Articol
Cu doar câteva zile înainte de Paști, Piața Cibin este plină ochi de cumpărători. Sibienii își fac proviziile pentru masa de Sărbători, alegând în special carnea de miel și trufandalele de sezon precum: ceapă verde, ridichi, salată, roșii sau castraveți.
Chiar dacă puterea de cumpărare a scăzut, localnicii spun că de Paști merită să cheltuiască puțin mai mult, mai ales atunci când știu că susțin munca celor din zonă: „Pentru masa de Paști cumpărăm carne de miel, măruntaie, brânză etc. Ne aprovizionăm din piață pentru că aici găsim produsele noastre. După munca pe care o depun comercianții, prețul cărnii de miel este destul de bun. Odată sunt Paștile!”, spune Dana, una dintre cliente.
Carnea de miel, mai accesibilă decât luna trecută
Prețul cărnii de miel a scăzut față de luna trecută, fiind acum între 45 și 50 de lei pe kilogram, cu 10-15 lei mai puțin decât în martie, când se vinde acum cu 55 lei/kg. Organele pentru drob se vând cu 35-40 lei/kg.
„Carnea de miel a mai scăzut un pic, dar nu ne plângem, sperăm să fie bine. Sunt destui oameni care vin să cumpere. Am vândut și miei întregi și organe”, spune Dan, vânzător din Piața Cibin.
Cu toate că vânzările nu sunt la fel de bune ca în anii trecuți, interes există. „Se vinde foarte bine mielul, dar pe bucăți, foarte puțini cumpără miei întregi. Clienții vin, se uită și cumpără cât au nevoie”, explică Corina, producătoare din Loamneș.
Friptura de miel rămâne nelipsită de pe masa de Paști, iar drobul, pregătit cu ceapă verde, pătrunjel, foi de dafin și prapor, este o delicatesă.
Trufandale românești pentru o salată gustoasă
Pe lângă carne, sibienii se orientează și spre legumele proaspete de sezon. Roșiile românești, deși au un preț apropiat de cel al cărnii de miel 40-50 lei/kg, sunt căutate. Castraveții se vând cu 20 lei/kg, ridichile între 5 și 12 lei, ceapa verde între 2 și 3 lei, iar salata verde între 5 și 6 lei.
„Trufandalele de sezon se vând binișor, mai ales acum că vin Sărbătorile. În general se cumpără verdeața, ceapa, salata. Recomand clasicele roșii, ceapa verde și castraveții pentru o salată gustoasă de pus pe masa de Paști”, spune Adriana, comerciantă venită din Oltenia.
Un calcul simplu ne arată că pentru mielul ce urmează să se transforme în friptură și drob (3-4 kg) și ingredientele necesare salatelor, adică pentru vreo două sacoșe vom lăsa cam 300-350 de lei în piață.
Foto: Răzvan NEGRU