. Campaniile ecologice au fost realizate cu sprijinul a peste 7.500 de voluntari.

Sibienii se pot implica în proiectul „Livezi Comunitare” din postura de voluntari, înscriindu-se pewww.savorideroza.ro, secțiunea „Hai în familie”, sau pot contribui ca sponsori pentru a susține această inițiativă inedită pentru județul nostru.

Mihai POP

04 martie 2025 la 06:27

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Grătarele au fost încinse încă din prima zi de Paști, la Curmătură
Cu mic cu mare, zeci de sibieni au ales să petreacă după-amiaza primei zile de Paști în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 10 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit