Articol
Trebuie să ştii când treci prin centru ca localnic sau când ajungi la Sibiu ca turist, că multe străzi nu sunt de nasul tău atunci când umbli pe jos. Mai ales în “centrul vechi”. Da sunt şi alei în zonele de blocuri la fel de interzise, dar ce ar căuta un turist în Hipodrom II sau IV? Acolo hai să zicem că sunt mulţi oameni, la fel de mulţi sunt proprietari pe maşina lor proprietate şi neavând garaj sa loc de parcare al lor (sau având mai multe maşini) şi unde să le pună şi ei, pe trotuar. Aici, în centru, e altă poveste Nu sunt blocuri dar sunt case, care pot avea (sau nu, dar nu contează asta), garaje. Mai sunt chiar turiştii înşişi, care, venind la Sibiu ca la cine ştie ce mare minunăţie de oraş, pot sparge câtva sute de lei pe de-ale burţii pe la terasele, cafenelele şi magazinele de îngheţată din zona cu magnet la turişti, dar se uită la ăia câţiva lei daţi pe parcare.
Străzile Sibiului vechi au fost concepute fără ca cineva să se gândească că va veni o epocă în care unii ar intra şi în budă cu maşina şi că ar demola jumătate din localitate şi ar desfiinţa o rezervaţie naturală doar pentru a avea unde-şi parca maşina. Erau pe necesitatea vremii vechi. O căruţă două, oameni mulţi pe jos, apoi pe măsură ce lumea evoluează, hai două trei maşini stând, alte două-trei mergând. Nu s-a aşteptat nimeni ca să se ajungă la stadiuld e să nu mai ai loc să umbli printre atâtea maşini mergând sau stând.
Uite un exemplu este aici strada Gheorghe Lazăr. Stradă pe care, acum ceva timp, nu era nicio problemă nici dacă erai cu maşina, nici dacă erai pe jos, chiar dacă carosabilul nu e aşa lat iar trotuarul este la nivelul de glumă urbanistică. Ei acum este. Lumea vrea să îşi parcheze maşina cum şi unde are chef, chiar şi pe loc interzis parcării şi pe trotuarul ăla amărât. Pietonii, treaba lor, să se descurce. Că dacă ocolesc maşina parcată pe trotuar, ajung pe carosabil, unde mă claxonează altă maşină că de ce merg pe unde nu am voie. Dar ăia de ce parchează pe unde nu au voie?
Un exemplu clar este imaginea trimisă de un cititor al Tribunei, care arată clar cum stă treaba acolo, pe str. Gheorghe Lazăr. Ce să spui? Păi lozinca aia din 2007: “Normal, Sibiu!”.