Articol
Când unii vorbeau despre nesustenabilitatea mașinilor full electrice, cohorte de aplaudaci ai Gretei se repezeau la jugulara părerilor lor, explicându-le că silențioasele troșcolete vor salva planeta. Am spus-o și cu alte ocazii, planeta se duce de râpă nu din cauza mașinilor clasice, existând multe alte motive.
Ori de câte ori am vorbit despre ineficiența mașinilor electrice în România, am invocat câteva argumente de bun simț: lipsa infrastructurii pentru încărcare, drumurile proaste, prețul foarte ridicat în comparație cu puterea de cumpărare a românilor și faptul că parcurgerea unei distanțe de trei – cinci sute de kilometri (de exemplu) devine o corvadă. Gândiți-vă că pe căldurile astea pornirea aerului condiționat într-o mașină electrică îi scade simțitor autonomia. Nu mai vorbim despre poluarea pe care o implică producerea, întreținerea și distrugerea acestor autoturisme, de resursele irosite sau de faptul că energia electrică folosită la încărcarea bateriilor nu provine decât foarte rar din surse regenerabile.
Trebuie menționat că e o chestiune de opțiune, fiecare e liber să aleagă dacă vrea să se supună tuturor neajunsurilor pe care le implică în România utilizarea acestor mașini. Nu cu opțiunea oamenilor avem o problemă, ci cu ipocrizia din politicile agresive de promovare a acestor mașini, ca mijloc de deplasare ecologic și avantajos din punct de vedere financiar. Nu e nicio sfârâială dacă ne referim la economie, pentru că o astfel de mașină costă mai mult decât una clasică, iar energia electrică, după un anumit nivel de consum e destul de scumpă (nici la stațiile publice de încărcare nu-i chiar de pomană).
Ei bine, un raport dat recent publicității arată că în primele cinci luni ale acestui an, numărul vânzărilor de mașini electrice în România a scăzut simțitor, ceea ce înseamnă că mulți au descifrat ipocrizia așa-ziselor politici „verzi”. Înainte de a dori să salveze planeta, omul vrea să își salveze bugetul, să trăiască mai bine, să își ușureze viața, nu să se ușureze pe propriul confort.
Da, mașina electrică poate fi o soluție pentru deplasarea în oraș, dacă mai ai o mașină pe care poți conta când pleci la drum lung. Doar că foarte mulți dintre români trag de câte o vechitură pe patru roți până pică din ea. Tendința de scădere a vânzărilor „electricelor” e un prim semn al depășirii unui curent puternic promovat și al revenirii cu picioarele pe pământ. Până una alta, între a te alinia modei cu niște costuri foarte mari și a-ți eficientiza bugetul e de preferat a doua variantă.