Articol
Îmi plac la nebunie "reabilitările" şi "reconfigurările". Adică totul e OK. OK-ul se învecheşte apoi te gândeşti cum să faci cumva să fie altfel. Adică dacă ţi-a crapat asfaltul în faţa casei nu-l repari, ci modifici toată strada. Dacă ai un copac bolnav pe o stradă razi toţi copacii, apoi plantezi beţe în locul lor, iar ca să te dai mare "verde" bagi o pistă de biciclete pe care nu umblă nimeni, dar pentru aia au venit banii de la Europa. Sau semaforizezi nişte treceri de pietoni pentru ca apoi să treacă oamenii aşa, la mica înţelegere pieton-şofer. Nu că n-ar fi mai bine.
Este cazul "dublu" de la "Cireşica", respectiv zona Calea Cisnădiei-str. Siretului, mai exact, cum faci curba spre Siretului, înainte de staţie. Trafic destul de agitat în marea parte a zilei pentru ca, neah, acolo e zona Super-Arhitecţilor unde dacă nu ai maşină, nu exişti deci tot timpul e înghesuială. O trecere de pietoni nici mare nici mică, nici frumoasă nici urâtă, dar dotată cu vorba aia, "tzok und pok" tot ce trebuie ca să funcţioneze la modul ideal. Modul ideal însă a rămas la stadiul de utopie neîmplinită. Pentru că superbele semafoare cu superbul avertizor acustic (ăla de face ca greierul când e pe verde la pietoni) stau mute de când au fost montate. Aşa că acolo se trece aşa, la care-cum, mai laşi tu o maşină, te mai lasă o maşină, paradoxul fiind că traficul este mult mai cursiv aşa.
Ar fi două ipoteze. Una, că semafoarele nu merg pentru că nu s-a gândit cineva să le pornească. Păi, atunci, porniţile sau, dacă-s stricate, reparaţi-le. Alta ar fi că ele nu trebuie/nu e nevoie să meargă, pentru că înainte de "zebra" asta mai sunt trei treceri de pietoni, din care una chiar semforizată bine şi că de mai pui un "stop", apoi char se instaurează anarhia rutieră. OK, atunci la ce le-aţi mai montat?
Până una alta, treaba e ca în imagine. Mica înţelegere strămoşească dintre şofer şi pieton. Culmea mai funcţională şi mai puţin enervantă decât semaforizarea "civilizată".