Poți construi conexiuni valoroase prin rețele de afaceri?

Acasa >

Articol

Crearea de relații și făurirea de conexiuni reprezintă principalele obiective ale rețelelor de afaceri, acestea contribuind la stimularea dezvoltării personale și la consolidarea relațiilor profesionale, precum și la stabilirea de noi oportunități în aceste domenii. Relațiile reale și oneste dintre oameni reprezintă miezul oricărei rețele, fundația care se construiește pe respect reciproc și de interese comune.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Asemenea promoțiilor în rețea, precum cele de la NV Casino, care le oferă jucătorilor experiențe antrenante, rețelele presupun un nivel de angajament crescut, contribuție din partea tuturor și consecvență. Descoperă care sunt avantajele rețelelor, ce trebuie și ce nu trebuie să faci și ce înseamnă să construieșți o rețea de succes.

 

Cum construiești o rețea de afaceri de succes?

Rețelele de afaceri sunt formate din oameni care au dezvoltat relații ce au la bază experiențe și interese similare și care activează în cadrul aceluiași domeniu de activitate. Crearea și extinderea rețelelor de afaceri se realizează prin cooptarea în cadrul grupului a acelor persoane care prezintă caracteristicile specifice celor care deja fac parte din rețea. Există o serie de locuri și modalități prin care noi membri pot fi cooptați în rețea cum ar fi:

  • Convențiile,

    Imagine intercalată
    Imagine intercalată
  • Evenimentele sociale, de strângere de fonduri și profesionale,

  • Site-uri și platforme destinate afacerilor,

  • Mese de afaceri,

  • Evenimente și traguri cu caracter comercial,

  • Cursuri online.

Construirea unor conexiuni semnificate în cadrul rețelelor de afaceri presupune aplicarea următoarelor recomandări:

  • Identificarea acelor persoane care pot face diferența – rețelele nu înseamnă doar conectarea unui anumit număr de oameni, ci conectarea cu oameni de calitate, care pot să aducă plusvaloare rețelei, dintre care pot apărea mentori care să îi ghideze pe ceilalți și care să contribuie la dezvoltarea rețelei.

  • Folosește rețelele de social medie și pe cele profesionale pentru recrutarea de noi membri de calitate – acest tip de modalități de conexiune digitală facilitează procesul de recrutare și permite extinderea căutărilor în afara zonelor locale, ceea ce înseamnă că pot fi atrași și oameni din alte regiuni ale lumii, ajutând la lărgirea conexiunilor din punct de vedere cultural.

  • Contactele actuale reprezintă o sursă pentru noi contacte – rețeaua se extinde și prin intermediul și cu ajutorul membrilor curenți, aceștia având rolul de promotori ai rețelei către alți potențiali membri.

  • Valorifică-te cât mai bine pentru interesul rețelei – interacționează cu ceilalți, stabilește întâlniri, ajută înaintea celorlalți, din propria inițiativa și asigură-te că ești la dispoziția celorlalți membri ai rețelei.

  • Acordă aceeași atenție vechilor conexiuni, precum celor noi – orice relație profesională necesită timp pentru consolidare, dar dacă vei acorda mai multă atenție recrutării de noi membri pentru rețea în dauna conexiunilor vechi, atunci rețeaua va avea de suferit. 

  • Păstrează-ți autenticitatea pentru a construi relații care să dureze, stabilește-ți obiective clare și fii o persoană proactivă dacă îți dorești ca rețeaua construită să fie solidă și să se extindă în mod sănătos în viitor.

Pentru a avea o rețea profesională cât mai solidă este necesară implicarea activă în conversații și disponibilitate pentru ceilalți, împărtășirea cunoștințelor și furnizarea de informații utile celorlalți fără să aștepți să primești ceva în schimb, precum și întreținerea relațiilor și conexiunilor realizate.

 

Care sunt beneficiile unei rețele de afaceri?

Rețelele de afaceri le oferă o serie de beneficii celor care fac parte din structura lor, printre aceste avantaje numărându-se:

  • Dezvoltarea profesională – prin intermediul rețelelor pot apărea oportunități de locuri de muncă, de promovare sau poți beneficia de sfaturi utile pentru a progresa în carieră.

  • Sursă de asistență – în cazul în care te confrunți cu provocări profesionale poți căuta sfaturi, încurajări sau chiar un mentor în cadrul rețelei.

  • Partajarea de cunoștințe – beneficiezi de îmbunătățirea nivelului de cunoștințe și de lărgirea perspectivelor profesionale atunci când ești parte a unei rețele de afaceri de calitate.

Bineintels, nu trebuie uitat nici faptul că vei avea parte de o vizibilitate crescută, dacă ești activ în cadrul rețelei, ceea ce contribuie la creșterea credibilității și reputației pe plan profesional.

 

Ce să faci și ce să nu faci într-o rețea de afaceri?

Trebuie să respecți câteva lucruri în cadrul rețelei pentru a avea succes, precum păstrarea autenticității, ascultarea activă, implicarea altruistă, participarea la evenimentele organizate, respectarea normelor de bună-cuviință și angajamentul în discuțiile purtate în cadrul rețelei. Există și o serie de lucruri pe care nu ar trebui să le faci într-o rețea:

  • Evită să fii o persoană egoistă – rețeaua se bazează pe beneficii reciproce.

  • Insistența trebuie evitată cu orice preț – construirea conexiunilor semnificative se realieaza în mod natural, fără insistente inutile.

  • Nu-ți depăși atribuțiile – asumă-ți în mod realistic ce și cât poți face, pentru că încercările de a face mai mult decât poți pot duce la afectarea credibilității.

Privește construirea unei rețele de afaceri ca pe o formă de artă, care, în momentul în care atinge perfecțiunea îți oferă maxima îmbunătățire a vieții personale și profesionale. O rețea solidă înseamnă la rândul ei o sursă de beneficii pentru toți membrii, care, împreună, se pot ajuta și la nivel individual, pentru binele comun.

 

20 februarie 2025 la 19:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 zile
Fiica sa a luat „golden buzz” la „Românii au talent”, dar povestea lui îl trimite direct în „finala” oamenilor cu destine incredibile!
Povestea unui om care poate fi exemplu pentru noi toți am găsit-o, ca în fiecare săptămână, pe pagina...
Cultura
6 min de citit
acum 4 zile
VIDEO: Piața Mare, după 51 de ani. Atunci și acum
Piața Mare este, fără îndoială, locul cel mai des asociat cu Sibiu. Zona a cunoscut mai multe transformări...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 săptămâni
Racovița se alătură proiectului „Bazarul jucăriilor cu suflet”
Proiectul „Bazarul jucăriilor cu suflet”, destinat copiilor care doresc să ofere o nouă viață jucăriilor ce nu se...
Monden
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 lună
Temperaturile ridicate provoacă închiderea prematură a Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac
Sezonul 2024 - 2025 al Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac a debutat în condiții bune, dar, din...
Monden
3 min de citit