Personalitățile sportive care au primit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Sibiu”. Gimnasta Claudia Presăcan, deschizătoare de drum. Mircea Vulc, omul cu titlurile naționale pentru CSU. Mihai Albu, baschetbalistul din echipa Europei. Alpiniștii sibieni de pe ”Acoperișul lumii”

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Lista personalităților care au primit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Sibiu” din 1991 și până în prezent include și mai mulți foști sportivi. Cu toții s-au născut în localitatea de pe malurile Cibinului și au scris istorie pentru aceasta, însă o parte dintre ei au ajuns pe alte meleaguri, între timp.

Drumul a fost deschis de gimnasta Claudia Presăcan, care a primit distincția în 1995 pentru ”rezultate deosebite la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene şi Mondiale”, așa cum se specifică pe site-ul Primăriei Municipiului Sibiu, sibiu.ro.

La data respectivă, Presăcan era campioană europeană de junioare la sol, titlu obținut în 1994. Din 1996, conform site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, cosr.ro, a început pregătirea la Deva cu lotul olimpic de senioare al României, sub îndrumarea antrenorilor Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte și Benine Pereteanu, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cel mai bun rezultat al carierei, conform cosr.ro, a fost titlul olimpic cucerit cu echipa, la Sydney, în 2000.

Tot cu echipa României, în 1994, 1995 și 1997 a obținut ”aurul” mondial în Germania, Japonia și la Lausanne, în Elveția, iar un an mai târziu, la Europenele din Rusia, de la Sankt Petersburg, a cucerit titlul continental cu echipa și ”bronzul” la individual compus și paralele, conform cors.ro.

În anul 2000, Claudiei Presăcan i-a fost conferit Ordinul național ”Pentru Merit” în grad de comandor.

De numele lui Mircea Vulc se leagă cele două titluri naționale, singurele obținute de echipa de baschet a Clubului Sportiv Universitar. Vulc a primit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Sibiu” în 1999, anul în care ”galben-albaștrii” au luat pentru a doua oară laurii în Campionatul Național, la patru ani distanță de la primul titlu.

Mircea Vulc a petrecut mai bine de patru decenii la CSU, ajungând de la jucător, la antrenor și chiar președintele clubului. În lunga sa carieră, a mai fost și vicepreședintele Federației Române de Baschet și chiar antrenorul echipei naționale de seniori, în anii 2000.

Custom Image

Revenind la perioada în care, cu Mircea Vulc la timonă, CSU a câștigat cele două titluri naționale, trebuie menționat faptul că tot pe atunci echipa și-a mai trecut în palmares două titluri naționale de vicecampioană și a mai cucerit și ”bronzul” în mai multe rânduri.

Acum în vârstă de 37 de ani, Sabina Cojocar a luat medalia de aur cu echipa feminină de gimnastică a României la Campionatul Mondial de gimnastică de la Gent, Belgia (2001) și trei medalii de aur și două de argint la Campionatul European de junioare, de la Paris, în 2000, conform gymnasticresults.com.

Mihai Albu a fost unul dintre cei mai valoroşi baschetbalişti români din toate timpurile. Născut la Sibiu în data de 21 iunie 1938, Mihai Albu şi-a dedicat o mare parte din viaţă sportului cu mingea la coş, urcând rapid pe treptele afirmării sportive. De-a lungul carierei a îmbrăcat tricoul echipelor Constructorul Sibiu, Universitatea Cluj şi Dinamo Bucureşti şi a adunat numeroase selecţii în naţionala României. Evoluţiile sale deosebite au atras atenţia specialiştilor de peste hotare, Mihai Albu fiind de mai multe ori selecţionat în echipa Europei.

Pentru meritele sale deosebite aduse baschetului a primit distincţia de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2011, cu ocazia All Star Game-ului de la Sibiu, a fost inclus în galeria “Legendele baschetului românesc”.

Mihai Albu a decedat în vara anului 2017, în Cehia, în timp ce se afla în drum spre România.

În anul în care au ajuns pe ”Acoperișul lumii”, Vf. Everest, la 8.848 metri, în Himalaya, alpiniștii sibieni Teodor Tulpan și Lucian Bogdan au primit și ei titlul de ”Cetățean de onoare al muncipiului Sibiu”.

Înainte de Everest, Tulpan a avut parte de mai multe expediții reușite în Munții Pamir (vf. Lenin, 7.134 metri, în 1996), Munții Caucaz (vf. Elbrus – 5.642 m, vf. Ghermoghenov – 3.994 m, ambele în 1997, și vf. Ushba – 4.710 m, cel mai dificil vârf din Caucaz, vf. Gumaci – 3.850 m și vf. Elbrus – 5.642 m, în 1998), Munții Tien Shan (vf. Khan Tengri – 7.010 m) și în Munții Anzi (vf. Aconcagua – 6.962 m), în 2002.

 

Personalitățile care au primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Sibiu” în perioada 1991-2022 *

 

ANTJE SCHMIDT-CLASSEN (1991)

Din oraşul german Siegen, pentru ajutorul acordat locuitorilor municipiului şi judeţului Sibiu, în special elevilor școlii cu internat pentru deficienţi de auz.

 

DR. ALOIS MOCK (1994)

Ministru al Afacerilor Externe din Austria, pentru paşii concreţi în relaţia dintre România şi Austria, pentru contribuţia directă la acordarea de ajutoare materiale şi spirituale, în special în Sibiu.

 

MARY ANNE MCCOLLUM (1994)

Primar al oraşului Columbia din statul american Missouri, pentru apropierea dintre cele două oraşe.

 

CLAUDIA PRESECAN (1995)

Gimnastă din Sibiu, pentru rezultate deosebite la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene şi Mondiale.

Custom Image

CHARLES R. FRANZ (1995)

Profesor la Universitatea Missouri din Columbia (Statele Unite ale Americii), pentru dezvoltarea relaţiilor între cele două oraşe şi universităţi.

 

IOAN MACREA (1995)

Coregraf, pentru înfiinţarea ansamblurilor folclorice ”Junii Sibiului”, ”Ceata Junilor”, a formaţiei de căluşari, pentru afirmarea bogăţiei spirituale româneşti peste hotare.

 

GÜNTER ROLF KIRSTE (1996)

Profesor doctor la Universitatea ”Albert Ludwig” din Freiburg, pentru sprijinul real în vederea materializării programului de colaborare româno-german ”Transplant renal la Sibiu”.

 

POMPEIU ONOFREIU (1997)

Monsenior prelat papal, stabilit la Sibiu în anul 1940, pentru lupta de apărare a spiritului creştin al poporului român şi a Bisericii Române Unite cu Roma – Greco – Catolică în perioada hortistă şi comunistă, inclusiv în condiţii de detenţie şi ilegalitate, pentru activitate deosebită în cadrul ASTREI, pentru apărarea unor personalităţi persecutate.

 

MIRCEA IVĂNESCU (1997)

Poet şi traducător stabilit la Sibiu în anul 1973, distins cu numeroase premii, pentru contribuţia sa la dezvoltarea literaturii române contemporane.

 

DUMITRU CIOCOI-POP (1997)

Rector al Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu, profesor universitar cu numeroase lucrări de referinţă în domeniul literaturii anglo-americane, recunoscut în lumea academică internaţională, pentru strategia modernă de dezvoltare a Universităţii din Sibiu, devenită la 12 mai 1995 Universitatea ”Lucian Blaga”.

 

ERNA HENNICOT-SCHOEPGES (1998)

Ministru al Culturii şi Învăţământului din Luxemburg, pentru participarea la seminarul internaţional ”Sibiu – Confluenţe europene” şi iniţierea unor strânse legături între Luxemburg şi Sibiu.

 

MANFRED CARSTENS (1998)

Secretar de stat în Ministerul Federal de Interne al Germaniei, pentru participarea la seminarul internaţional ”Sibiu – Confluenţe europene” şi iniţierea unor strânse legături între Germania şi Sibiu.

 

MOUNIR BOUCHENAKI (1998)

Directorul Diviziei pentru Patrimoniu Cultural UNESCO, pentru participarea la seminarul internaţional ”Sibiu – Confluenţe europene”.

 

PIERRE WERNER (1998)

Prim-ministru onorific al guvernului luxemburghez, pentru participarea la seminarul internaţional ”Sibiu – Confluenţe europene” şi iniţierea unor strânse legături între Luxemburg şi Sibiu.

 

RAYMOND WEBER (1998)

Director al Comisiei pentru Cultură şi Sport din cadrul Consiliului Europei, reputat om de cultură din Luxemburg, pentru implicarea sa în organizarea, la Sibiu, în perioada 12-14 mai 1998 a colocviului internaţional ”Sibiu – confluenţe europene”.

 

EMIL CONSTANTINESCU (1998)

Preşedinte al României, pentru contribuţia şi implicarea directă în campania ”Europa – un patrimoniu comun”, care pentru municipiul Sibiu vizează în mod deosebit situl medieval şi integrarea oraşului în structurile programatice europene.

 

ION CARAMITRU (1998)

Ministru al Culturii, pentru promovarea susţinută a Sibiului în cadrul campaniei ”Europa – un patrimoniu comun”, a susţinerii la UNESCO a Schiţei planului de salvare a oraşului istoric Sibiu, a lansării proiectului-pilot de restaurare şi dezvoltate a Sibiului, pentru iniţierea colocviului pluridisciplinar ”Sibiu-confluenţe europene”.

 

AUREL MAXIM (1998)

Consilier municipal, fost deţinut politic, pentru organizarea Comitetului de luptă împotriva comunismului, pentru implicarea sa în conducerea manifestaţiilor de la Sibiu în decembrie 1989.

 

THOMAS CURTEAN (1998)

Sibian stabilit în SUA în anul 1947, pentru implicarea sa directă în dezvoltarea Bursei de Mărfuri Sibiu, precum şi a creşterii credibilităţii şi prestigiului acesteia.

 

MIRCEA OPRIŞIU (1998)

Pentru contribuţia sa la conducerea şi ridicarea ”noii cetăţi a tiparului sibian”, a revistei Transilvania, pentru editarea a numeroase lucrări despre Sibiu, pentru sprijinirea Muzeului Brukenthal.

 

GHEORGHE PAVELESCU (1998)

Doctor în sociologie şi filozofie a culturii, profesor universitar, cercetător etnolog şi muzeograf, pentru contribuţia sa la dezvoltarea învăţământului superior sibian şi a cercetării în domeniul culturii populare.

 

EMIL HUREZEANU (1998)

Absolvent al Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca, cu studii postuniversitare în Austria şi Statele Unite ale Americii, pentru mesajul său convingător şi vehement ca redactor la Radio Europa Liberă, iar ulterior, la Radio Deutsche Welle, pentru creaţia sa literară, ca exponent al ”generaţiei 80”, pentru activitatea sa susţinută, de mediatizare în presa scrisă şi audio-vizuală, precum şi prin numeroase conferinţe, a politicii sud-est europene în general şi a celei româneşti în special; este unul din cei mai cunoscuţi sibieni contemporani, un simbol al rezistenţei anticomuniste, cu un important rol public şi după 1990.

 

EROII MARTIRI AI REVOLUŢIEI DIN DECEMBRIE 1989 (1998)

Eroii martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989 ca recunoaştere a valorii sacrificiului lor suprem: colonel (p.m.) Constantin Ionescu, locotenent colonel (p.m.) Ioan Lodromănean, maior (p.m.) Nicolae Voicu, maior (p.m.) Ioan Păiş, maior (p.m.) Nicolae Drăculeţ, căpitan (p.m.) Nicolae I. Coman, maior (p.m.) Florin Stuparu, căpitan (p.m.) Vasile Olărescu, căpitan (p.m.) Ioan Corlaciu, căpitan (p.m.) Gelu Cîrstea, sublocotenent (p.m.) Petru Farcaş, sublocotenent (p.m.) Pavel Şandor, sublocotenent (p.m.) Vasile Vasiliu, ssublocotenent (p.m.) Gheorghe I. Coman, sublocotenent (p.m.) Vasile V. Lobonţ, sublocotenent (p.m.) Ioan Roman, sublocotenent (p.m.) Vasile Ban, sublocotenent (p.m.) Ioan I. Coca, sublocotenent (p.m.) Traian-Viorel Onişor, sublocotenent (p.m.) Nicolae-Ilie Severin, căpitan (p.m.) Nicolae I. Fifoiu, căpitan (p.m.) Ioan Stan, colonel (p.m.) Silviu P. Chiran, căpitan (p.m.) Dumitru Croitoru, sublocotenent (p.m.) Ilie Florea, Constantin P. Andronie, Iulian V. Boantă, Ioan G. Bogdan, Gheorghe Botei, Ioan Bragă, Nicolae Bulea, Petru P. Bunaciu, Gheorghe C. Bustan, Iohann Deutschlander, Victor I. Cioran, Cristian Ghe. Cărpătorea, Paul-Alin Chirca, Mihai S. Constantin, Gheorghe Corduneanu, Vasile S. Curăraru, Florian I. Damian, Vasilșe Diaconu, Nicolae Farcaş, Andreiu Marian Folea, Nicolae Ganţă, Liviu N. Giura, Gheorghe D. Gândilă, Ioan Homescu, Elena Colhon, Nicolae N. Istrate, Ioan N. Lepşa, Ilie C. Lupea, Ioan Marcu, Ioan Mihali, Ioan C. Mititel, Ioan Muntean, Anișoara Neagoe, Tiberiu A. Nedelca, Ioan I. Nemeş, maior Romulus O. Niţă, Ioan I. Onu, Toma V. Posa, Valentin S. Radu, Petru A. Răspop, Ioan Coma, Constantin D. Stancu, Victor Sărac, Dumitru D. Tîrnovean, Teodor Vicaş,  Cornel F. Vinersar, Ioan Zdîrcu, Daniela Dîrlescu, Reinhold Wilhelm Heinz, Marcel Vasile Hoza, Hans Werner Lutsch, Dumitru Mihu, Cornel Ilia, Valentin Roman, Ioan Cazan, Nicolae Tudor, Nicolae Golaftion, Dorin M. Căpriţă, Marinel Ioan Ciul, Mihai Godenca, Gheorghe Gavrilă, Dan Mititi, Adrian Mircea Mihai, Mihai Cristian Oancea, Emil Nicolae  Papacica, Mihai Sebeş, Erika Szantoy, Cristian Serdenciuc, Cătălin Vasile Niţă, Ioan Talpoş, Victor Motica, Werner Almen, Nicolae Ştefan.

Notă: (p.m.) – post mortem.

 

FRANÇOIS ETTORI (1999)

Șeful Misiunii Băncii Mondiale în România, pentru contribuţia sa la declararea Sibiului şi zonei înconjurătoare drept obiectiv de interes naţional.

 

CHRISTOFER CRABBIE (1999)

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, pentru susţinerea proiectului de punere în valoare a patrimoniului cultural şi arhitectonic al Sibiului.

 

NICOLAE NOICA (1999)

Ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoiului, pentru demersurile în direcţia protejării şi restaurării rezervaţiei de arhitectură medievală a Sibiului.

 

CHRISTINE MANGOLD (1999)

Pentru activitatea în cadrul fundaţiei ”Mutter Initiative”, prin care a făcut o serie de donaţii în Sibiu, în principal pentru Spitalul de Pediatrie.

 

ANDREI MARGA (1999)

Ministru al Educaţiei Naţionale, doctor în filozofie, profesor universitar, pentru calităţile profesionale şi morale şi contribuţia la dezvoltarea învăţământului românesc.

 

MIRCEA VULC (1999)

Personalitate marcantă a sportului local şi naţional, pentu contribuţia sa la afirmarea baschetului sibian.

 

HARALD GEHRIG (1999)

Consul general al Germaniei la Sibiu, pentru meritele în consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare în diverse domenii între comunitatea sibiană şi alte comunităţi din Germania, pentru contribuţia culturală, economică şi socială a germanilor din România.

 

PETER MAGRATH (1999)

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Universităţilor şi Colegiilor de Stat din Statele Unite ale Americii, pentru contribuţia decisivă la schimbarea perceperii imaginii realităţii româneşti în lume, pentru iniţierea şi promovarea Centrului de Cooperare Româno-Americană din Sibiu.

 

MAX ARNULF BRAUN (1999)

Consul al Germaniei la Sibiu, pentru meritele în consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare în diferite domenii între comunitatea sibiană şi alte comunităţi din Germania.

 

HERMANN RICHARD SCHMIDT (1999)

Profesor, fost inspector general şcolar şi fost director al Liceului Brukenthal, pentru activitatea neîntreruptă de aproape 50 de ani în slujba învăţămâtului sibian, pentru contribuţia la imaginea ţării noastre, în special a Sibiului, peste hotare.

 

ZAHARIA MACOVEI (1999)

Profesor universitar, doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, stabilit la Sibiu, pentru contribuţia la dezvoltarea învăţământului superior românesc, pentru talentul literar, pedagogic şi ştiinţific.

 

MARY ROSE CHRISTY (2000)

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii de Stat Arizona, specializarea Asistenţă Socială, pentru fondarea, în anul 1995, la Sibiu, a Asociaţiei Româno-Americane pentru Promovarea Asistenţei Medicale, Educaţiei şi Serviciilor Umane (ARAPAMESU), prin care a dezvoltat diverse programe şi proiecte sociale, în colaborare cu alte organizaţii neguvernamentale şi instituţii, precum şi pentru contribuţia la dezvoltarea şi mediatizarea relaţiilor Sibiului cu diverse personalităţi americane.

 

ŞTEFAN AUGUSTIN DOINAŞ (2000)

Poet şi traducător, membru al Academiei Române, absolvent a Facultăţii de Litere şi Filozofie la Sibiu, membru fondator al Cercului Literar de la Sibiu, Doctor Honoris Cauza al Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu, pentru activitatea sa literară, apreciată în România şi în străinătate.

 

IOANA POSTELNICU (2000)

Scriitoare născută în Poiana Sibiului, urmând studiile la Sibiu, apoi la Cluj şi Bucureşti, supranumită şi ”Doamna literelor româneşti”, pentru activitatea literară distinsă cu numeroase premii, pentru prezentarea, în opera sa, a meleagurilor sibiene.

 

Î.P.S. ANTONIE PLĂMĂDEALĂ (2000)

Mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, doctor în teologie, membru de onoare al ASTREI, pentru întreaga sa operă filozofică, teologică şi literară, consacrată în conştiinţa opiniei publice.

 

PAUL PHILIPPI (2000)

Profesor universitar doctor, cu studii universitare de teologie şi istorie în Germania şi Elveţia , fondator şi preşedinte, apoi preşedinte de onoare al Forumului Democrat al Germanilor din România, cu sediul în Sibiu, pentru activitatea ştiinţifică, didactică şi politică, pentru acţiunile întreprinse în străinătate cu scopul de a face cunoscută istoria ţării noastre şi în particular cea a Sibiului, având drept urmare creşterea prestigiului oraşului nostru şi concretizându-se în legături culturale statornice cu alte comunităţi.

 

CHRISTOPH-MICHAEL KLEIN (2000)

Episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană (Lutherană) din România, cu sediul în Sibiu, doctor în teologie, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Viena, autor a peste 200 de studii, articole şi comunicări, precum şi a unor cărţi de teologie, pentru întreaga sa activitate, inclusiv pentru cea ecumenică, desfăşurată atât la nivel naţional cât şi internaţional.

 

SABINA COJOCAR (2000)

Membră a lotului olimpic de gimnastică, triplă campioană europeană de junioare şi vicecampioană cu echipa la sol, la Campionatele Europene de la Paris, pentru cariera excepţională în gimnastică, începută în Sibiul natal.

Custom Image

EBERHARD SCHAICH (2000)

Profesor universitar doctor, rector al Universităţii ”Eberhard Karls” din Tübingen, Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu, pentru bursele acordate cadrelor didactice şi studenţilor sibieni, pentru dezvoltarea unor programe de cooperare între centrul universitar Sibiu şi oraşul universitar Tübingen.

 

ION BESOIU (2001)

Unul din cei mai mari actori români, simbol al teatrului şi filmului românesc, care în primii 16 ani de activitate a jucat pe scena teatrului sibian, iar în anul 1997 a înfiinţat Fundaţia ”Sibiul Vechi”, pentru întreaga sa activitate artistică şi pentru efortul de reînviere a ”spiritului sibian”.

 

CONSTANTIN OPREAN (2001)

Profesor universitar doctor, prorector al Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu, pentru activitatea sa prestigioasă în domeniul academic şi al cercetării ştiinţifice, distinsă cu diverse premii de către o serie de instituţii de notorietate din ţară şi din străinătate, precum şi pentru aportul său la construirea noi Facultăţi de Inginerie din Sibiu, a Sălii Polivalente ”Transilvania”, pentru susţinerea sportului de performanţă sibian.

 

JEAN-PIERRE ANDRÉ KALLENBACH (2001)

Inginer diplomat, membru de onoare al Uniunii Internaţionale a Transportatorilor Publici, pentru contribuţia sa, în calitate de director general al Transportului Public Lausanne, la dezvoltarea transportului în comun sibian, concretizat în donarea unor mijloace de transport şi piese de schimb.

 

JOSEF DEIMER (2002)

Primar general al oraşului Landshut, cel mai vechi primar în funcţie din Germania, pentru implicarea sa activă în demersul integrării europene a României şi iniţiativa înfrăţirii oraşului Landshut cu Sibiul.

 

OTTO SCHILLY (2002)

Ministru federal de interne al Germaniei – cu ocazia vizitei la Sibiu, pentru promovarea imaginii României, în general şi a Sibiului, în special, în ţara sa.

 

MIHAI ALBU (2003)

Baschetbalist format la Sibiu, profesor de sport la Liceul THG din Wolfenbüttel, pentru performanţele sportive, pentru acţiunile de sprijin a sportului sibian şi pentru cele umanitare, concretizate în donaţii pentru Leagănul de copii din Sibiu.

Custom Image

TEODOR TULPAN ŞI LUCIAN BOGDAN (2003)

Alpinişti şi salvamontişti sibieni, pentru performanţa de a duce Sibiul, la propriu, pe cele mai înalte culmi, prin cucerirea, la 22 mai 2003, în cadrul primei expediţii integral româneşti, a ”Acoperişului Lumii”, Everestul.

 

EDMOND HERVÉ (2003)

Primar al oraşului francez Rennes, pentru dezvoltarea relaţiilor între Rennes şi Sibiu, atât înaintea cât şi după înfrăţirea celor două oraşe.

 

ROSELYNE LEFRANÇOIS (2003)

Viceprimar al oraşului francez Rennes, pentru dezvoltarea relaţiilor între Rennes şi Sibiu, atât înaintea cât şi după înfrăţirea celor două oraşe.

 

ALTEŢA REGALĂ MAREA DUCESĂ MARIA DE LUXEMBURG (2004)

Alteţa Regală Marea Ducesă Maria de Luxemburg, cu ocazia vizitei la Sibiu, pentru contribuţia statului luxemburghez la restaurarea imobilului din Piaţa Mică, devenită ”Casa Luxemburg”.

 

ALTEŢA REGALĂ MARELE DUCE HENRY DE LUXEMBURG (2004)

Alteţa Regală Marele Duce Henry de Luxemburg, cu ocazia vizitei la Sibiu, pentru contribuţia statului luxemburghez la restaurarea imobilului din Piaţa Mică, devenită ”Casa Luxemburg”, simbol al legăturilor istorice dintre cele două zone ale Europei.

 

RĂZVAN THEODORESCU (2004)

Academician, ministru al Culturii şi Cultelor, pentru susţinerea instituţiilor culturale din Sibiu, pentru contribuţia la cofinanţarea Festivalului Internaţional de Teatru, al celui de Film Antropologic şi de Jazz, pentru susţinerea candidaturii Sibiului la Programul Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007.

 

MIRON TUDOR MITREA (2004)

Ministru al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, pentru implicarea în realizarea de locuinţe şi alte investiţii în Sibiu.

 

MUGUR ISĂRESCU (2007)

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, pentru contribuţia la dezvoltarea Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu şi a staţiunii Păltiniş.

 

PETRE SBÂRCEA (2007)

Unul din cei mai cunoscuţi dirijori români contemporani, cadru didactic la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, pentru aportul său la dezvoltarea vieţii muzicale din Sibiu, unde a debutat la pupitrul orchestrei Filarmonicii de Stat, orchestră de care îl leagă 50 de ani de activitate, din care cei mai mulţi ca prim-dirijor; între anii 1976-1990 a fost şi director al Filarmonicii de Stat Sibiu.

 

HANS CHRISTIAN HABERMANN (2007)

Preşedintele Fundaţiei Saşilor Transilvăneni, pentru finanţarea renovării unor clădiri din centrul istoric al Sibiului, a unor evenimente culturale, pentru lobby-ul pe care îl face în Europa Centrală şi de Vest pentru Sibiu.

 

TRAIAN BĂSESCU (2007)

Preşedintele României, pentru implicarea în Programul Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007.

 

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU (2007)

Prim-ministru al României, pentru sprijinul acordat Programului Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007, extinderii şi modernizării aeroportului sibian, reabilitării unor şcoli din oraş.

 

OCTAVIE MODERT (2007)

Secretar de stat pentru cultură, educaţie şi cercetare în Luxemburg, pentru susţinerea Sibiului în vederea conferirii titulaturii de Capitală Culturală Europeană.

 

GUY DOCKENDORF (2007)

Director general în Ministerul Culturii din Luxemburg, pentru deosebitul sprijin şi implicarea directă în nominalizarea Sibiului drept Capitală Culturală Europeană.

 

DR. ADRIAN IORGULESCU (2007)

Ministru al Culturii şi Cultelor, pentru aportul la Programul Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007.

Custom Image

SERGIU NISTOR (2007)

Comisar guvernamental pentru Programul Sibiu-Capitală Culurală Europeană 2007, pentru contribuţia la reuşita programului şi la reabilitarea centrului istoric al Sibiului.

 

DR.H.C. SUSANNE KASTNER (2007)

Vicepreşedinte al Bundestagului German, pentru implicarea sa în proiecte culturale în Sibiu şi diverse acţiuni umanitare în oraş şi împrejurimi.

 

DAN PERJOVSCHI (2008)

Cel mai cunoscut artist plastic român contemporan, pentru iniţiativa construirii în Sibiul natal a unui atelier-arhivă de artă contemporană, viitor centru cultural.

 

HELMUT KREUTZ (2009)

Antreprenor german, pentru ajutorul său financiar substanţial la reabilitarea Bisericii Evanghelice din Sibiu, unul din simbolurile marcante ale oraşului.

 

STEFAN ORTH (2010)

Artist plastic, pentru promovarea imaginii Sibiului în ţară şi în lume prin lucrările sale, în special de gravură şi pentru contribuţia sa la programul Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007.

 

MIRCEA PĂCURARIU (2012)

Membru corespondent al Academiei Române, preot profesor, doctor în teologie şi istoric – pentru activitatea sa neîntreruptă de peste 50 de ani în învăţământul superior teologic sibian şi pentru articolele şi cărţile sale de referinţă legate de Sibiu.

 

SHUJI KOGI (2013)

Secretar general al EU-Japan Fest Japan Committee, pentru susţinerea Teatrului Naţional ”Radu Stanca” şi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pentru facilitarea schimburilor teatrale între Sibiu şi Japonia şi a prezenţiei voluntarilor japonezi în Sibiu, pentru contribuţia la înfrăţirea între Sibiu şi Takayama.

 

HORST KLUSCH (2013)

Specialist de renume internaţional în domeniul ceramicii, posesorul celei mai bogate şi mai reprezentative colecţii ce ilustrează dezvoltarea olăritului artistic în Transilvania, pentru iniţierea Cercului de colecţionari ceramişti din Sibiu şi a Târgului Olarilor din Sibiu.

 

MIRCEA MUREŞAN (2013)

Cel mai în vârstă regizor român în viaţă, în palmaresul căruia se înscriu filme de referinţă din cinematografia românească, cum sunt ”Răscoala”, ”Baltagul”, ”Blestemul Pământului” şi ”Blestemul Iubirii”, ”Horea”, pentru legătura pe care o păstrează cu Sibiul natal şi pentru filmările pe care le-a realizat, de câte ori a fost posibil, în zona Sibiului.

 

NICOLAE BARCAN (2013)

Decanul de vârstă al artei plastice sibiene – pentru implicarea sa în activitatea filialei sibiene a Uniunii Artiştilor Plastici din România, pentru maniera inconfundabilă în care a redat Sibiul în multe dintre picturile sale.

 

PAUL NIEDERMAIER (2013)

Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, doctor în arhitectură, membru corespondent al Academiei Române, cel mai important specialist din România în studiul istoriei oraşelor, pentru lucrările sale legate de Transilvania în general şi de Sibiu, în special.

 

FRANK-WALTER STEINMEIER (2015)

Ministrul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, pentru implicarea susținută în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, precum și pentru contribuția sa la desemnarea Sibiului drept Capitală Culturală Europeană în 2007.

 

LUCIA ANA ȚEPOSU MARINESCU (2017)

Una dintre cele mai importante figuri ale muzeisticii și arheologiei clasice greco-romane din țara noastră, pentru studiile și cercetările sale considerate esențiale pentru istoria României, a culturii și civilizației transilvănene.

 

FRIDERIC GÜNTHER NUSS (2017)

Artist fotograf sibian, membru FIAP, răsplătit cu distincţia de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, cu o activitate profesională susținută în media locală și națională, dar și  cu o activitate artistică îndelungată prin care a adus un plus de imagine Sibiului și României.

Custom Image

 

HASSO PLATTNER (2019)

Partener al comunitătii locale prin sustinerea învătământului superior sibian.

 

SILVIA MACREA (2019)

Manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul-Junii” Sibiu, personalitate culturală de excepție și ambasador al tradițiilor orașului și zonei Sibiului. Ansamblul folcloric profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului” este cea mai veche formație de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa. Ansamblul activează neîntrerupt din anul 1944, în municipiul Sibiu, România, în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul-Junii” Sibiu. În cele șapte decenii de activitate, Junii Sibiului au susținut peste 40.000 de spectacole, au obținut peste 100 de premii naționale și 60 de premii internaționale.

 

CONSTANTIN CHIRIAC (2021)

Directorul general al Teatrului Național “Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pentru contribuția deosebită la promovarea municipiului Sibiu pe plan național și internațional, pentru prestigioasa activitate culturală, artistică, educațională și de cercetare și pentru transformarea Sibiului – prin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – într-un important centru de dezvoltare a artelor spectacolului.

Custom Image

 

ADRIAN TOMA ORDEAN (2022)

Compozitor, producător muzical și interpret român contemporan de muzică pop-rock, cunoscut pentru fondarea formației Compact, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pentru contribuția sa artistică la dezvoltarea muzicii pop-rock din România, dar și pentru promovarea tinerelor talente și dezvoltarea vieții muzicale din Sibiu.

 

GÖTZ TEUTSCH (2022)

Muzician, născut în Sibiu în anul 1941, care a devenit unul dintre cei mai importanți violonceliști ai lumii, ca o recunoaștere binemeritată din partea orașului natal al acestui muzician de excepție care, printr-o viață dedicată culturii și artei, a reprezentat Sibiul pe cele mai importante scene ale lumii.

 

SABIN ADRIAN LUCA (2022)

Profesor univ. dr., primește titlul de ”Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu” pentru întreaga sa activitate de promovare a valorilor culturale, arheologice și istorice, precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național.

 

* sursa: sibiu.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor
29 decembrie 2022 la 20:11

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
S-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene ale Ligii a V-a. Echipele din Loamneș, Cristian, Păuca și Ocna Sibiului luptă pentru promovare
Odată cu meciurile etapei a XIV-a, disputate duminica trecută, s-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene...
Actualitate
1 min de citit