Politica sibiană și cântarul de bucătărie

Acasa >

Articol

După cum probabil ați observat, discuțiile din România sunt concentrate pe alegerile prezidențiale, parlamentarele fiind prea puțin băgate în seamă, deocamdată. Cu toate că Legislativul e, teoretic, instituția etalon a democrației, sondajele, dezbaterile televizate gravitează în jurul presupunerilor despre viitorul chiriaș de la Cotroceni.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ici colo mai scapă câte o vorbă despre listele partidelor puse la dospit, liste pentru parlamentare, încă nefinalizate. Auzim vorbindu-se despre cutare sau cutărică, așezat pe loc eligibil, despre înțelegeri, trocuri ș.a.m.d. Se insuflă, voit sau nu, ideea că imaginea candidatului ar putea ridica scorul partidului. E o regulă care funcționează doar în cazuri izolate, principiul votului uninominal nefiind copt, încă, în spațiul românesc. Până una, alta, oamenii votează liste, deasupra cărora șade sigla partidului, rareori opțiunea lor fiind influențată de persoanele puse pe locuri eligibile. 

Cum până la depunerea candidaturilor finale au mai rămas vreo patru săptămâni mai e timp pentru negocieri, permutări, renunțări și reorientări politice. Filialele din Sibiu ale principalelor partide, care își vor disputa lupta pentru Parlament, nu au bătut în cuie listele, aflându-se încă într-o perioadă de tatonare. De ce? Pentru că locurile eligibile de altădată nu mai sunt, azi, la fel de sigure. Dacă în trecut PNL și PSD erau principalele partide politice care își trimiteau reprezentanții în Parlament, acum va trebui să se țină cont de alte două formațiuni, USR și AUR. 

Alegerile din 2020 au adus patru culori politice în peisajul parlamentarilor sibieni: PNL, PSD, AUR și USR-PLUS. Unii s-au grăbit atunci să spună că USR și AUR au câștigat mandate pe un vot emoțional și că aceste formațiuni obținuseră doar o victorie de etapă. Localele din iunie, un fel de barometru pentru alegerile generale, etapa de încălzire a parlamentarelor, au arătat că USR și AUR își găsesc, în continuare, loc în preferințele electoratului sibian. USR a reușit cucerirea câtorva primării, au reprezentanți în mai toate consiliile locale, cât despre AUR, partidul nu a izbutit să obțină vreo funcție de primar în județ, dar reprezentanții săi se regăsesc în multe legislative din mediul urban ori rural, inclusiv în Consiliul Local Sibiu. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ei bine, la nivelul județului, când toată această zestre politică se adună, cifra contează mult în împărțirea locurilor reprezentanților Sibiului în Parlamentul României. E greu de spus, având în vedere și rezultatele alegerilor din 9 iunie, cine are șanse să trimită mai mulți reprezentanți în Parlament. Sunt posibile surprize mari, am putea asista la o împărțire diferită a culorilor politice, a deputaților și senatorilor sibieni. 

Date fiind rezultatele de la localele din iunie și comportamentul imprevizibil al electoratului, e explicabilă și analiza în detaliu a listelor finale pe care filialele din Sibiu le vor arunca în luptă, așezarea opțiunilor pe cântarul de bucătărie și reglajul fin, pentru o evaluare cât mai corectă. Locul eligibil de altădată a devenit o chestiune incertă.  

 

Autor
18 septembrie 2024 la 13:51

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Când vrei să Paști pe pajiști cu sarmale
E vremea colindelor. Mă scuzați, am încurcat șabloanele de Paști cu cele de Crăciun. Revin: trebuie să fim...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Unii te aruncă din tren ca să te urce în avion
Ca niște pristandale de studio, analiștii neamului numără procentele pe care candidații cu oarece șanse la turul doi...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Cine a scuipat venin până duminică, nu are cum să reverse blândețe de luni încolo
Am pășit, de luni, în Săptămâna Mare, așa că am și auzit îndemnurile unora la abținere de la...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Planuri clocite, pofticioși intoxicați
Dacă cineva își imaginează că Nicușor Dan s-a trezit într-o dimineață și, în timp ce își bea cafeaua,...
Editorialul zilei
2 min de citit