Articol
În ciuda previziunilor economice sumbre și a crizei financiare ce își face tot mai simțită prezența, piața imobiliară din România înregistrează o creștere substanțială a prețurilor, atât în ceea ce privește locuințele noi, cât și cele vechi. Dacă până în urmă cu trei ani perioada critică la care ne raportam era ”boom-ul” imobiliar din intervalul 2007-2010, când prețurile o luaseră razna, ceea ce se întâmplă acum depășește cu mult situația de atunci. Există o cerere mare pentru locuințe, sunt bani în piață, iar materialele de construcții s-au scumpit în ultimul an și de trei ori în unele cazuri, ceea ce explică explozia prețurilor. Până nu demult Bucureștiul și Cluj Napoca reprezentau ”bau-bau-ul” prețurilor pe piața imobiliară, dar iată că nici Sibiul nu se lasă mai prejos. Prețul locuințelor de aici a înregistrat o creștere continuă, ajungându-se azi la ”scoruri” cuprinse între 1100 euro/ mp la mansardă și 2520 euro/mp pentru un apartament cu o cameră.
Cel mai bine se vând locuințele cu o suprafață mică, garsoniere și apartamente cu două camere, prețul lor menținându-se la un nivel ridicat. Cererea rămâne mare chiar dacă volumul vânzărilor a fost ceva mai mic în primele două luni, situație normală pentru fiecare început de an.
2520 euro/mp pentru o garsonieră supranumită și ”apartament cu o cameră”
Prețurile garsonierelor din Sibiu variază în medie între 1300-1550 euro/mp, dar găsim și o locuință în suprafață de 38 mp la prețul de 96.000 de euro, situată în zona Șoseaua Alba Iulia. Dezvoltatorul o prezintă drept ”apartament cu o cameră” chiar dacă locuința e compusă din hol, baie, bucătărie și o cameră, respectând structura unei garsoniere. Prețul include și un loc de parcare în spațiul subteran. Pentru cei care caută tarife mai ”pământene” există garsoniere de vânzare în Vasile Aaron în suprafață de 24-27 mp la prețuri cuprinse între 35.000- 38.000 de euro, în Broscărie la 29.000 de euro ( 21 mp) sau în Lazaret cu 32.000, (24 mp). De multe ori cei ce achiziționează garsoniere nu le cumpără pentru a le folosi, ele fiind o investiție pe termen lung, deoarece se pot închiria ușor la prețuri cuprinse între 180-220 de euro. Mansardele, altădată soluții foarte ieftine pentru cei ce nu dispuneau de suficienți bani pentru a-și cumpăra o locuință clasică, au ajuns să coste și 1100 euro/mp. Un astfel de apartament cu două camere, situat la etajul 5, cu o suprafață de 50 mp, costă 55.000 de euro, fiind parțial mobilat.
Apartament cu două camere între 80.000 și 120.000 de euro
Apartamentele cu două camere par să fie cele mai scumpe locuințe din Sibiu. În medie, în funcție de zonă, metrul pătrat se vinde cu 1400-1600 euro, dar se cer și 2000 euro/mp în cazul unui apartament cu o suprafață de 60 mp într-o construcție nouă din zona B-dul Victoriei. În cartiere precum Hipodrom, Ștrand și Valea Aurie prețul unui apartament cu două camere cu o suprafață de aproximativ 50 mp ajunge de multe ori la 80.000 de euro. Dacă locuința necesită îmbunătățiri, ea va costa între 73.000 și 77.000 euro. Ceva mai scumpă e zona Dioda unde un apartament situat într-un bloc vechi costă 90.000 de euro. Un apartament cu două camere puțin mai ieftin putem găsi în Turnișor, la 67.000 de euro, în timp ce în Vasile Aaron prețurile oscilează în jurul valorii de 70.000 euro. Nici în Cartierul Arhitecților, în trecut o soluție de compromis pentru cei ce căutau locuințe ieftine, piața nu e blândă. Un apartament de 44 mp ajunge la 65.000 euro, rar putând fi găsite locuințe sub 60.000 de euro. Prețul calculat la mp a crescut și aici, variind între 1350-1500 euro. În privința apartamentelor cu 3 camere, costurile înregistrează variații destul de mari: găsim astfel de locuințe cu o suprafață de 60 mp la 88.000 de euro, dar și apartamente de 90 mp cu 130.000 de euro. Tot în zona B-dul Victoriei pentru 120 mp se cer și 240.000 euro, apartamentul beneficiind de un loc de parcare în garajul subteran. În centrul istoric, o locuință cu trei camere ce însumează 75 mp costă 129.000 de euro și, în funcție de gusturi, noul proprietar va mai investi în ea pentru a o moderniza.
”Căsuța noastră, cuibușor de nebunii” costă 600.000 de euro
Restricțiile din timpul pandemiei au crescut mult prețul caselor individuale, întrucât perspectiva de a sta ”în arest” într-un apartament, în starea de urgență, le dă multora fiori reci. În funcție de zonă, finisaje și suprafață casele din Sibiu își vând destul de scump avantajele. Prețul lor oscilează între 250.000 euro pentru 130 mp construcție și 300 mp curte în cartiere precum Turnișor, Lazaret sau Țiglari și 600.000 euro pentru o vilă în buricul târgului, în zona B-dul Victoriei- str.Transilvaniei. O casă ce necesită schimbarea instalațiilor sanitare și electrice și câteva renovări, dar care beneficiază de o curte cu o suprafață de 1000 mp situată în Ștrand costă 350.000 euro, în timp ce în zona Valea Aurie-Sub Arini un imobil cu demisol, parter și mansardă, având o curte de 350 mp costă 330.000 euro, la care mai puteți adăuga vreo 40.000 pentru modernizări. Nici casele din Șelimbăr sau Cartierul Arhitecților nu mai sunt o soluție ieftină: în comuna din vecinătatea Sibiului, celebră pentru bătălia dată aici de Mihai Viteazu în urmă cu peste patru secole, o casă cu o suprafață de 130 mp și o curte de 250 mp costă 275.000 de euro, în timp ce, în cartierul Cisnădiei lipit de Sibiu o locuință individuală costă 210.000-240.000 de euro.
Interes crescut pentru terenuri și construcții industriale
O noutate pe piața imobiliară din Sibiu este interesul crescut pentru terenurile și construcțiile industriale. ” Prețurile locuințelor au înregistrat în ultima perioadă creșteri la care nu ne-am fi gândit. Există un interes mare și o cerere crescută în special pentru locuințele noi, dar observăm tendințe de scumpire și la apartamentele vechi. Se vorbește mult despre o criză financiară, dar ea nu se simte atunci când vine vorba de piața imobiliară. Până acum doi-trei ani, dacă auzeam de un preț de 2000 euro pentru un metru pătrat de locuință ne gândeam la piețele din Occident, dar iată că acum se practică astfel de tarife și în Sibiu. Ceea ce s-a schimbat în ultima vreme este interesul crescut pentru terenurile și construcțiile industriale, mai exact pentru vânzarea acestora nu pentru închiriere. În privința spațiilor de închiriat se observă o scădere a cererii”, a declarat pentru Tribuna, Gabriela Ciurea, de la agenția imobiliară Piedra.
Analiștii imobiliari sunt de părere că prețurile nu vor scădea în viitorul apropiat, cu atât mai mult cu cât s-au scumpit materialele de construcții, forța de muncă și terenurile pe care dezvoltatorii își implementează proiectele rezidențiale. Diferențele de preț dintre locuințele vechi și cele noi s-au micșorat considerabil, situația schimbându-se radical față de cea din urmă cu 10-15 ani, când construcțiile noi erau simțitor mai scumpe în comparație cu cele din anii ’70-’90.