Articol
Cercetătorii au aflat că anumite medicamente anticolesterol şi alte medicamente anti-cancer sau pentru afecţiuni cardiace provoacă probleme grave când se consumă împreună cu grapefruit. Echipa de cercetători a descoperit de acum 20 de ani că numărul medicamentelor care provoacă efecte secundare grave a crescut de la 17 la 43 între 2008 şi 2012, pe măsură ce au fost lansate pe piaţă noi tratamente. Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt un grup de substanţe chimice numite furanocumarine, care se găsesc şi în portocale de Sevilla, în lime şi în pomelo. Furanocumarinele fac inactivă o enzimă ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivă, prea multe medicamente vor rămâne în organism pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moarte subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte efecte.
S-a constatat că peste 85 de medicamente interacţionează cu grapefruitul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grapefruit sau a 200 ml de suc de grapefruit ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient.
Cercetătorii nu ştiu câţi oameni sunt afectaţi, dar ştiu că cei peste 45 de ani prezintă un risc mai mare pentru că aceştia consumă cea mai mare cantitate de grapefruit şi totodată lor li se prescrie şi cel mai mare număr de medicamente.
Cât timp cadrele medicale nu sunt conştiente că efectele secundare pe care le observă la pacienţi se datorează consumului de grapefruit, este foarte puţin probabil ca aceştia să investigheze problema. Se crede că nu toate cadrele medicale cunosc interacţiunea medicamentelor împreună cu grapefruitul, lucru anunţat într-un articol publicat în jurnalul ştiinţific.
Sursa Los Angeles Times