Peste 300 de profesori prezenţi la Conferinţa SuperTeach Sibiu

Acasa >

Articol

  •  Elena Lotrean, fondatoarea Şcolii Româno-Finlandeze ERI Sibiu: "Cum vă simţiţi când aveţi în faţă un text în chineză pe care nu îl înţelegeţi? Neputincioşi!? Cam aşa se simt mulţi din elevii României, analfabeţi funcţional".
  • Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach: "Nu putem face abstracţie de ce interese, aspiraţii, greutăţi au elevii şi cum se simt într-o zi. Mentalitate Deschisă este despre a-i vedea cu adevărat şi a ţine cont de obiectivele, nevoile, starea lor".    
  • Asociaţia SuperTeach le oferă profesorilor acces la Programul Mentalităţi Deschise în Educaţie (MDE), destinat celor care doresc să descopere metodele şi instrumentele concrete prin care îşi pot schimba în mod pozitiv modul de a relaţiona cu copiii şi stilul de predare. Programul este acreditat de Ministerul Educaţiei.

Peste 300 de profesori, elevi şi antre­prenori s-au reunit (online şi offline) sâmbătă, 26 februarie a.c., la Sibiu în cadrul Conferinţei SuperTeach Sibiu pentru a discuta despre beneficiile şi impactul învăţării experienţiale şi cum pot face mai bine punerea în practică a informaţiilor predate la clasă astfel încât copiii să facă legătura între concepte şi practică. Evenimentul a fost organizat şi coordonat de Andreea Farca şi Niculina Găină, profesoare de engleză, facilitatoare Mentalitate Deschisă în Educaţie şi lideri ai comunităţii SuperTeach Sibiu.
"Şi copiii au suferinţe, visuri, interese, au stări diferite de la o zi la alta. Nu putem face abstracţie de asta. Când se simt văzuţi şi apreciaţi se pun mai uşor în starea de învăţare".
"SuperTeach este despre cum vedem, nu neapărat despre cum facem, este despre a percepe altfel lucrurile şi despre a înţelege că este nevoie de mai multă personalizare în ceea ce priveşte educaţia", a spus Dragoş Anastasiu, co-fondator SuperTeach, în faţa profesorilor participanţi la Conferinţa SuperTeach Sibiu. Despre importanţa conectării cu emoţiile elevilor a vorbit şi Cristina Gheorghe, co-fondator al Asociaţiei SuperTeach: "Şi copiii au interese, suferinţe, greutăţi, aspiraţii, visuri. Aceiaşi copii sunt azi într-un fel, mâine în alt fel. Ori de câte ori am o mentalitate deschisă, celălalt contează la fel de mult ca mine şi cu cât sunt mai conectată la nevoile celor din faţa mea, cu atât mai bine voi şti, ca profesor, că poate astăzi nu este ziua în care pot face toate cele 10 lucruri din planul de lecţii, şi mai bine fac unul singur". "Este important să găsim calea să îi ajutăm pe copii să aplice ceea ce învaţă în clasă. Să petrecem într-o oră mai mult timp nu pe a preda noţiuni, ci pe a le aplica şi a le oferi oportunităţi de consolidare a informaţiilor. Şi să nu uităm să îi celebrăm indiferent de rezultatele lor", a fost mesajul Cristinei Gheorghe către dascălii prezenţi la eveniment.
 "Mentalitatea Deschisă nu înseamnă să renunţ la obiectivele mele, ci să le văd şi pe ale elevilor mei."
Andreea Farca, facilitator Mentalitate Deschisă în Educaţie, a vorbit despre diferenţa dintre mentalitate închisă şi mentalitate deschisă: " Când sunt în mentalitate închisă ceilalţi nu contează la fel de mult ca mine, eu mă concentrez doar pe obiectivele şi nevoile mele şi nu îmi dau seama care este impactul acţiunilor mele asupra celorlalţi. Când mă aflu în mentalitate deschisă, ceilalţi contează la fel de mult ca mine. Îmi întorc privirea, îi văd ca oameni cu nevoile şi obiectivele lor. Îi ascult şi mă conectez cu ei. De câte ori aţi intrat în clasă şi i-aţi întrebat pe copii cum se simt? Mentalitatea deschisă nu presupune să renunţ la obiectivele mele, îmi aliniez obiectivele mele cu nevoile şi obiectivele elevilor mei, cu starea lor".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Este absurd să înveţi despre  natură şi lume între patru pereţi"

Despre "outdoor learning" a vorbit Oana Mîndruţ, preşedinte al Asociaţiei Life Education for All: " Nu este suficient să le dăm copiilor informaţie fără experienţă pentru că ei au informaţia în telefon. Informaţia fără experienţă rămâne cel mult informaţie, însă, alături de experienţă, aceasta capătă un sens". Oana Mîndruţ a prezentat câteva dintre beneficiile educaţiei outdoor: îmbogăţeşte funcţia cognitivă, creşte imunitatea, reduce stresul şi anxietatea, oferă oportunitate de mişcare, de joc şi de explorare, creşte starea de bine şi stimulează curiozitatea.
Elena Lotrean, fondatoarea Şcolii Ro­mâno-Finlandeze ERI Sibiu, nu s-a axat pe metode sau exerciţii, ci pe importanţa sentimentelor din spatele experienţialului. A provocat participanţii să se gândească la ce sentiment îi încearcă atunci când se uită la un text în chineză şi nu ştiu ce înseamnă. "Pe mine mă încearcă un sentiment de neputinţă. Cam aşa este pentru foarte mulţi din copiii României. Aici vorbim despre analfabeţii funcţional. Aş vrea să ne uităm la această neputinţă şi să vedem cum putem să creştem, prin experienţa noastră, prin sentimentul pe care îl putem trezi în aceşti copii, o viaţă mai bună".
Proiect: Părinţii, profesori pentru o oră
Conferinţa SuperTeach de la Sibiu le-a oferit profesorilor din comunitate şansa de a-şi prezenta pe scenă proiectele de învăţare experienţială. Din 25 de iniţiative înscrise după apelul la proiecte lansat de SuperTeach Sibiu, trei au fost alese pentru a fi prezentate pe scena conferinţei.
Georgeta Şerban, profesor învăţământul primar, a prezentat proiectul său intitulat "Profesor pentru o oră" prin care părinţii sunt implicaţi activ în viaţa educaţională a copiilor." Şi părinţii trebuie să aibă mentalitate deschisă, nu doar profesorii. De aceea, i-am invitat pe părinţi să fie profesori pentru o oră. Rezultatele sunt fantastice. Dacă aveam părinţi care înainte erau mereu nemulţumiţi şi nu înţelegeau ce facem la şcoală, în urma acestor ore s-au schimbat foarte mult şi şi-au dat seama ce înseamnă să fii profesor, a punctat dascălul. La rândul său, Toader Alemănuţa, profesor de geografie, a vorbit despre transformarea orei de geografie: "Cu ajutorul platformei online Argis, elevii au creat macheta unui oraş al viitorului, oraş sustenabil realizat integral din materiale reciclabile. Datorită implicării în acest proiect, elevii au cercetat, s-au documentat suplimentar, au dezvoltat aptitudini TIC prin cartografierea digitală a localităţiii natale. Au învăţat să colaboreze, au dobândit spirit civic şi antreprenorial". De asemenea, Cristina Dudan, profesor de biologie şi profesor MERITO 2020, a povestit despre opţionalul "Acordarea primului ajutor premedical": "Elevii de clasa a VI-a din Făgăraş au un opţional în care învaţă cum să salveze vieţi. Copiii au învăţat să facă masaj cardiac, metoda Heimlich şi cum să folosească un defibrilator extern automat. Cu ajutorul învăţării experienţiale, elevii au învăţat să ofere primul ajutor premedical".
Un exemplu de învăţare experienţială a adus pe scena conferinţei şi Nicoleta Deliu-Paşol, Director de Comunicare BCR şi fondatoarea proiectului Şcoala de Bani. "Educaţia financiară nu este neapărat o materie de sine stătătoare. Principii de educaţie financiară pot fi introduse în orice materie. La matematică, în loc de mere şi pere putem vorbi despre bani". Nicoleta Deliu-Paşol a povestit şi despre proiectul "FLIP- şcoala de bani pe roţi", un program interactiv de educaţie financiară, ce are la bază jocul.

Îndemn pentru dascăli: 
testaţi, observaţi şi apoi ajustaţi

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Despre constructivism şi învăţare experienţială a vorbit şi Oana Moşoiu, lector universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. "Ce câştigaţi dacă faceţi acest tip de educaţie, prin învăţare experienţială? Câştigaţi în primul rând, ca dascăli, o mai mare conectare cu elevii  pentru că vă gândiţi la ei când le propuneţi o experienţă. Se creează o relaţie de încre­dere mai puternică deoarece copiii văd că vă pasă de ei şi de experienţa lor la oră".

Cea mai mare problemă: 
alfabetizarea şcolii româneşti

Preotul Constantin Necula, conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie "Sf. Andrei Şaguna" din Sibiu şi co-fondator SuperTeach, a avut un mesaj de final pentru profesorii participanţi la Conferinţa SuperTeach Sibiu: "Vă rog frumos să nu vă minţiţi. Educaţia este despre om la om. 
Nu-i cu jigniri, nu-i cu fiţe, nu-i cu ceartă. Sistematic, trebuie să facem un singur lucru: să nu uităm că în faţa ochilor noştri sunt copiii. I-am transformat în nişte roboţi cu aere de docţi. V-aţi gândit că, de fapt, alfabetizarea şcolii româneşti este cea mai mare problemă, că actualii elevi de clasa a-III-a scriu mai prost decât scriam noi la grădiniţă acum 20 de ani? Câtă şcoală avem, atâta carte ştim. Haideţi să învăţăm împreună trei elemente fundamentale din experienţă: cu sinele, cu aproapele şi cu Dumnezeu".

Despre Asociaţia SuperTeach

SuperTeach este un proiect iniţiat de antreprenori în sprijinul profesorilor şi al sistemului de educaţie preuniversitar.  Misiunea proiectului SuperTeach este ca profesorii să descopere şi să dezvolte măreţia din fiecare copil. Acest lucru este realizat prin programul "Mentalitatea Deschisă în Educaţie", creat de liderul global în schimbare de mentalitate, Arbinger Institute, USA.
Asociaţia SuperTeach acţionează pe 
4 direcţii:
Conferinţe: În cei patru ani de activitate, au avut loc 26 conferinţe în marile oraşe ale ţării, la care s-au adăugat peste 120 de webinarii şi 17 conferinţe online începând din primăvara 2020. Zeci de speakeri, elite, specialişti în educaţie şi antreprenoriat au inspirat peste 30.000 de profesori şi educatori, promovând principii şi instrumente ale unei mentalităţi deschise în educaţie aplicate la clasă.
Traininguri: 745 de profesori SuperTeach selectaţi dintre participanţii la conferinţele SuperTeach au absolvit programul de formare "Mentalitate Deschisă în Educaţie", realizat în România de Institutul Dezvoltării Personale. Ne propunem să ajungem la peste 20.000 de profesori absolvenţi ai programului.
Comunităţi: În prezent, SuperTeach dezvoltă comunităţi locale în 26 de judeţe cu ajutorul celor 51 de facilitatori ai programului MDIE şi o Platformă Digitală de conţinut educativ pentru toţi profesorii interesaţi să evolueze în spiritul nevoilor societăţii actuale.
Şcoli SuperTeach: În octombrie 2021, şcoala nr. 28 "Dan Barbilian" din Constanţa a devenit prima instituţie de stat din România în care, în următorii 2 ani, va fi implementat un amplu proiect de schimbare de mentalitate. Proiectul-pilot va fi replicat şi în alte instituţii de învăţământ din ţară.
Celor 4 co-fondatori ai proiectului – Felix Tătaru (iniţiator), Dragoş Anastasiu, Cristina Gheorghe şi Alexandru Ghiţă – li s-au alăturat încă din primul an (2017) şi Felix Pătrăşcanu, Andy Szekely si Părintele Constantin Necula. Asociaţia SuperTeach este rezultatul parteneriatului dintre Romanian Business Leaders (RBL), Institutul Dezvoltării Personale (IDP) şi Grupul Educativa.
Mai multe detalii despre SuperTeach pot fi regăsite pe site-ul oficial şi pe pagina de Facebook a asociaţiei. Profesorii pot găsi resurse utile şi pe grupul de Facebook SuperTeach.

01 martie 2022 la 20:56
1553 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 9 ore
Apariția și dispariția Parcului din Piața Mare. Informații din Sibiul anilor ´40
În poveștile despre trecutul orașului spuse de bunicii sibieni apare deseori parcul din Piața Mare, desființat în anul...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Dacă vor ajunge în finală, sibienii ar putea juca ACASĂ cu trofeul Cupei României pe masă! ”Municipalul”, preferatul federației
Pentru al treilea an consecutiv, Stadionul ”Municipal” ar urma să găzduiască finala Cupei României. Arena sibiană a fost...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Ce spune ”Șumi” despre zvonurile că ar urma să fie înlocuit chiar cu Măldărășanu: ”Îi doresc baftă și îi curăț vestiarul!”
La un pas să rateze obiectivul, calificarea în cupele europene, Marius Șumudică își simte viitorul amenințat pe banca...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
Antrenorul Rapidului crede că Hermannstadt are prima șansă de a se califica în finala Cupei
Marius Șumudică a declarat, într-o conferință de presă, după sosirea la Sibiu, că echipa lui Măldărășanu este favorită...
Actualitate
1 min de citit