Articol
Celor care nu cunosc managerul și nici evoluția actuală a Poștei Sibiu ce ar trebui să le spunem?
Membrii comunității percep sediul Poștei Române de la Sibiu ca o pe instituție care le oferă serviciilor neîntrerupte din1904 iar acest aspect nu trebuie să fie tratat subsidiar căci acesta este misiunea noastă în raport cu ei. Cu certitudine „Palatul Poștelor” situat în proximitatea pieței centrale, la intersecția străzilor Poștei și Mitropoliei, este un edificiu emblematică pentru Sibiu atât prin elevația sa inedite în formă de L ( cu subsol, parter și un etaj) cât și datorită elementele sale arhitecturale predominant neogotice și neo renascentiste. Clădirea a fosyt inclusă în 2011, de către Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național din România, prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, pe ”Lista monumentelor istorice din județul Sibiu”. Despre mine pot să spun că ocup funcția de director din 2021, dar cunosc foarte bine atuurile și probleme activității instituționale mai ales că în perioada 2002-2009 am ocupat postul de oficiant urban, iar din 2009 până în 2021 cel de diriginte.
Conform unor date oficiale Poșta Română ar avea peste 27.000 de angajați, din care peste 11.000 ar fi factori poștali. La acest capitol cum stă Oficiul Județean de Poștă și Curierat Sibiu comparativ cu ”suratele din țară”?
Poșta Română este operatorul național din domeniul serviciilor poștale și se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (deținând 93,52% din pachetul de acțiuni) şi Fondul Proprietatea (cu 6,48% din pachetul de acțiuni). De 162 de ani, Compania Națională “Poșta Română” se reinventează permanent, într-o Românie în care durata medie de viață a companiilor nu depășește 10 ani (conform statisticilor oficiale). Poșta Română rămâne singura companie de curierat și servicii poștale din țară care ajunge, prin intermediul poștașului, în toate colțurile țării. Chair dacă un număr salariaților este acum de peste 21.000 angajați, Poșta Română continuă să fie cea mai solidă companie de curierat din țară, care oferă servicii eficiente. În ceea ce privește Oficiul Județean de Poștă și Curierat Sibiu, integrat în Sucursala Regională Brașov, acesta are un efectiv de 363 salariați.
În județul Sibiu un număr de 99.006 dosare de pensie au fost recalculate în conformitate cu prevederile Legii 360/2023. Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor a fost finalizată în Judetul Sibiu?
Compania Națională ,,Poșta Română” îndeplinește cu rigurozitate și profesionalism toate obligațiile prevăzute în Convenția privind distribuirea deciziilor din sistemul public de pensii încheiată cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Casa Națională de Pensii Publice, din data de 3.07.2024. Ca atare deciziile au fost distribuite de factorii poștali în totalitate și la Sibiu. Trebuie să reiterez faptul că Poșta Română este singura companie de curierat și servicii poștale din România care ajunge în toate colțurile țării și principalul furnizor de servicii poștale la nivel național.
Oficiul Județean de Poștă și Curierat Sibiu are în vedere conservarea, restaurarea patrimoniului său mobil, estetizarea și modenizarea spațiilor sale, precum și tehnologizarea serviciilor la nivelul erei digitale din instituțiile poștale europene?
În această perioadă, sediul Poștei din Sibiu se află în proces de reparații și renovări interioare, estimându-se ca aceste lucrări să fie finalizate spre sfârșitul anului în curs. Compania Națională „Poșta Română” modernizează constant subunitățile poştale, prin investiții atât în renovări, cât și în digitalizarea proceselor și echipamentelor conform standardelor pieței internaționale. ,,Poșta Română” rămâne unul dintre cei mai mari jucători cu capital de stat de pe piața economică națională, aflându-se într-un permanent proces de modernizare, eficientizare, optimizare în vederea atingerii statutului de companie agilă, dar, întotdeauna armonizându-și activitatea în raport cu nevoile clienților. În ultimii trei ani a apărut un reviriment în activitatea națională, cu investiții importante și cu efecte în amplul proces de modernizare. Astfel în perioada menționată au fost materializate achiziții importante: Servere… este vorba de peste 5000 de calculatoare și laptopuri, 1000 de scannere; au fost achiziționate 250 de autovehicule noi; 9000 de dispozitive mobile; o mașini de numărat și sortat bani; echipamente de plicuire, de arhivare etc.. Am recâștigat mulți clienți pierduți și în urma achiziționării celor 20 de scannere mobile de mare capacitate pentru ușurarea muncii salariaților. La acestea mai adăugăm modernizarea a peste 200 de subunități, în care managerii se focusează pe condiții de lucru mai bune pentru cei 12.000 de salariați. În acest proces național de reviriment se cuvine să amintit câteva premiere: darea în funcțiune prima bandă de sortare modernă din ultimii 30 de ani la Cluj Napoca, informatizarea a peste 1700 de subunități poștale, achiziția unui sistem IT pentru întreaga Companie ( proces în derulare), precum și achiziționarea de echipamente de mare capacitate pentru sortat colete și scrisori. Primul pas fiind făcut deja la sucursala București. În acest proces dinamic de modernizare este angrenat și Oficiul Județean de Poștă și Curierat Sibiu iar rezultatele se vor vedea curând.