Articol
Marcel Ciolacu a declarat, înaintea şedinţei de guvern din 30 decembrie, că el, ca prim-ministru, este "pregătit pentru orice critică" şi că în mandatul lui de premier al Guvernului Ciolacu 2 nu are de gând să fie popular, ci "extrem de eficient". "Cu alte cuvinte, criticați-mă pe mine, dar lăsați România să meargă înainte și să se dezvolte. Nu se poate face altfel!". Dincolo de remarcile destul de forţate cu privire la inexistenţa altor variante de redresare economică a statului şi a convingerii (cel puţin exprimate public ca fiind o convingere) că doar cum fac ei e bine, măsurile concrete emise în deja faimoasa Ordonanţă Trenuleţ sunt împărţite în două: tăieri şi blocări. Care afectează nu doar bugetarii (oricum categorie protejată de stat), ci şi zona economiei private.
Ce se ia în plus
Guvernul reînfiinţează, astfel, impozitul pe construcţii speciale adăugând o cotă de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente. Se va mări impozitul pe dividende, de la 8 la 10%. Se vor elimina facilităților fiscale acordate celor care lucrează în IT (greu de înţeles de ce au fost acordate), angajaților din construcții (se vor scumpi apartamentele) şi cel mai grav, celor din agricultură şi industria alimentară (se va scumpi tot ce ţine de mâncare produsă sau prelucrată în România, lovindu-se în producătorii autohtoni). Se mai loveşte în iniţiativa privată şi prin reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 euro, urmând ca el să scadă iar, la 100.000 euro, din 2026. Premierul promite însă că guvernul va încerca să le sprijine "prin alte scheme de ajutor de stat".
(Ceva) austeritate la bugetari
Confom ordonanţei, salariile bugetarilor rămân înghețate pe toată durata anului 2025 (chiar şi salariile mari), La fel nu vor creşte, (dar rămân!) sporurile şi primele. "Îngheţul" este la nivelui lui noiembrie 2024. În plus, vor dispărea tichetele, exceptând cele de creșă.
Alte măsuri: salariaţilor care vor pleca din instituțiile publice nu li se va mai plăti concediul neefectuat; nu se mai fac angajări la stat, excepând posturile unice rămase vacante. Bugetarii vor spune "adio" pe durata lui 2025 la orice ajutor sau indemnizaţie de pensionare, retragere, plecare sau trecere în rezervă.
S-a dus şi cu privilegiul voucherelor de vacanță pentru toţi de la stat, Acestora le va scădea valoarea de la 1.400 lei la 800 şi se vor da doar celor care au salarii sub 8.000 lei.
Am promis că creştem pensiile. Nu le mai creştem
Chiar dacă Guvernul Ciolacu 1 a promis o nouă indexare a pensiilor în 2025, Guvernul Ciolacu 2 a scos-o de pe listă. Pensiile nu vor mai creşte în 2025, valoarea punctului de pensie rămânând la 81 lei. Totuşi, se promite că ori se vor sprijini cumva pensiile mici/medii, ori că va fi totuşi o indexare în a doua parte a anului. Ciolacu luptă şi cu pensiile speciale, dându-le o lovitură crâncenă: nu se mai actualizează cu rata inflaţiei (dar rămân speciale).
Ca şi copii să simtă că România depuen eforturi pro-europene, copiilor li se va tăia raţia de miere ca supliment nutritiv ce li se dădea la grădiniţă şi în învăţământul primar. În plus, nici alocaţiile pentru copii nu se vor mai indexa cu rata inflaţiei. La fel, nici bursele nu vor mai creşte.
Gata cu plimbăreala pe tren
O măsură în sfârşit benefică este în schimb limitarea călătoriilor semi-gratuite (90% reducere) pentru studenţi şi elevi, pe auto şi pe calea ferată, care vor fi doar pe distanța şi pe rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea unde studiază. Măsura este valabilă şi în privinţa călătoriilor cu transportul local în comun. În plus, subvenția pentru partidele politice va fi redusă cu 25%.
"…Nu regret nici una dintre aceste măsuri. Pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni și am ajutat economia prin investiții majore. Avem însă înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore", a mai spus premierul Ciolacu. El a mai cerut companiilor "un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României".
Va creşte TVA? Ministrul de finanţe Barna ocoleşte răspunsul
Întrebat, concret , dacă în 2025 se va mări cota de TVA, ministrul de finanţe Tanczos Barna, a evitat să dea un răspuns exact, dar a promis că va face "tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fără majorare de cotă la TVA și la impozitul pe venit".
"Vom vedea în luna ianuarie care este situația finală anuală cu deficitul (…) Nu îmi doresc să împovărez și mai mult mediul de afaceri, nu ne dorim să împovărăm și mai mult consumul. TVA-ul, știm foarte bine, o să ducă la o reducere a consumului și se va duce și în inflație imediat, deci, vom face tot posibilul să evităm asemenea decizii sau majorări de impozite", spune Barna.
Se vor mai da ajutoare pentru energie? Ministrul de finanţe Barna ocoleşte răspunsul
Un alt subiect a fost dacă vor rămâne în vigoare sau vor fi eliminate ajutoarele pentru energie promise de fostul guvern. Tanczos Barna a ocolit din nou un răspuns concret, el spunând că e convins că se vor găsi "soluții pentru a proteja consumatorii vulnerabili, astfel încât nici bugetul să nu fie prea împovărat, dar să asigurăm și acea protecție de care au nevoie consumatorii vulnerabili, cei care nu și-ar permite să plătească prețul real de piață al energiei". "Dorim să păstrăm în continuare formele de protecție și de sprijin pentru a evita orice altă perturbare în zona consumului și în zona socială", a spus el.
Se va extinde lista alimentelor plafonate? Ministrul de finanţe Barna nu ştie
Ministrul Tanczos Barna a mai fost întrebat dacă lista cu alimente plafonate va fi extinsă sau nu în 2025. Acesta a dat de înţeles că Guvernul nu a făcut nimic în privinţa asta: "nu s-a făcut o analiză pe această temă și o propunere pe această temă". Dar, "mai mult ca sigur, domnul prim-ministru o să aibă o discuție cu domnul ministru Barbu și cu sectorul agroalimentar, văzând care sunt soluțiile pentru a proteja cetățenii români de o eventuală creștere a prețurilor".
Restructurări la vârf de stat fără concedieri dar cu concedieri
Ministrul Tanczos Barna a mai fost întrebat dacă reorganizările din agențiile și instituțiile statului vor aduce şi concedieri. El a răspuns că nu crede că este nevoie de "asemenea concedieri în masă" şi că şi-ar dori ca "surplusul de personal să fie absorbit de mediul privat". Chiar dacă i s-a explicat că aceasta însemnă, totuşi, concedieri, Barna susţine că "nu sunt neapărat concedieri, pentru că sunt, pe de o parte, și plecările naturale".
"Dacă semnalul este clar și știm exact de la bun început care sunt instituțiile care vor suferi modificări, acolo deja, angajații din sectorul public știu ce-i așteaptă și au timp suficient luni de zile să găsească alternative. Mediul privat are nevoie de oameni pregătiți. Nu ne dorim să bruscăm nici sistemul bugetar, nu dorim să bruscăm nici mediul de afaceri, nici mediul privat și acest fenomen natural trebuie susținut și încurajat. Sunt convins că foarte multe persoane din mediul public se pot recalifica sau se pot reangaja imediat sau se pot angaja imediat în mediul privat", a spus minsitrul de finanţe. El a recunoscut că, de fapt, nici nu se ştie câţi angajați vor pleca din sistemul public deoarece "nu se face un calcul în momentul de față".