Parisul şi Constanţa ne spun că se poate şi fără trotinete aruncate pe trotuare. Sibiul ce spune?

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Care e chestia? Păi e. Că uite, prin vot popular, prin referendum, la Paris vorba aia Oraşul Luminilor, s-a spus pa-pa şi drum bun cale bătută trotinetelor de închiriat. Este prima capitală euroepană care face acest gest salutar. Referendumul a fost clar, fără dus-întors: nouă din zece parizieni au decis ca oraşul să scape de chestiile acelea care mai mult tulburau traficul decât să-l "fluidizeze" aşa cum se laudă promotorii trotinetelii fără frontiere.

În România, un singur oraş a făcut pasul decisiv: Constanţa. A fost simplu şi legal: primăria de acolo nu a mai prelungit autorizaţiile de funcţionare. Punct. Unul din motive a fost că aceste trotinete "verzi" puneau în pericol siguranța traficului rutier și pietonal.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cum e la Sibiu?

Cum e la Sibiu? Păi fiind vorba de bănuţi la bugetul, până acum s-a decis un fel de scaldă. Chiar dacă trotinetele încurcă şi mersul şi staţionarea, chiar dacă sunt folosite după cum vrea muşchiul utilizatorului, fără prea mari greţuri sau măsuri contra, chiar dacă zac enervant de mult timp în acelaşi loc pentru că de aia, chiar dacă pe plan naţional numărul accidentelot care au avut loc "graţie" eco-prietenoaselor ăstora s-au înmulţit extrem de mult iatr majoritatea covârşitoare dintre accidente au avut loc din vina trotinetiştilor, la Sibiu s-au luat sferturi de măsuri.

Una ar fi ca ele să fie ridicate la fel ca maşinile, în urma unui apel telefonic. Sa zicem că ar funcţiona dacă nu am trăi într-un oraş care duduie de miserupsm şi de gospodari atomici cărora nu le pasă de ce e în afara "propietăţii" lor. O altă decizie, efectiv comică, este limitarea vitezei trotinetelor în parcuri, la 5 km/oră.

Hai, daţi o tură prin Sub Arini (dealtfel SINGURUL parc care permite traficul trotinetelor) şi vedeţi ce raliuri se fac acolo şi cum latră utilizatorii la pietoni că de ce nu li se face loc "în p***a mea". Ok, aţi decis asta. Cine verifică viteza trotinetiştilor când cel puţin eu de ani mulţi nu am văzit poliţiie locală în parc, doar pe lângă ruinele de la Bolta Rece?

 

Cum se (în)calcă legislaţia locală cu trotineta "verde"

Dacă vreţi un "ghid" al tuturor încălcărilor din teren ale legistlaţiei privind folosirea trotinetelor, în special de către utilizatori (majoritatea copii sau puberi care nu au ce căuta de fapt pe ele şi prin trafic) consultaţi Hotărârea de Consiliu Local nr 229/2021. Tot ce vă pot spune este că nu ştiu dacă e vreun punct care să nu fi fost încălcat, la Sibiu, de către utilizatorii trotinetelor, în mod repetat.

Astfel, la Art 4 (1) se spune  printre altele că, "Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h". Ei câţi trotinetişti aţi văzut pe trotuar faţă de locul unde se prevede să meargă? Păi staţi pe lângă spital vizavi de Thalia, pe la mallul de la gară, spre Sub Arini sau pe Mihai Viteazu. 

Al. 2 al aceluiaşi articol spune că "Utilizatorii trotinetelor electrice vor circula în locurile permise fără îngreunarea circulaţiei celorlalţi participanţi la trafic, cu o viteză adaptată pentru desfăşurarea în siguranţă a circulaţiei". Bun, la felul cum e situaţia în teren, trecem asta la rubrica "bancuri, glume şi umor". De ce? Întrebaţi pietonii şi şoferii.

Art . 6 ar trebui printat de fiecare, purtat în permanenţă oiar când vezi trintinetist "verde" pozat instant apoi căutat care paragraf l-a încălcat. Rezultatele for fi, în covârşitoare majoritate, uimitiare.

Deci: "Amplasarea/staţionarea trotinetelor electrice de către operatori şi utilizatori a trotinetelor electrice este interzisă în următoarele zone:

a) pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 m; (văzut de plictisitor de multe ori)

b) în zona staţiilor de transport în comun, pe toată lungimea staţiei şi 25 m înainte şi după staţie;

c) pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea);

d) pe locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, inclusiv pe cele cu folosinţă exclusivă (taxi, persoane cu handicap, autocare, motociclete, rezervate);

e) în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii şi 25 m înainte şi după trecerea de pietoni;

f) pe spaţiile verzi;

g) în intersecţii şi la mai puţin de 10 m de intersecţii;

h) în zona acceselor auto şi pietonale;

i) pe şantierele în lucru de pe domeniul public;

j) pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente reţelelor edilitare subterane.

k) în toate zonele şi spaţiile în care s-ar periclita siguranţa şi desfăşurarea fluentă a traficului rutier şi /sau pietonal;

I) pe partea carosabilă;

m) pe scări sau pasaje pietonale;

n) pe malurile râurilor sau lacurilor.

o) la rastele de biciclete

Art. 7 Pe trotuarele cu lăţimea de minim 2,5 m

Pozele sunt mai noi sau mai vechi dar demonstrează că acel HCL poate fi ilustrat frumos. Sau că se poate face o expoziţie în incinta Primăriei, cu trotinete puse sau folosite de-aiurea. Aşa că sunt de înţeles ăi parizienii şi constănţenii. La Sibiu, pe când o asemenea decizie? Sau măcar un referendum? Măcar aşa, ca să arătăm că ne pasă de ăia care ne întreţin din taxe şi impozite şi alte dări?

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
30 august 2023 la 23:19

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit