Articol
Conform unei documentații tehnice (proiect “POD PE DN7, KM 255+342”) depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, întocmită la solicitarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (C.N.A.I.R. S.A.), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brasov (DD.R.D.P.Bv.), obiectivul respectiv s-ar afla într-o stare de degradare destul de avansată.
În memoriul de prezentare depus la instituția sibiană în data de 6 iulie, se menționează că podul respectiv a fost supus unei expertize de specialitate în anul 2022, expertiză realizată în conformitate cu "Instrucțiuni tehnice pentru stabilirea stării tehnice a unui pod" Indicativ AND 522– 2006, iar în urma acesteia s-a concluzionat că podul se încadrează în Clasa stării tehnice IV – ceea ce înseamnă STARE TEHNICĂ NESATISFĂCĂTOARE, obținând un punctaj la evaluare de doar 36 puncte. Conform documentației, starea tehnică nesatisfăcătoare reprezintă „elementele constructive prezintă degradări vizibile pe zone întinse cu tendinţa de afectare a capacităţii portante”. Specialistul ce a întocmit documentația recomandă aplicarea a unor măsuri „ce constau în reparații, reabilitări sau înlocuirea unor elemente”, iar soluția fermă recomandată de expertiza tehnică este „EXECUȚIA UNUI POD NOU PE ACELAȘI AMPLASAMENT”.
În documentație se mai menționează că proiectarea noului pod s-a realizat ţinându-se cont de următoarele considerente: realizarea unui traseu optim atât în plan cât şi în profil longitudinal și alegerea unei deschideri astfel încât acesta să satisfacă cel mai bine condiţiile de relief.
Atunci când vor începe lucrările la acest nou pot din Tălmaciu, circulația se va desfășura pe o variantă provizorie sau pe o rută alternativă.
Podul rutier peste râul Sadului din Tălmaciu a fost a fost executat în anul 1953 și a fost consolidat înanul 1995.
Încă nu se pot înainta termene de execuție și costurile acestui obiectiv, acesta fiind doar în faza de proiectare inițială.
Foto: captură Google Maps