Articol
Zidul de lângă Teatrul Naţional "Radu Stanca", bogat în reprezentări/desene pe diverse teme, (critice, referitor la anumite aspecte sociale, culturale şi politice, referitoare la război, sau promovând sloganurile vremii actuale, are, de un timp, un "sector" în care apar remarci critice şi la adresa unei instituţii sibiene de cultură.
Mai exact, o "postare" (nu ştim exact de când) de pe "Ziarul Orizontal" după cum este numită oficial succesiunea de desene de pe zid, atacă, în mod direct de subtil… Muzeul Naţional Brukenthal:
"Muzeul public care promovează colecţii private de mîna a patra. Se 'nvîrte baronu în mormânt". Deasupra mai apare un joc de cuvinte, "Interima/amar" şi un slogan, "Cultura nu-i agendă personală şi ce-i public nu-i privat". Două posibile aluzii la acelaşi muzeu.
O atitudine greu de înţeles
Muzeul Naţional Brukenthal, trebuie să recunoaştem, este o instituţie care se menţine în topul atât al evenimentelor culturale, cu prezenţe mult mai ample şi cu frecvenţă mult mai mare decât în trecut, cât mai ales al preferinţelor omului-ţintă: cel însetat de cultură şi cunoaştere, iubitor de istorie, natură sau artă, sau simplu turist. Dovadă este numărul enorm de vizitatori care îi trec pragul şi chiar "nebunia" de la evenimentele de tip "Noaptea Muzeelor". E cam dificil să te "superi" pe el, chiar dacă unele expoziţii sau manifestări nu ar fi printre preferatele tale sau dacă anumite detalii nu le agreezi total. Muzeul Naţional Brukenthal e din Sibu şi e parte integrantă atât a Sibiului vechi, cât şi a celui actual.
Nu ştim deocamdată 100% dacă postarea aparţine strict autorului consacrat al "zidului", respectiv artistul Dan Perjovschi, aceasta în contextul în care mai nou sunt găzduiţi şi alţi autori (dar semnalaţi ca atare), dar în mod sigur, dacă este acolo, este cel puţin asumată.
Alexandru Constantin Chituţă: "Îl invit pe domnul Dan Perjovschi să viziteze expozițiile Muzeului Național Brukenthal"
Referitor la acuzaţiile aduse indirect Muzeului Naţional Brukenthal, am cerut opinia managerului general al muzeului, dr. Alexandru Constantin Chituţă. El ne-a declarat, în exclusivitate:
"Știu că domnul Dan Perjovschi desenează critic, cu umor, direct pe pereții instituțiilor de artă și nu numai, comentând politic, social și cultural cotidianul societății. Foarte bine! E părerea strict a domniei sale! Suntem în democrație, chiar domnia sa afirmă că a participat la Revoluția din 1989 și are dreptul de a-și exprima propria opinie.
În legătură cu Muzeul Național Brukenthal acesta nu poate fi privit și dorit a se transforma sau a exista la fel ca orice galerie de artă. Muzeul Național Brukenthal este o instituție muzeală importantă a țării noastre, în care a expus chiar domnul Dan Perjovchi. De asemenea, Brukenthal este muzeul cu cea mai vastă colecție din România și printre puținele din lume. Muzeul Național Brukenthal nu este doar Palatul din Piața Mare unde avem expuse lucrări de artă europeană, avem colecția de istorie, istorie naturală, istorie a farmaciei, cinegetic, artă contemporană, bibliotecă etc.
De asemenea, în agenda expozițională avem și o latură importantă, "Axele Culturale Brukenthal – Colecții Private". În acest caz lucrăm cu diferiți colecționari și diferiți referenți și consultanți de specialitate. În decursul timpului am avut expoziții foarte bune, cu lucrări extraordinare aduse prin bunăvoința unor colecționari privați. Din păcate domnul Perjovschi nu are un atestat al Ministerului Culturii ca expert într-un domeniu. De asemenea, până în momentul de față nu avem înregistrată la Muzeul Național Brukenthal nicio adresă din partea domnului Perjovschi cu referire la unele păreri sau idei de folos în activitatea Muzeului Național Brukenthal.
Mai mult decât atât, fondurile și biletele vândute în ultima perioadă sunt în creștere, lucru care ne demonstrează că ne facem treaba cum știm mai bine, și suntem într-o perfecționare continuă. Îl invit pe domnul Dan Perjovschi să viziteze expozițiile Muzeului Național Brukenthal. Informația se ia de la sursă nu din perspectiva prietenilor sau a altor interpuși".
*
Conform prezentării Ziarul Orizontal de pe pagina web a Teatrului Naţional Radu Stanca, (vezi Aici), acesta este "un proiect de artă în spațiul public inițiat de artistul Dan Perjovschi în 2010 la invitația FITS. Fiecare nouă ediție a "ziarului" e inaugurată odată cu noul FITS dar „articole” desenate apar non-stop de-a lungul anului. Este cel mai de durată proiect in-progress din cariera artistului. Ziarul Orizontal este o colaborare între Dan Perjovschi, Teatrul Național „Radu Stanca” și Primăria Sibiu".