Articol
Sezonul 2022 a început perfect pentru Sebastian Barbu și Bogdan Iancu. Echipajul sibian a reprezentat România în Rally of Nations Guanajuato din Mexic pe probele speciale folosite și în etapa care a făcut parte în trecut din Campionatul Mondial de Raliuri și, împreună cu echipajul german Niki Schelle/Lina Meter, au adus victoria pentru Team Europe.
Competiția a fost una pe națiuni, cu un sistem de punctaj complet diferit față de un raliu normal. La start au fost în total 16 echipaje care au reprezentat 13 țări, și anume Norvegia, Ecuador, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Italia, Mexic, Peru, Suedia, Spania, Uruguay și Statele Unite.
Echipajul sibian a luat startul cu un Renault Clio Rally5 pus la dispoziție de organizatorul acestui raliu. Desfășurarea competiției este similară cu cea a oricărui raliu, doar sistemul de stabilire al clasamentului a fost diferit. Astfel fiecare echipaj dintr-o echipă primea puncte în funcție de poziția obținută pe fiecare proba specială, cu un anumit coeficient, iar la final în urma punctelor adunate s-a stabilit ordinea în clasamentul pe națiuni.
Sebastian Barbu, pilotul echipajului sibian, a vorbit, în exclusivitate pentru cititorii săptămânalului Tribuna Sporturilor, despre experiența trăită în Mexic. Sebi a spus că deja au primit invitațua pentru a participa, în toamnă, la un alt raliu pe continentul sud-american. Sibianul a spus cum s-a pregătit pentru Rally of Nations Guanajuato și a dezvăluit că lungimea probelor parcurse contracronometru a fost de aprape 250 de kilometri, mai mult decât dublul multor raliuri la care a mai fost prezent, atât în țară, cât și peste hotare.
– Sebi, cum ați primit vestea că veți participa la Rally de Las Naciones, în Mexic?
– Prietenul nostru Hans Peter, de la Yiippi Mango, partenerul nostru încă din 2019, ne-a propus să luăm parte la această aventură încă din luna ianuarie. Nu am luat-o în serios, gândindu-mă că nu reușim să găsim resursele necesare acestei participări, însă chiar înainte să se închidă înscrierile am reușit să avem bugetul necesar pentru a putea pleca fără probleme în Mexic. Am plecat cu o ușoară teamă, pentru mine fiind primul raliu așa de departe de casă.
– În ce a constat pregătirea pentru acest raliu?
– Eu personal am vizionat la nesfârșit video onboard de pe probele speciale, m-am pregătit fizic cât am știut mai bine și, în ultimele zile înainte de plecare, am încercat să îmi reglez somnul în așa fel încât adaptarea la fusul orar din Mexic să fie mai ușoară. Sunt opt ore diferență între fusul orar din Mexic și cel din România, spre exemplu, dacă acum la noi este ora 18:00, la ei este este 10 dimineața.
– Cum a fost drumul, cât a durat, este dificil de ajuns tocmai în Mexic?
– Cred că am ales cea mai scurtă rută, de la Sibiu, la București, cu mașina, iar de la București am zburat la Amsterdam, în Olanda, unde am stat 6 ore. Eu și cu Bogdan (n.a. Iancu), copilotul meu, am rămas în aeroport și am mai trecut încă o dată peste documentele necesare pentru această competiție, le-am mai verificat o dată, după care am zburat 11 ore până în Mexico City.
– Spre deosebire de campionatul intern și de celelalte raliuri la care ați luat parte în anii precedenți, acum ați concurat cu o altă mașină. Cum a fost la volanul Renault-ului?
– Am concurat cu o mașină Renault Clio Rally5, o mașină de top pentru începători, cu motorizare de 1,3 litri, turbo, de aproximativ 160 PS (n.a. cai putere), cutie secvențială în 5 trepte, tracțiune față. Este mașina pe care mi-am dorit-o când m-am apucat de raliuri… A fost o experiență plăcută să revin pe o mașină cu tracțiune față. Este o mașină rapidă și prietenoasă dacă o exploatezi corect. Din păcate, mașina asta a avut niște probleme tehnice la partea electronică și de mapping motor, cauză din care am rămas fără benzină în ziua întâi. Una peste alta, este o super-mașină și mi-a făcut mare plăcere să o pilotez pe faimoasele probe din Campionatul Mondial de Raliuri din jurul orașului Leon.
Probe speciale la peste 2.500 de metri altitudine
– Cu ce a fost diferit raliul din Mexic față de alte raliuri?
– În primul rând, Rally de Las Naciones a fost diferit de alte raliuri din cauza altitudinii la care s-a desfășurat, orașul Leon aflându-se la 1.800 de metri, iar probele ajung până la 2.600 de metri altitudine. Al doilea factor a fost temperatura, care în medie a fost în jur de 28-30 de grade Celsius. Acești doi factori joacă un rol foarte important în gestionarea unui astfel de raliu. Mai trebuie amintit că această cursă a avut un total de 240 de kilometri de probe speciale! Dublu față de un raliu la care participăm noi! Vorbim despre o cu totul altă pregătire din toate punctele de vedere.
– Într-adevăr e ceva diferit față de raliurile cu care suntem noi obișnuiți. Cred că în țară avem etape și de sub 100 de kilometri. Câte probe speciale au fost?
– În total am avut 16 probe speciale, în afară de 4 probe – ”superspeciala” din orașul Guanajuto și ”superspecialele” de pe Autodromo de Leon și Los Tapetates – fiecare au fost mai lungi de 20 de kilometri. În total, am parcurs 240 de kilometri contracronometru. Toate probele au fost grele, dar interesante în felul lor. Având în vedere că am avut un Clio Rally5 și că am luat startul după zece R5 și 15 Mitsubishi și Subaru 4×4, a însemnat mai multă atenție la bolovani și trase.
Adversari de top: Ostberg, Formaux, Auriol, Matthew Wilson
– Cum a fost concurența, v-ați întâlnit cu alte echipaje împotriva cărora ați concurat la alte raliuri internaționale?
– Am concurat împotriva unor nume mari din lumea raliurilor, cum ar fi Mads Ostberg, Adrien Fourmaux, Harri Rovanpera, Didier Auriol, Matthew Wilson… Toți cei pe care i-am amintit sunt niște piloți cu o experiență mult peste a noastră, însă noi ne-am făcut treaba foarte bine și am demontstrat că putem să facem față împotriva unor astfel de piloți și la un raliu de asemenea prestigiu.
– Știu că raliul din Mexic a fost unul diferit față de alte competiții la care ați participat și din punct de vedere al punctării, voi ați făcut echipă cu un echipaj din Germania, în ceea ce a fost echipa Europei. Spune-mi cum a fost sistemul de punctare? Ce diferență a fost între voi și următorul echipaj clasat?
– Trebuie să vă povestească Bogdan (n.a. copilotul Bogdan Iancu) despre sistemul de punctare, eu am fost doar ”șoferul” echipajului…
– Să înțeleg că asta nu intră în… fișa postului ”șoferului”. Treaba ta, din spatele volanului, e să ”arzi” cât mai repede kilometrii de probe speciale…
– Cam așa!
– Ce înseamnă această echipă a Europei? Cum ați ajuns să faceți pereche cu echipajul din Germania?
– Tot prietenul nostru, Hans Peter, a venit si cu ideea asta, după ce noi nu ne-am găsit un coechipier din România. În aceiași situație a fost și Niki Schelle, nici el nu avea un coechipier din Germania. Așa s-a format Team Europe, un nume foarte frumos. Fiecare dintre noi am pilotat perfect și atunci când unul dintre noi a avut probleme, a fost celălalt care să îl ajute în a puncta cât mai bine. Niki Schelle a făcut echipaj cu compatrioata lui, Lina Meter.
Obiectiv pentru 2022: titlul național absolut!
– Ce urmează pentru voi, care sunt obiectivele pentru noul an?
– Deocamdată suntem în căutare de buget pentru sezonul 2022 din Campionatul Național de Raliuri, încă nu am găsit suficiente resurse ca să ne putem lupta pentru titlul național. Sper ca într-un timp cât mai scurt să se rezolve această situație și să facem, atât eu, cât și Bogdan, ce știm mai bine.
– Adică să vă bateți pentru primul loc la fiecare cursă.
– După ce, anul trecut, am obținut titlul de vicecampioni naționali absoluți, este normal ca, în actualul sezon, să ne dorim mai mult de-atât.
– În urma evoluției din Mexic, ați primit oferte să luați startul și la altele astfel de competiții?
– Da, se pare că am făcut o figura bună în Mexic și, dacă totul va fi bine, în noiembrie o să participăm la un raliu în Ecuador.
– Cum crezi că va fi noul sezon în campionatul intern?
– Va fi un sezon lung din nou, în care majoritatea dintre noi o să luptăm cu bugetele, vom avea dificultăți în încercarea de a participa la cât mai multe etape. Sunt multe curse pentru nivelul campionatului nostru. Lupta va fi interesantă, merită să veniți să urmăriți etapele!
– Schimbați ”materialul de concurs”, treceți la un alt nivel, sau veți concura cu ce ați făcut-o și în 2021?
– Nu, nu, rămânem pe Skoda Fabia R5.
– Ce obiectiv aveți pentru campionatul intern în 2022, după performanța de anul trecut, de vicecampioni naționali?
– În condițiile date, obiectivul nu poate fi decât unul, pentru că, mă repet, dacă anul trecut am terminat pe locul secund în România, acum ne dorim să fim și mai sus. Deci, obiectivul este cucerirea titlului de campioni naționali absoluți.
– Cui mulțumești în mod special pentru toată această perioadă cu rezultate bune, din ultimii ani cel puțin?
– Trebuie să mulțumim tuturor celor care ne susțin. Nu există nicio diferență între fani, familie, prieteni sau sponsorii noștri… Fără ei nu reușim nimic! Le mulțumesc tuturor!