Articol
Ce se va tăia
Primăria Sibiu a prezentat Agenţiei de Protecţia Mediului Sibiu două memorii de prezentare, faza DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) "pentru elaborare documentație tehnică pentru amenajare Parc ASTRA (DALI+PT+AT), (PT – Proiect Tehnic, AT Amenajarea Teritoriului), ambele depuse anul acesta: unul pe 29 iulie, altul revizuit, pe 24 septembrie,a dică marţea ce a trecut. Memoriul are sigla Atelier Tudor Pavelescu S.R.L., care este şi proiectantul şi este întocmit de arhitecţii Tudor Pavelescu şi Vlad Ducar. Conform memoriului, "parcul prezintă o serie de disfuncții ce scad din calitatea lui de grădină urbană". Se doreşte "retrasarea aleilor" şi "creșterea suprafețelor ce au un caracter recreațional" (în detrimentul a ce?) Accesul auto va fi interzis în zona parcului, iar la capătul străzilor Bariţiu şi Lupaş sunt propuse zone de întoarcere pentru aitovehicule (în detrimentul a ce?). Se va renunța la gardurile vii (de ce?) dar se vor planta arbuști "în zonele de intersecție ale aleilor", ierburi înalte și plante perene "în zone cheie ale aleilor". Motivul? "Pentru a crește caracterul de grădină urbană a parcului, în același timp lăsând locuri pentru a accesa spațiul verde".
Numai că frumosul proiect mai prevede şi tăierea a nu mai puţin de 16 copaci. Realizatorul memoriului motivează tăierea acestora ca fiind bazată "pe o evaluare atentă a stării lor de sănătate, a valorii ecologice și peisagistice".
Vor fi tăiaţi şase chiparoşi Lawson, doi corcoduşi, un jugastru, un molid, un măr asiatic, un arţar, un pin negru, o salcie, o tuia și un mesteacăn argintiu. În memoriu se spune că arborii candidaţi la tăiere ar fi "într-o stare avansată de degradare", ar prezenta "riscuri pentru siguranța vizitatorilor" și ar afecta "aspectul general al parcului". La ultima motivaţie am pune întrebarea CINE a plantat asemenea odioşenii care afectează aspectul general al unui parc MONUMENT ISTORIC.
A, un alt motiv de tăieri prin ASTRA este şi că unii copaci sunt lângă alţi copaci: "În cazurile în care doi sau mai mulți arbori au fost plantați prea aproape unul de celălalt, s-a optat pentru tăierea celui cu valoare ecologică și estetică mai redusă, pentru a permite dezvoltarea armonioasă a arborilor rămași. Această măsură are ca scop îmbunătățirea calității peisajului, menținerea echilibrului ecologic al parcului și asigurarea unui mediu sigur și plăcut pentru comunitate". În compensaţie, se vor planta alţi 16 arbori tineri "din aceeași specie cu cei tăiați", plus alţi de 30 arbori noi. Adică peste 20-30 de ani, pierderea va fi compensată cumva. Până atunci…
Când am trecut prin parc, am identificat şi eu vreo 12 copaci care arătau prost, hai cu salcia aceea 13, dar nu sunt sigur dacă sunt aceiaşi cu ceid e pe lista de "execuţie".
Se demolează arteziana şi WC-ul public pentru a se construi o arteziană şi un WC public
Amuzant este că fântăna arteziană care, deşi nou amenajată (faţă de vârsta parcului) a intrat deja în memorie şi preferinţele sibienilor şi chiar a turiştilor, va fi pusă jos, pentru a fi înlocuită cu… altă fântână. Concret (adică în proiect), noua fântână va fi "sub forma unei platforme elevate care va fi accesorizată cu zone de loisir". Asta suna a mâncat din spaţiul verde şi din zona de pământ, care este benefică şi ea, în ciuda modelor urbanistice cu pavaje peste pavaje. Dar încă nu suntem siguri până nu o vedem "ctitorită". Cică, graţie fântânii noi, "vizitatorii parcului vor putea interacționa cu o oglindă de apă în care apa se va scurge de pe două bazine suspendate". Nu ştiu ce e aia interacţiune cu o oglindă de apă şi cum se face, dar, din nou, rămâne de văzut. Se mai doreşte demolarea vechiului WC public (istoric şi el, din interbelic), cele două grupuri sanitare (bărbaţi/femei) fiind înlocuite cu "două grupuri sanitare diferențiate pe sex", plus WC pentru persoanelor cu dizabilități și un ”mama și copilul”. În jurul intrărilor va fi un pavaj din piatră plus "zone de stat", că acum nu e nicio zonă de stat acolo, exceptând băncile care sunt multe. În plus, în zona spitalului de copii va mai fi "un pavilion metalic cu zone de stat", al cărei utilitate ne cam pune întrebări, Parcul ASTRA fiind şi acum plin de "zone de stat".
Măcar de era reabilitat conform originalului…
Fiind, cum am spus, cel mai vechi parc amenajat din oraş, o idee excelentă ar fi fosrt reamenajarea lui în forma originală. Dar fiind vorba de Sibiu, chiar nu ne aşteptăm la aşa de multă inspiraţie oficială. Oricum sunt cam multe modificări pentru un parc clasat monument istoric, ceea ce iar generează neclarităţi.
Nu am găsit nicio urmă de consultare publică cu privire la modificarea Parcului ASTRA şi transformarea lui în aşa zisă "grădină urbană" şi nu ştim concret ce părere au avea sibienii despre modificarea unuii parc istoric al Sibiului, frumos prin ceea ce este, fără multe modificări care să-l facă de nerecunoscut. Poate nu e stadiul administrativ al apelării la public, dar nu-i nimic, apelăm noi: ce părere aveţi, concetăţeni?
Nu ştim nici o părere sau despre o atutudine a unor partide care fac tărăboi mare prin faptul că protejează natura şi planeta, dar când e vorba de natura oraşului, sunt cam de negăsit. Cât despre ONGuri ecologiste, nu ştim să mai existe aşa ceva la Hermannstadt, iar uniţi-salvatorii cu frunza pe tricouri nu prea s-au mai văzut pe stradă după recitalurile date din timpul protestelor pro-Iohannis din 2017.
Cert e că vom fi atenţi
Aşa cum am spus, deocamdată totul e la stadiu de proiect (deci de poate acţiona şi reacţiona). Oricum, noi vom ţine aproape, pentru a vedea ce se modifică ce şi cât se taie din ce e verde, cum se respectă proiectul care va fi, şi vă sfătuim să faceţi la fel.
Cei interesaţi să analizeze memoriul de prezentare depus la APM Sibiu, documentul există pe pagina web a instituţiei, la adresa aceasta: http://www.anpm.ro/documents/27013/2858350/1.+Memoriu+de+prezentare_ParcAstra_revizuit_cpr.pdf/beb15ca9-b072-4997-959f-7a144f4ae962
Poate va fi OK. Poate va fi parţial sau deloc OK. Cert e că vom fi atenţi la orice se petrece în Parcul ASTRA. Ceea ce vă dorim şi dumenavoastră. Pe curând.