Articol
Sibiul este se pare oraşul în care multe evenimente or fi în "right time", dar clar că au loc în "wrong place". Adică, aşa, în româna de bere, e plin de evenimente potrivite, la locul nepotrivit. La fel, Sibiul este SIGUR oraşul care a rămas ancorat în cel mai clasic ceauşism referitor la opiniile despre anumite evenimente publice şi oficiale. Niciun centimetru de critică la adresa. Totul e perfect, totul e unic, uneori e şi inedit, totul are un succes ucigător, totul e record de participanţi şi spectatori (sunt sigur că şi eu, la o tură prin oraş, apar la numărătoare dacă se petrece ceva în zonă, totul este o ediţie supercalifragilistică, supra-pozată de super pozari şi supera filmată de supercameramani, oficiali sau amatori, totul e slavă-slavă, ura-ura, moamăă ce fain o fost. Un val de încântare este prin tot Sibiul, iar aplaudăceala, chiar şi (foarte trist) în presă este deja covidian de răspândită. Chiar dacă multe aspecte scârţâie, dar sunt băgate sub preş, că adică cum să te iei de? Uite un aspect este că, dincolo de aceste evenimente, unele cu tradiţie, altele mari, altele monumentale, se ascunde o altă faţă: cea a – uneori- alegerii locului nepotrivit. Nu nu vorbim aici că nu se aude dolby surround stereo spaţial la vreun concert şi că asta ar deranja 2-3 melomani sau fani care chiar ştiau ce ascultă, ci mai degrabă de cum unii uită cât e nivelul maxim al decibelilor la concertele şi "fest"-urile de tipul "moartea naturii", care au loc prin locuri naturale unde natura ar trebui lăsată în pace, atâta câtă mai e. Nu vorbim de parcările închise în centru, când mai e un festival amplu, ci de traficul dat peste cap atunci când, de exemplu, închizi o arteră exterm de circulată, timp de patru zile (na, trei zile jumătate), din care două lucrătoare, pentru un eveniment care ar putea, sincer, avea loc în altă parte şi în condiţii mult mai puţin invazive.
Veţi spune că sunt eu veşnic hater şi că detest tot ce e eveniment public. Depinde. Organizarea a ceva necesită multă muncă, şi organizatorică, şi fizică. Ceea ce necondiţionat, apreciez, deşi nu vibrez cu mesajul sau cu desfăşurătorul. De exemplu, la evenimentul cu motociclete care a avut loc zilele trecute pe Coposu şi care, recunoaştem, este de talie internaţională şi are succes în rândul pasionaţilor de sporturi pe două roţi sau doar de "motoare". Ştiu că se pune şi transpiraţie şi pasiune în aşa ceva iar cu unii dintre organizatori comunic excelent şi avem multe opinii comune, chiar rebel-comune, deşi suntem în general pe coordonate diferite.
Dar totuşi, să blochezi o arteră importantă a oraşului vreme de aproape patru zile, este, pentru mulţi sibieni, cam mult. Da, este în linie dreaptă şi permite multe lucruri. Da, are vizibilitate excenlentă. Dar a întors pe dos circulaţia în oraş.
Sibiul nu mai e cel de acum 30 de ani, unde, cu puţin efort, se putea rezolva orice fără deranj prea mare, ca o deviere de traseu în cazuri din acestea, pentru că nu era cine ştie ce trafic. Acum Sibiul e dificil şi în zile "normale", din cauza (prea) multor maşini care se înghesuie pe carosabil până la suprasaturaţie. Dar când se blochează Coposu? În zile lucrătoare? Cum a fost?
Ştim cum a fost şi ştiţi cum a fost. Haos pe Dumbrăvii, unde mai bine coborai şi o luai pe jos, că făceai peste 20-şi de minute de la Piaţa Aurel Vlaicu, la Unirii. "Dopul" de la Blocul Plombă. Coloane pe Milea, Alba Iulia, Bâlea chiar, Ştefan Cel Mare, Teclu (chiar şi Teclu, da, ca să nu mai pomenim de Podul Gării, şi aşa suprasaturat de când se tot meştereşte la trecerea de sub podul CFR de peste Cibin.
În plus, toată bârâiala aceea are loc în zona Spitalului Judeţean, culmea ironiei unde e maternitatea şi… cardio. Să mai pomenim de distracţia ce o aveau cei de la ambulanţă?
OK, o fi eveniment internaţional, dar nici să-ţi dea toată circulaţia peste cap… OK, apreciem munca şi amploarea şi mai ales meritul adus promovării imaginii Sibiului, dar Sibiul nu este doar o "locaţie" pentru evenimente ci şi un oraş cu oameni în el. Nu, nu mă număr printre cei care ar dori eliminarea "Romaniacs" de pe agenda evenimentelor sibiene, cum nu doresc asta nici altor evenimente de care "m-am luat". Dar, cu ceva efort, se poate găsi-amenaja un loc de desfăşurare care să afecteze mai puţin activitatea cotidiană a oraşului. Nu orice loc liber trebuie oferit obligatoriu imobiliarilor, până la urmă, deci se poate dacă se doreşte. Astfel, avem două câştiguri: şi evenimentul ca atare şi nişte contribuabili mulţumiţi.