Articol
Biblioteca ASTRA îi invită pe sibieni la prezentarea volumului „Orașul neterminat”, semnat de Cezar Petre Buiumaci, istoric și muzeograf la Muzeul Municipiului București.
„Orașul neterminat” le oferă cititorilor o perspectivă detaliată asupra modului în care regimul comunist a modelat peisajul urban al Bucureștiului, aducând în prim-plan proiectele arhitecturale ambițioase dar nefinalizate și impactul acestora asupra orașului. Volumul propune publicului o incursiune în istoria postbelică a Capitalei, susținută de documente de arhivă și se adresează tuturor celor pasionați de evoluția Bucureștiului și de poveștile nespuse ale orașului.
„Orașul neterminat este cercetarea prin care am încercat să înțeleg transformarea acestui oraș în vremea comunismului, cum a evoluat și care au fost pivoții în jurul cărora s-a petrecut acest lucru. Am pornit de la situația politică postbelică și am continuat cu politicile economice și administrative din deceniul al cincilea al secolului trecut. (…) Regimul comunist s-a preocupat pe lângă aspectele politico-economice și de aspectele vieții socio-culturale prin intervenții radicale în discursul istoriografic, care a afectat structural zone precum monumentele de for public sau muzeele, alături de cinematografie, teatru, muzică sau literatură. În cea de-a doua perioadă a regimului comunist au fost abordate proiecte de mare anvergură menite să schimbe total aspectul Bucureștilor prin construirea metroului, construirea Casei Republicii și a ceea a fost numit Centrul Civic sau sistematizarea Dâmboviței”, a declarat dr. Cezar Petre Buiumaci.
Evenimentul va avea loc la Biblioteca ASTRA, joi, 27 februarie, la ora 17:30, în spațiul American Corner Sibiu (Corp B, et. 5) și va include o sesiune de discuții cu autorul și invitații săi.
Sursa foto: facebook Biblioteca ASTRA
(I.D.)