Articol
Oricum am întoarce-o şi ne-am face că plouă, măsurile luate sub pretextul prevenirii limitării şi alte alea ale lui Covid ne-au afectat pe toţi şi greu pot fi uitate, mai ales cele care efectiv făceau mişto de inteligenţa ta. Ca "declaraţia pe proprie răspundere" când mergeai după pită, închisul în casă, interzicerile pe timp de noapte, odiosul certificat verde, inutila scanare a temperaturii, masca în aer liber, gardul de la Mall sau de la concerte şi alte fest-uri. Ca să nu mai pomenim de segregarea clară vaccinat-nevaccinat şi campania de ură oficializată împotriva celei de-a doua categorii.
De aceea, când s-a terminat cu boala aceea din care majoritatea care au făcut-o au scăpat totuşi vindecaţi, am rămas cu o amintire de neuitat şi cu convingerea că multe măsuri au fost ori doar ca să fie, ori că s-a făcut un superb experiment social. Şi ne-am bucurat, cu furie, că s-a terminat. Şi am promis că nu vom uita multe, că nu e de uitat.
Poate de aceea încă ne mai amuză autocolantele cu "purtaţi mască", panourile care te învaţă cum să te speli pe mâini, liniile de "distanţare socială" încă rpmase pe pardoseala unor magazine, afişuleţele cu ne vaccinăm ca să jucăm sau alte urme ale perioadei aberante ce a debutat acum trei ani pe vremea asta.
O MARE surpriză am avut-o însă pe strada Spartacus. Nu o surpriză, ci o întoarcere în timp. La şcoala de pe numita stradă (unde am făcut în a V-a "atelier" de tâmplărie, ca să vă mai dau din casă), la intrare încă tronează un panou care te învaţă să fii "responsabil".
Adică să te speli pe mâini, să nu scuipi sau să strănuţi, să nu duci mâna la ochi, să dezinfectezi orice, să nuştiuce cu mingea de rugby (asta nu am priceput-o) şi să suni la 112 din diverse motive. În plus, eşti îndemnat (ca elev?, ca vizitator?) să păstrezi traseul marcat şi mai ales să păstrezi distanţa aia de doi metri între tine şi alte persoane vii.
Deci ori e încă molimă pe Spartacus, ori ar fi cazul să ia chestia aia de pe gardul şcolii. Totuşi, a trecut cam mult timp de la "liberarea" de pandemie deşi se putea cu un nimim efort, să se renunţe la aşa ceva, mai ales ca e spre stradă şi vede tot rumânul. Dacă e greu, vin eu cu un patent, într-un sfert de oră e gata. Sau trebuie aprobare specială? Proiect cu studiu de fezabilitate şi licitaţie?
Cu ocazia aceasta cineva are şi răspunsul mai pe larg la întrebarea "ce aţi pozat"? Că bănuiesc că ce am zis atunci nu a fost nici complet, nici mulţumitor.