Auditul financiar este un demers de o mare importanță în lumea afacerilor, mai ales în condițiile în care aceasta este într-o continuă evoluție și modificare. Asigurarea transparenței și a încrederii în informațiile financiare ale unei companii este esențială, atât din punct de vedere al atingerii conformității legislative, cât și al creșterii încrederii persoanelor interesate în stabilitatea și eficiența acesteia. Din această cauză, este necesar să se ia anumite măsuri care să îmbunătățească procesul ca metodă de consolidare a credibilității unei organizații pe piața financiară.
Factorii de decizie din companiile private și de stat care au obligația realizării periodice a demersului de audit financiar trebuie să ia toate măsurile pentru a obține siguranța calității procesului. În acest sens, colaborarea cu o firmă specializată în astfel de analize, precum Mazars în România, este binevenită deoarece angajații companiei sunt specializați în operațiunile de audit financiar și au la dispoziție ultimele inovații tehnologice și de procedură, care garantează eficiența procesului.
O metodă des utilizată și cu șanse mari de succes este externalizarea serviciilor de audit financiar. Colaborarea cu o firmă care oferă astfel de demersuri aduce numeroase avantaje, printre care poate fi amintită transparența totală a auditului și existența unor competențe variate ale unor lucrători experimentați. Ambele elemente sunt superioare realizării auditului financiar de către echipele interne, deoarece abordarea este una obiectivă și independentă. Externalizarea serviciilor duce la posibilitatea realizării unor procese eficiente și garanția adaptării la orice schimbare legislativă și de reglementare fiscală.
Un mijloc eficient de creștere a calității demersului de audit financiar este folosirea tehnologiilor de analiză avansată cu ajutorul elementelor de inteligentă artificială. Cu ajutorul softurilor speciale, se reduce semnificativ timpul pentru realizarea analizei, dar și efortul necesar. Sistemele de analiză au capabilitatea de a identifica tendințe, modele și anomalii, elemente care permit identificarea cu claritate a tuturor aspectelor semnificative în legătură cu tranzacțiile financiare. Un alt avantaj al softurilor recente este identificarea cu precizie a unor probleme potențiale, înainte ca acestea să devină reale.
O tendință actuală în domeniul auditului financiar este cea de implementare a unor platforme colaborative. Prin facilitarea comunicării și a schimbului de informații între părțile interesate este accelerat fluxul informațional. În plus, este posibilă realizarea unui acces centralizat la documente și date relevante, modalitate de îmbunătățire a calității comunicării și de optimizare a timpului alocat. Aceste elemente contribuie la un audit eficient și coordonat, care contribuie la sănătatea financiară a unei companii.
Un element inovator, care crește eficiența auditului financiar este abordarea demersului într-un mod diferit față de cel tradițional. Astfel, în loc să se pună accent pe proceduri standard, se abordează un demers bazat pe date și analize de risc. În acest mod, concentrarea resurselor se poate face pe acele zone în care potențialul de erori sau de fraude este maxim. Folosirea eficientă a timpului specialiștilor permite o direcționare eficientă a investigațiilor, procesul de audit devenind astfel relevant.
În concluzie, creșterea eficienței procesului de audit financiar trebuie să fie o preocupare permanentă a factorilor de decizie din companiile din România în vederea beneficierii de avantaje care să contribuie la stabilitatea financiară.
Sursa foto: unsplash.com