Articol
În urmă cu 116 ani, Tipografia Arhidiecezană Sibiu publica cea de-a doua ediție a Abecedarului destinat elevilor din școlile Mărginimii Sibiului. Primul cuvânt pe care copiii îl învățau era simplu și ușor de reținut: oi.
Un exemplar al cărții școlare a fost descoperit în depozitul Muzeului Etnografic din Rășinari: „Se afla într-o cutie de depozitare. Nu este într-o stare foarte bună, însă conținutul este lizibil și interesant, astfel încât Abecedarul poate fi văzut de toți cei care ne trec pragul”, spune muzeograful Raluca Iliuț, cea care a repus lucrarea în circuitul expozițional.
În urmă cu mai bine de un secol, copiii sibienilor învățau cuvintele prin asocierea cu imaginea unor obiecte sau obiceiuri familiare: plugul, hora, carul, boul, ghinda, ciocanul, șoarecele, țapul, sau „șerpele” (șarpele n.r.). Interesant că la termenul de „om” a fost folosită imaginea unui cioban odihnindu-se.
Micii învățăcei aveau la dispoziție și o serie de poezioare și povestiri moralizatoare, precum și rugăciunile „Tatăl nostru” și „Îngerașul”.
Muzeul Etnografic din Rășinari funcționează în centrul localității, într-un spațiu al Căminului Cultural, de luni până vineri, în intervalul 8,00 – 16,00, iar în zilele de sâmbătă și duminică accesul se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0733/490.642. Costul unui bilet este de 5 lei pentru adulți, respectiv 2 lei pentru copii.
Mihai POP