Articol
Look Up, proiectul european dedicat planurilor sustenabile de turism a fost prezentat marți, în Sala Oglinzilor. Scopul evenimentului a fost acela de a implică experții în turism din România, Spania și Finlanda, cu accent pe inovație și sustenabilitate, în județul Sibiu fiind 28 de afaceri de acest gen.
„În total, 100 de afaceri sunt susținute prin acest program din cele trei țări, am avut două componente, tranziție spre sustenabilitate și inovație. Fiecare dintre ei, în contextul în care s-a aflat, a încercat să găsească noi soluții la problemele cu care se confrunta în fiecare zonă în parte. Din România sunt 33, iar 28 din județul Sibiu” a transmis Simina Manea-director executiv al Asociației Județeane de Turism din Sibiu.
Majoritatea afacerilor sunt unități de cazare, ghid de turism, unități gastronomice, iar participanții au gândit programe noi pe care le-au prezentat în cadrul conferinței.
„Turismul stării de bine”
De 18 ani, Adela Dadu este ghid montan în Sibiu. În pandemie i-a venit idea implementării unui turism care să le ofere oamenilor șansa de regăsire și reconectare cu ei înșiși.
„Cu ocazia proiectului Look Up am reușit să o implementez o idee și anume că la noi este mai puțin promovat „Turismul stării de bine”, un turism experențial în care oamenii vin să își trăiască propria poveste ,să se regăsească și să se conecteze la natură. Încercăm prin drumeții simple și lejere cu elemente de meditație, terapie în pădure, exerciții simple de yoga, experiențe gastronomice. Vrem să aducem oamenii mai aproape de ei înșiși”, a prezentat aceasta.
O altă mică afacere interesantă este proiectul „Astro Turism” prezentat de Claudia Popelca-reprezentant Step by Step Travel. Acest tip de turism presupune o drumeție în natură prin observarea cerului pe timp de zi și de noapte. Principala sa dorință este ca proiectul să fie cât mai vizibil și să se dezvolte și în Sibiu.
„Ulterior, în cadrul programului Look Up, am avut oportunitatea să descoperim mult mai profund ceea ce au colegii noștri în Finlanda și în Spania, ca și ca parte de Astro Turism. Ne ajută să dezvoltăm acest segment mult mai profund pentru că în județul Sibiu nu există o astfel de experiență. Dorința noastră este că ieșim în exterior și să ne facem vizibili.